bihon.ro Web analytics

Din 15 august vin banii pentru PFA și IMM-uri

De Dan Birta

Din 15 august vin banii pentru PFA și IMM-uri

Granturi pentru repornirea activității, între 5.000 și 150.000 de euro în HORECA
Reactualizat la:
PFA, microîntreprinderile și IMM-urile vor beneficia de 1 miliard euro de la Uniunea Europeană.
Scris de Dan Birta - PFA, microîntreprinderile și IMM-urile vor beneficia de 1 miliard euro de la Uniunea Europeană.

Potrivit afirmațiilor făcute de Virgil Popescu, ministrul Economiei, la HotNews, de la 15 august 2020 ar putea fi lansată aplicația electronică de înscrieri și modalitatea de acordare a ajutoarelor care ar urma să ajungă la circa 100.000 de afaceri.

„Vorbim în total despre peste 100.000 de firme, din evaluările noastre. Nicio autoritate publică nu a gestionat până acum atât de multe companii. Acest lucru nu se poate face manual, este exclus să luăm dosar cu dosar. Și trebuie contractate anul acesta, pentru că sunt din exercițiul financiar 2014-2020. Sper ca până pe 15 august să avem o aplicație informatică, lucrăm cu STS. Ei au dat un termen mai spre sfârșitul lui august, hai să vedem care termen va fi, eu cred că la jumătatea lui august dăm drumul la acestea”, a declarat Virgil Popescu.

Pe urmă, aplicația celor de la STS va putea fi folosită și la alte programe de finanțare IMM, în viitor. „Sunt convins că vom avea o aplicație care este pilot în România în momentul de față și va putea fi folosită și pentru următoarele call-uri de proiecte și trebuie să ne obișnuim cu gîndul că vo avea foarte multe, zeci de mii de firme”, a mai afirmat ministrul Virgil Popescu.

Cum se vor da banii

Finanțările vor fi acordate prin trei scheme. În prima schemă de finanțare, în valoare totală de 100 de milioane de euro, vor fi finanțate cu câte 2.000 de euro persoane fizice autorizate și firme fără angajați. „100 de milioane de euro se vor duce către firmele fără salariați. Aici vor intra inclusiv cabinetele de medicină și PFA medicale care au fost antrenate în lupta cu COVID”, a precizat ministrul Economiei.

Cea de-a doua schemă de finanțare, de granturi pentru repornirea activității, în valoare de 350 de milioane de euro. Se vor acorda granturi de maximum 15% din cifra de afaceri pe anul 2019, dar nu mai mult de 150.000 euro. „Vor fi granturi pentru repornirea activității, între 5.000 și 150.000 de euro pe companie – pentru turism, HORECA, transport, organizare evenimente, edituri și librării”, a spus Popescu.

Din primele două scheme de finanțare, firmele vor putea primi banii rapid. „Pe primele scheme de ajutor se vor duce banii repede în economie – va fi și depunere, evaluare și contractare făcute automat, pe grilă automată și trimise contractele – spre semnare digitală – direct către companii, după care vor intra banii direct către companii” – a explicat ministrul Economiei la HotNews.ro .

Pentru cea de-a treia schemă de finanțare, granturile pentru investiții, în valoare totală de 550 de milioane de euro, finanțările vor fi acordate pe bază de proiecte, cu o perioadă de pregătire a acestora de 30-40 de zile.

„Vor fi granturi între 50.000 și 200.000 euro. O să intre o plajă foarte mare de firme. Nu au legătură neapărată cu pandemia. Sunt fonduri pentru dezvoltare sau extindere de activitate. Orice IMM care vrea și are un proiect viabil poate fi finanțat. Partea de finanțare a investițiilor va fi cu un call de 30 – 40 de zile, după care va fi o evaluare automată după depunere. Nu va fi «primul venit – primul servit» la investiții, pentru că trebuie să punctăm proiectele cele mai bune, pentru a fi finanțate”, a explicat ministrul Economiei.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Mapamond

  Numele pe care Prințul Harry și Meghan Markle l-au ales pentru un câine adoptat, obscen în România
  Ducii de Sussex au adoptat un labrador negru, imediat după căsătorie dar nu au dezvăluit până acum numele acestuia. Termenul reprezintă moneda oficială a statului Botswana.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lidia Popa: Palatul Poștelor reabilitat cu 4,3 milioane euro
  Clădirea este monument istoric și a fost construită în stil ecletic între anii 1894-1909. 1

  BIHON Sport local

  Eșec drastic pentru CAO. Orădenii mai pot spera doar la locul 2
  Echipa orădeană a pierdut cu 1-3 duelul cu CSM Satu Mare și mai poate spera doar la locul 2, promovabil în anumite condiții. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Polaris, scoasă din jocul salubrității orădene
  RER Vest SA a rămas unic ofertant în licitația pentru contractul multianual, scos la mezat de Primăria Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Klaus Iohannis: Școala începe pe 14 septembrie. Restricții aplicate după trei scenarii
  Președintele Klaus Iohannis a anunțat scenariile după care vor fi aplicate restricții în noul an școlar, care va începe pe 14 septembrie. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Dacian Palladi, reacție la scenariile Președintelui: „Decizia ultimă trebuie a fi recunoscută ca aparținând părinților și nicidecum statului”
  Membru al Consiliului Școlii Doctorale de Sociologie din cadrul Universității din Oradea, profesor asociat al Universității ”Emanuel” din Oradea, profesor la școala lui Mihai Neamțu, alături de nume sonore precum Cătălin Avramescu, Dacian Palladi a oferit multă vreme consultanță de orientare în carieră pentru elevi.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.