bihon.ro Web analytics

Dilema liberalilor: Cine vine la Județ? Cinci nume pentru CJ Bihor

De Călin Corpaș
Reactualizat la:

Dilema liberalilor: Cine vine la Județ? Cinci nume pentru CJ Bihor

FOTO: arhivă
Reactualizat la:
În condițiile în care sunt șanse foarte mari ca PNL să preia șefia noului Consiliu Județean, liberalii așteaptă cu sufletul la gură nominalizarea candidatului. Decizia e la Bolojan.
Scris de Călin Corpaș - În condițiile în care sunt șanse foarte mari ca PNL să preia șefia noului Consiliu Județean, liberalii așteaptă cu sufletul la gură nominalizarea candidatului. Decizia e la Bolojan.

Nu identitatea partidului care va prelua președinția Consiliului Județean reprezintă dilema pe care și-o pune scena politică locală, în această perioadă. PNL are, de departe, prima șansă pentru a obține președinția județului în alegerile locale, ce se vor desfășura pe 27 septembrie. Orice alt rezultat ar reprezenta o uriașă surpriză. Cu atât mai mult cu cât s-a revenit la scrutinul de tip uninominal. Decizia luată anul trecut de Guvernul Dăncilă i-a retezat lui Ioan Mang (PSD) aproape orice șansă reală de a deveni președinte al Consiliului Județean. În schimb, rămâne o necunoscută numele candidatului PNL pentru președinția Consiliului Județean, virtual șef al Județului. Decizia, cu multiple implicații, rămâne la Ilie Bolojan, cel care-și poate rezerva pentru sine opțiunea de a candida el însuși la șefia CJ. Într-o asemenea situație posibilă, dar puțin probabilă, liberalii ar miza în Oradea pe unul dintre cei doi viceprimari.
La fel de clar este și că UDMR nu va mai pupa președinția CJ Bihor în grabă, mai cu seamă că gustul lăsat în urmă de președintele pe picior de plecare este cât se poate de amar, inclusiv pentru adversarii din PPMT. De altfel, Pásztor a și anunțat că nu va mai candida, preferând traiul liniștit, în locul traiului pe vătrai, de la Consiliul Județean. În ceea ce privește USR Bihor, oamenii conduși de Silviu Dehelean și Ioana Mihăilă mai au de lucru la bioritmul electoral în regim de alianță, în timp ce pentru Pro România va fi primul examen la care se prezintă cu propriii candidați locali. Cât privește ALDE, rămâne de văzut dacă nu cumva Ciprian Blejan va prefera plasa de siguranță oferită de o eventuală listă comună cu un partid mare, în condițiile în care asistăm la o inflație de partide mici care se bat pentru atingerea pragului electoral, în Oradea și în județ.

Cinci nume pentru noul șef al Consiliului Județean

Dacă Ilie Bolojan era anunțat de PNL drept candidat pentru încă un mandat de primar al municipiului Oradea încă din luna martie a acestui an, iată că alegerile locale s-au amânat, iar liberalii bihoreni nu s-au hotărât, încă, asupra candidatului pentru funcția de președinte al Consiliului Județean. Această nominalizare este foarte importantă, cu implicații diferite, atât în ceea ce privește modul de administrare al județului, cât și din perspectiva tipologiei de conducere a filialei PNL Bihor.

Cine sunt cei cinci

Ajuns la 51 de ani, cu realizări incontestabile la cârma municipiului, Ilie Bolojan poate candida pentru un al patrulea mandat de primar în Oradea, fără emoții în ceea ce privește deznodământul pentru funcția de primar. În ceea ce privește configurația Consiliului Local, după un mandat în care a condus autoritar, printr-o majoritate PNL de două treimi, aici pot apărea anumite complicații, prin apariția pe scena politică a USR și chiar și Pro România.

Dacă, în ciuda celor anunțate în martie, va alege să candideze pentru șefia Consiliului Județean, Bolojan ar deschide un câmp de bătălie pentru șefia Primăriei Oradea, atât vicele Florin Birta, cât și celălalt vice, Mircea Mălan, fiind firi ambițioase. Iar ultimul ar avea cu atât mai mult ceva de demonstrat, după ce a trecut prin două eșecuri de tip electoral, în ultimii ani. În plus, absența candidatului Bolojan din lupta electorală pentru Primărie ar putea crea dificultăți PNL, alte partide, precum USR și PSD, putând emite pretenții.

Dacă, așa cum este de așteptat, Bolojan va rămâne, totuși, la Primărie, pe lista potențialilor PNL pentru o candidatură la Consiliul Județean se află câteva nume grele din partid. Popular atât în interiorul PNL, cât și în exteriorul partidului, dr. Gheorghe Carp (64 de ani) are în spate nouă ani la șefia Spitalului Județean, după ce anterior, doctorul fusese viceprimarul lui Bolojan, în primul mandat.

