bihon.ro Web analytics

Din dragoste pentru semeni: Orădenii au dezvoltat un sistem de ajutorare a refugiatilor ucraineni care fug din calea războiului

De Costel Demian
Reactualizat la:

Din dragoste pentru semeni: Orădenii au dezvoltat un sistem de ajutorare a refugiatilor ucraineni care fug din calea războiului

Reactualizat la:
BBSO (Biserica Baptista Speranta Oradea) a pus la cale un sistem amplu de ajutorare a refugiaților ucraineni.
Scris de Costel Demian - BBSO (Biserica Baptista Speranta Oradea) a pus la cale un sistem amplu de ajutorare a refugiaților ucraineni.

Ceea ce a pornit de la dorința de a ajuta semenii s-a transformat într-un proiect al BBSO în care sunt implicați peste 100 de voluntari, printre care 20 de translatori, coordonati de doi tineri – Marcel Buzle si Razvan Reste.

BBSO si-a pus la dispozitie campusul din apropierea Centurii Oradea, locație care a devenit centrul întregii acțiuni. În proiect s-au implicat numeroase companii locale și autoritățile județene, care sprijină îndeaproape demersal inițiat de BBSO.

Sistemul pus la cale de orădeni ajută zilnic circa 200 de ucraineni, iar în cea mai aglomerată zi au fost aproape 500 de refugiați sprijiniți. Aceștia sunt aduși cu autocarele, direct de la granița cu Ucraina, în Oradea, unde li se oferă confortul psihic de care au nevoie, iar apoi sunt transportați spre Viena. De ce Viena? Pentru că acolo sunt așteptați de alte organizații care îi ajută să intre gratuit în posesia biletelor de tren spre destinațiile dorite.

Dacă în primele zile de la izbucnirea războiului au ieșit din Ucraina cetățenii înstăriți sau care aveau rude sau prieteni în străinătate, acum situația s-a schimbat. „În ultimele zile raportul s-a schimbat dramatic și majoritatea dintre cei care ajung acum în Oradea nu au o destinație clară”, mărturisește Răzvan, coordonatorul proiectului.

Cu toate acestea, cele mai multe persoane doar tranzitează Oradea în drumul lor spre vestul Europei. „Majoritatea persoanelor sunt doar în tranzit și rămân în Oradea o singură noapte. Noi îi asigurăm că sunt în siguranță și le oferim cazarea peste noapte, apă, mâncare, haine și informații în limba lor. În plus, organizăm și transportul cu autocare din Oradea spre Viena, unde sunt așteptați de colaboratori de-ai noștri, care îi ajută să-și ia biletul de tren gratuit spre restul Europei”, transmite Marcel, inițiatorul proiectului.

Marcel Buzle și Răzvan Rește

Circuit complet

Sistemul dezvoltat de echipa BBSO este unul amplu, în urma căruia refugiații ucraineni ajung în siguranță la destinația dorită. Primii pași sunt făcuți la Siret, cu ajutorul autorităților române. Poliția de frontieră și alte autorități repartizate la Vama Siret îi direcționează pe ucraineni spre BBSO. „Colaborăm foarte bine cu autoritățile și asta ne ajută mult. Polițiștii le recomandă refugiaților să se urce în autocarele noastre, iar asta le dă un plus de încredere cetățenilor care trec vama. Avem oameni care se ocupă de îmbarcarea refugiaților în autocar și care le oferă toate informațiilor necesare”, explică Marcel.

Autocarele pornesc apoi spre Oradea, unde refugiatii ucraineni sunt așteptați de altă echipă de voluntari. Ajunși aici, îi înscriem pe liste și le înregistrăm locația unde vor să ajungă în Europa. Voluntarii le oferă apă, fructe și o masă caldă. Totodată, refugiații pot să-și aleagă haine și încălțăminte din colțul amenajat cu articole vestimentare.

Haine pregătite pentru ucraineni

Aceștia au posibilitatea de a se odihni în Oradea peste noapte sau pot opta să-și continue drumul cu primul autocar care pornește spre Viena. Toate serviciile pe care le oferă BBSO sunt gratuite și sunt suportate din donații ale membrilor bisericii, precum și donații ale companiilor și oamenilor din Oradea și din străinătate. „Cheltuielile noastre cu transportul sunt de aproximativ 1.500 de euro de la Siret la Oradea și încă 1.500 de euro pentru Oradea – Viena. Aici se mai adaugă cheltuieli cu alimentația și alte nevoi pe care ucrainenii le au”, spune Răzvan Rește.

Aducerea refugiaților ucraineni din vama Siret și Suceava și trimiterea lor spre restul Europei se face cu autocarul. În acest sens, BBSO a încheiat contracte cu transportatori pentru a le asigura condiții cât mai bune.

