bihon.ro Web analytics

Dezbatere publică privind modificarea Declaraţiei 600

Reactualizat la:
Cei care vor depune declaraţia unică online şi vor achita anticipat obligaţiile fiscale vor beneficia de bonificaţii.
Scris de farcas - Cei care vor depune declaraţia unică online şi vor achita anticipat obligaţiile fiscale vor beneficia de bonificaţii.

Un proiect de ordonanţă de urgenţă privind modificarea Declaraţiei 600 a fost postat pentru dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice săptămâna trecută. Proiectul de act normativ aduce o serie de noutăţi în ceea ce priveşte determinarea, declararea şi plata impozitelor aferente veniturilor realizate de persoanele fizice.

Noutăţi

Proiectul are în vedere introducerea unei declaraţii unice şi eliminarea declaraţiilor 200, 201, 220, 221, 600, 604, 605. De asemenea, se doreşte modificarea termenului de depunere a declaraţiei: 31 iulie pentru 2018 şi 31 martie începând cu 2019. În aceeaşi declaraţie unică se va raporta atât venitul realizat în anul fiscal încheiat, cât și venitul estimat pentru anul curent.

În aceeaşi declaraţie, contribuabilul va realiza o evaluare pentru încadrarea ca plătitor de contribuţii CAS şi CASS, în funcţie de venitul estimat pentru anul curent (independent de venitul realizat în anul precedent). Totodată, se va păstra pragul de 12 salarii minime brute pentru stabilirea obligaţiei de plată a contribuţiilor (22.800 lei în 2018). Pragul de venit estimat de contribuabil va fi raportat la venitul estimat pentru 2018, şi nu la cel realizat în cursul anului încheiat – 2017.

Dacă se estimează veniturile sub 12 salarii minime brute, dar se realizează un venit net mai mare, anul urmator există obligația la plata CAS şi CASS, până pe 31 martie (2019), la nivelul salariului minim brut pe economie în cazul CASS sau la nivelul venitului ales (dar nu mai mic de salariul minim brut) în cazul CAS. Actul normativ mai propune definitivarea anului fiscal 2017 şi estimarea pentru 2018 până pe 15 iulie 2018. Declaraţia 200 nu se va mai depune până la data de 25 mai 2018. Se introduce un termen unic de plată al impozitului, data de 31 martie a anului următor.

Altă noutate introdusă de proiectul de act normativ este depunerea online a declaraţiilor prin Spațiul Privat Virtual (SPV) sau prin intermediari, fără deplasarea la ANAF. De asemenea, se propune completarea declaraţiei unice cu asistenţa ANAF sau a Primăriei şi transmiterea acesteia la ANAF de la Primărie sau ANAF, fie prin SPV, fie prin e-guvernare. Declaraţiile pe suport hârtie vor mai fi acceptate doar pentru 2018.

Bonificaţii

Prin proiect se mai propune introducerea pentru anul 2018 a unui sistem de bonificaţii pentru contribuabilii care achită anticipat obligaţiile fiscale estimate datorate. Acestea se acordă în funcţie de calea prin care se depune declaraţia unică şi de termenul la care se plăteşte. Astfel, dacă declaraţia se depune prin Spaţiul Privat Virtual, bonificaţia este de 10% dacă obligaţiile fiscale datorate sunt achitate integral până la 15 iulie 2018 şi de 5% dacă obligaţiile fiscale datorate sunt achitate integral până la 30 septembrie 2018.

Dacă declaraţia unică se depune pe suport hârtie, bonificaţia este de 5% dacă obligaţiile fiscale datorate sunt achitate integral până la 15 iulie 2018 şi de 2% dacă obligaţiile fiscale datorate sunt achitate integral până la 30 septembrie 2018.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  O nouă tranșă de vaccin Pfizer sosește luni în țară. Centrul de distribuție la care este arondat Bihorul primește 28.000 doze
  4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Amenzi de peste 50.000 lei, aplicate de autoritățile bihorene în ultimele 48 de ore. Peste 240 de amenzi pentru nepurtarea măștii de protecție
  3

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! Cum va fi vremea în Oradea, în luna martie. Vezi prognoza pentru următoarea perioadă
  3

  România

  Este vaccinul AstraZeneca efiecient împotriva noilor tulpini de coronavirus? Răspunsul unui profesor de Sănătate Publică
  3

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Decizii în 16. „Nu puteam să fac parte din cel mai slab CL de după 1989”

  România

  UPDATE! Procurorii explică de ce nu s-au luat măsuri preventive față de femeia care a accidentat mortal două copile
  11

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.