Abil și diplomat, Găvrilă Ghilea (63 de ani) deține a doua funcție în filială, după Bolojan, cu o bogată experiență politică și administrativă. A fost viceprimar în Oradea, apoi vicepreședinte la Consiliul Județean, prefect al județului, senator, deputat, iar acum este președinte al Comisiei de Transporturi din Camera Deputaților.

Prefectul Dumitru Țiplea (46 de ani) reprezintă și el o variantă liberală pentru șefia Consiliului Județean. În ciuda faptului că a intrat recent pe prima scenă a politicii bihorene, Țiplea și-a dovedit deja tenacitatea, dând senzația că nu este genul de om care se mulțumește cu puțin. Nici Mircea Mălan (48 de ani) nu poate fi înlăturat de pe lista „posibililor”, fiind un liberal din garda veche. Cu două mandate la activ ca viceprimar în Oradea, Mălan se poate considera îndreptățit să mai încerce o dată la Consiliul Județean, după ce în 2016, când a candidat primul pe lista PNL, a fost atât de aproape. Rămâne, însă, de văzut câtă susținere mai are viceprimarul în interiorul partidului.

„Vom anunța candidatura până la termenul limită impus de lege pentru depunerea candidaturilor”, a fost singura reacție oficială a lui Ilie Bolojan, pe acest subiect.

Candidații celorlalte partide

În ceea ce privește celelalte partide, lucrurile sunt mai clare. La PSD, Ioan Mang va candida pentru șefia CJ Bihor, iar fostul eurodeputat Emilian Pavel pentru funcția de primar de Oradea. USR Plus nu i-a anunțat oficial, dar am aflat că pentru Primăria Oradea va candida Ioana Mihăilă (Plus), iar pentru șefia CJB candidat va fi antreprenorul Simona Bișboacă. UDMR: Cseke Attila (PMO) și Szabó József (CJB). Pro România: Daniel Pop (PMO), iar la CJ Bihor foarte probabil va candida Traian Bodea.

PPMT: Zatyko Gyula (PMO) și Szilágyi Zsolt (CJB). ALDE nu și-a desemnat candidații, dar șeful filialei, Ciprian Blejan, ar candida la Consiliul Județean. Jurnalistul Mircea Jacan, director pentru Cultura Tradițională, ar urma să candideze pentru un loc în Consiliul Local Oradea din partea POL, ca opozant al administrației Bolojan.

21 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. ciolanis says:

  assa de plini de sine sunt ca nu mai stiu cum sa-si inparta deja functiile pe blana ursului din padure

 2. liberal says:

  Tiplea e nomber One! Si e si singurul care are girul Primarului Bolojan! Mult succes d-le Prefect!

 3. jos politrucii says:

  toti politrucii indiferent de partid au aceleasi metehne, dorinta de imbogatire din bani publici unde salariile au crescut cu 300% peste noapte, cum e posibil asa ceva, pe deasupra si-au aprobat si pensii speciale exorbitante fara nici o contributie, de aceea actuala clasa politica nu merita sa mai fie votata, ea s-a compromis definitiv in ochii romanilor, Trebuie sa vina o clasa noua care sa anuleze toate avantajele materiale prin care si-au crescut salariile si pensiile nesimtite si sfidatoare la adresa poporului lor si celorlalte categorii de privilegiati.

  • Tiranu' ratiunii says:

   Tu cat de prost zici ca esti? Eu zic ca esti la fel de prost ca orice specimen platudinist banal si neinsemnat al p*limii. Dar, sunt convins ca in sine, mataluta te apreciezi ca fiind genial si exceptional. Lumineaza-ne tu, atunci, zic, daca meleagu de bastina mai trebuie condus de cineva sau nu mai trebuie carmuit de nimeni si lasat in plata lui precum prelegi tu si daca diriguitorii mai trebuie remunerati si cu cat sau nu mai trebuie si lasati si ei la randul, in plata lor. Si pana la urma de ce nu preiau puterea trollii si postacii de seama ta, ultimii moțați cu ãl mai copios zel de cârâit, ca e liber la democratie, sa desavarsiti voi armonia de care sunteti capabili ?!

   • grigore says:

    tu se pare ca esti cel mai mare prostioc politruc parvenit si idiot, voi politruci parveniti ordinari sunteti niste plosnite care sunteti platiti degeaba ca nu faceti nimic decat sa sifonati banii publici, smecherii , hotii si idiotenii , de aceea s-a saturat romanii de de marea majoritate a politrucilor parveniti smecherasi din actuala clasa politica, iaar tu esti un parvenit ordinar, din gasca politrucilor smecherasi.

   • Dr. No says:

    Spune-mi te rog desteptule, cu ce draq contribuie la GDP si la crearea de bunuri un functionar public…?

    • Om in toata firea says:

     Da, ce inseamna gdp, ca eu nu pricep in grai ungureste, ca io-s dãcît semidoct român prin excelenta ?

