bihon.ro Web analytics

Descoperire din epoca bronzului

De Camelia Bușu
Reactualizat la:

Descoperire din epoca bronzului

FOTO: Crișana
Reactualizat la:
În şantierul din zona Pieţei 100 s-au descoperit fragmente ceramice vechi de peste 3000 de ani.
Scris de Camelia Bușu - În şantierul din zona Pieţei 100 s-au descoperit fragmente ceramice vechi de peste 3000 de ani.

Săptămâna trecută, lect. univ. dr. Florin Sfrengeu, directorul Departamentului de Istorie din cadrul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, împreună cu echipa sa au descopeirt în şantierul de lângă Piaţa 100 o serie de fragmente ceramice, vechi de peste 3000 de ani.

„Am avut un contract de supraveghere a perimetrului cu Primăria Oradea. Este o zonă cu un potenţial arheologic deosebit. Descoperirea pe care am făcut-o este importantă pentru că am descoperit obiecte din epoca bronzului care datează de acum 3000 de ani, poate chiar 3500 de ani. Urmează să facem săpături, după ce vom încheia toate demersurile”, explică Florin Sfrengeu.

Fragmentele ceramice descoperite provin de la o urnă funerară cu cenuşă, în imediata apropiere fiind şi o vatră de locuire din epoca bronzului, şi o posibilă groapă funerară de incineraţie.

„Descoperirea s-a făcut în zona bretelei de legătură din zona Leroy Merlin şi în acel perimetru s-a oprit excavaţia. Lucrările la pasaj nu s-au oprit. Suntem în curs să încheiem un contract cu Universitatea Oradea pentru cercetare şi descărcare arheologică”, spune viceprimarul Florin Birta.

În ultimii ani, profesorul Florin Sfrengeu alături de echipa sa a făcut o mulţime de cercetări arheologice în perimetrul oraşului, ca cele efectuate cu ocazia extinderii reţelei de distribuţie şi branşamente gaze naturale pe mai multe străzi din Velenţa. S-au descoperit atunci fragmente ceramice şi fragmente de piese metalice de epocă modernă, ceramică neagră, resturi osteologice, s-au recuperat fragmente dintr-un vas de Vadu Crişului, cahle (cahlă: placă de teracotă sau de faianță folosită la construcția sobelor – n.red.), un toporaş din fier, monede de bronz, ceramică smălţuită şi pipe din lut ars.

FOTO: Crișana

De asemenea, tot echipa profesorului Sfrengeu a depistat urme de locuinţe vechi cu fragmente ceramice şi câteva piese din piatră în timpul lucrărilor de extindere şi asfaltate a străzii Balogh Istvan din Calea Aradului.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Apel de solidaritate lansat de AFB pentru dotarea spitalelor orădene
  În contextul în care Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie, iar în România a fost publicat decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul țării noastre, capacitatea sistemului medical românesc de a face față și de a reacționa promt și efecient este esențială.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! Decesul nr.80: femeie diagnosticată la Oradea, decedată la Satu Mare
  Deși Grupul de Comunicare Strategică a informat că o femeie a decedat la Oradea, dr. Gheorghe Carp a infirmat această informație. 4

  România

  Sistemul bancar românesc este stabil
  Potrvit unei declarații de presă făcute în urmă cu puțin timp de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, sistemul bancar românesc funcționează în parametri normali.

  România

  Sondaj Avangarde: 52% cred că COVID-19 a fost creat în laborator/ Oamenii se tem de criza economică
  Un sondaj Avangarde, realizat în perioada 28-29 martie, arată că 82% dintre cei intervievați sunt îngrijorați de direcția în care merge țara.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Acces restricționat la ședința Consiliului Județean. LIVE, pe Facebook
  Plenul Consiliului Județean se întrunește miercuri în ședință extraordinară de îndată. Însă accesul va fi restricționat, fiind permis doar consilierilor județeni.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Clase digitale lansate de Ministerul Educației
  Ministerul Educației și Cercetării alături de Narada lansează un modul de clase digitale.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.