 4. BLEJAN ĂLA CINE ÎI?CAND A APĂRUT ÎN PEISAJ,SAU ALDE NU ARE PE CINE FOLOSI SĂGEATA? SAU ĂSTA ÎI NOUL FRAIER DE SERVICIU CARE PLĂTEȘTE FACTURILE DIN PROVINCIE ALE TRĂDĂTORULUI TĂRICEANU?!?! says:

  Alde după mariajul cu PSD, este in pragul disoluției și unii mai au aspirații și vise că cineva îi mai vota să facă pragul electoral pentru CJ sau CL!??Cât de prost trebuie sa fii să îți bagi banii in partidul fosilei de TĂRICEANU???Asta da intuiție politică.

 5. Iliberal says:

  Dumitru Tiplea??? Ce studii are acest domn? Educatie fizica, teologie si psihologie. Cum e posibil sa ajungi prefect cu astfel de studii? Cica ar fi si afacerist…cu terenuri prin Sinmartin.

 6. fara luminita vidican la ioan bococi says:

  Faceti ceva si scapati-ne de consiliera psihologica Luminita Vidican de la Ioan Bococi. Aceasta are nevoie de un control psihiatric amanuntit

 7. Popey the Sailor says:

  Pleacă hoții
  Vin hoții.

 8. Un bihorean says:

  Asa, poate iese Ghilea că săracul n-a invârtit destule.. PSD+PNL(PD) + UDMR = LOVE DE 30 DE ANI

 9. unul says:

  Ia privitii nici nu isi pun problema ca nu vor prinde o bucata din ciolan ci doar cat de mare e, sunt niste nimeni dar asteapta voturile fraierilor pe care dupa ce-i pun in functii ii vor batjocori fiecare in stilul lor, privitii ce fete de bestii au …votati aceste bestii si va vor da ce doresc ei

 10. nuvrem says:

  ORI CINE SA FIE PRIMAR DAR BOLO NU CA E TIRANU ORADEI CAT SI AL NATURI SI AL OAMENILOR SI CRIMINAL PT CAINI MAIDANEZI SI NESATUL DE BANI DE LA NOI CETATENI PRIN TUPEU DE TAXE DACA AL VE TI VOTA VE TI SUFERI ORADENILOR NUL VOTATI SA FIM LIBERI SA SCAPAM DE SPAIMA ORASULUI

 11. cetatean says:

  Vad doar niste mutre care iti provoaca greata …

 12. Realitatea adversarã says:

  Salarii mici vs. Utilități din ce de ce mai scumpe?

 13. Cum se pute face în filmele Wild West says:

  Sã facem o întrecere auto oficialã cu aprobare de la şeful Volant. Fiecaee cu maşina din dotare. Se scot numerele de înmatriculare pentru a nu influența imparțialitatea rutierã. Cum era în filmele din Wild West.
  Cine câștigă cursa (Mercedes, Audi, Skoda) să fie Sheriff 3-4 mandate.
  Pe noua autostradã.

 14. România

  Test negativ SARS-Cov2, necesar pentru cetățenii străini la intrarea în Serbia din România, Bulgaria, Macedonia și Croația
  Măsuri restrictive impuse de autoritățile din serbia celor care călătoresc din România, Bulgaria, Macedonia și Croația. Cei care doresc să intre în țara vecină din aceste țări trebuie să prezinte un test negativ SARS Cov2.

  România

  Covid-19, întâmplări din izolare. Problemele cu care se confruntă doi actori din Timișoara
  Pandemia de coronavirus „face pași repezi”. Din ce în ce mai mulți oameni, rude, prieteni, sunt suspecți sau chiar „pozitivi” la testele Covid-19.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  2.000.000 de lei pentru Universitatea din Oradea
  La Universitatea din Oradea, patru facultăţi au fost câştigătoare la granturile pentru finanţarea învăţământului. Banii sunt alocaţi pentru o perioadă de 24 de luni, pentru proiecte destinate prevenirii abandonului şcolar şi îmbunătăţirii procesului de învăţământ. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Corina Crețu l-ar vedea primar pe Claudiu Pop, dar acesta nu candidează
  Fostul comisar european l-ar fi văzut pe Claudiu Pop primar al Oradiei, de vreme ce Bolojan nu mai candidează. Însă candidatul ProRo pentru Primăria Oradea este un alt Pop, mai tânărul Daniel Pop. Deși Oradea face excepție, Crețu deplânge incapacitatea României de a profita cu adevărat de fondurile europene. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Coronavirus în Bihor: 58 de cazuri noi, 73 persoane vindecate. 1.328 infectări în România
  Potrivit datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategică, numărul cazurilor noi la nivel de județ se mențin tot peste 50. 7

  România

  FSLI: Deschiderea anului școlar pusă sub semnul întrebării
  Deschiderea noului an școlar este pusă sub semnul întrebării, dacă nu se acordă salariile majorate de la 1 septembrie cadrelor didactice, avertizează Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.