Un autocar plin cu refugiați ucraineni

Spații pentru copii

În cadrul hubului din Campusul BBSO, situat pe strada Thurzó Sándor nr. 19, au fost amenajate și spații de joacă pentru copii, de unde nu lipsesc nici jucăriile. „Am încercat să realizăm un spațiu cât mai prietenos, pentru ca atunci când refugiații ajung la noi să se simtă în siguranță. De aceea am creat și pliante în limba ucraineană și ale punem la dispoziție translatori pentru a elimina bariera limbii”, mai spune Buzle.

Cu lacrimi în ochi, Marcel povestește despre unul dintre cele mai marcante momente. „Au venit 43 de copii, din Harkov, într-o dubiță, fără scaune. Au călătorit 6 zile în continuu, în compartimentul marfă, fără scaune și fără geamuri. Pe vehicul scria mare cu spray “Copii”, pentru ca acesta să nu fie luat la țintă de militarii ruși. Copiii erau extenuați, iar șoferul și-a promis că se va întoarce și după ceilalți 23 de copii rămași la Harkov. L-am convins cu greu să se odihnească pentru câteva zile, iar apoi a pornit după ceilalți copii, care urmează să ajungă la Oradea în următoarele zile.”

Un alt caz emoționant este amintit de Răzvan. „Acum încercăm să aducem din nordul Kievului circa 300 de copii și tutorii lor. Primul autocar cu 50 de copii este deja pe drum și va ajunge la Oradea, pentru ca apoi să fie transportați în Italia, unde îi așteaptă o echipă completă de doctori, educatori și consilieri psihologici”.

Pentru ca transporturile să nu fie luate la țintă de armata rusă, pe teritoriul Ucrainei sunt evitate convoaiele mari, deoarece acestea sunt ținte ușoare. Acesta și motivul pentru care nu pot fi transportați toți copiii odată.

O refugiată alături de cățeluș

Integrați în societate

Chiar dacă nu sunt numeroase cazurile în care cetățeni ucraineni să dorească să se stabilească în Oradea, BBSO îi sprijină pe cei care iau această decizie. Primul pas este să li se găsească o cazare pe termen mediu sau lung, care este oferită de membri și prieteni ai BBSO – orădeni dornici să ajute care își pun la dispoziție locuințele. Următorul pas este să-i ajutăm să se integreze în societate și să-și găsească un loc de muncă.

Și tu poți ajuta

Orădenii pot sprijini demersul BBSO prin donații de bani, dar și alimente. Printre alimentele care pot fi donate la Campusul BBSO de pe strada Thurzo Sandor se numără conserve și alimente neperisabile, ulei, făină, zahăr și apă. Totodată, deoarece foarte mulți refugiați ucraineni pornesc la drum cu lucrurile înghesuite în plase de cumpărături, sunt necesare genți și trolere. În plus, pentru a facilita transportul animalelor de companie, sunt necesare cuști speciale de transport.

Donațiile pot fi realizate prin transfer bancar la conturile deschise la Banca Transilvania, sucursala Oradea, cod SWIFT BTRLRO22.

IBAN Lei – RO90BTRL00501205W13542XX
IBAN Euro – RO65BTRL00504205W13542XX
IBAN USD – RO17BTRL00502205W13542XX

 

14 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Abcde says:

  RESPECT ACESTOR OAMENI!

  • Pe bun bune says:

   Văzând bunătatea bunãtãţii noastre, ne vor răsplăti fără confiscarea de cărți românești la graniţã, fãrã a denumi limba română limbă moldoveneascã, limba românã fiind a românilor din Ucraina, ei fiind pe pământul lor luat de ruşi aşa cum fac ruşii.

 2. Nick says:

  Fapte concrete, nu declaratii politice
  Respect pt aceasta comunitate

 3. Andrei says:

  Comunitatea Bsbtista ar cam trebui să știe ce scrie în Biblie :
  “Tu, când faci milostenie, nu suna cu trâmbiţa înaintea ta, cum fac făţarnicii în sinagogi şi în uliţe, pentru ca să fie slăviţi de oameni.
  Ci tu, când faci milostenie, să nu ştie stânga ta ce face dreapta, pentru ca milostenia ta să fie făcută în ascuns; şi Tatăl tău, care vede în ascuns, îţi va răsplăti”

  Apropo, se dau bani de la stat pentru cazarea de refugiați și pentru transportul acestora.
  Nu mai mușcați tot felul de beșini.

  • George says:

   Multumim pentru comentariul dumneavoastra biblic si pentru ajutorul pe care cu siguranta l-ati dat in ascuns, pentru ca altfel ati fi un ipocrit. Pana cand “muscam” in alte bunatati, e totusi bine ca refugiatii din Ucraina au fost ajutati.

  • Ion says:

   Andrei, de 3 sapt se intampla aceste lucruri. Statul doar de cateva zile a inceput sa faca ceva in aceasta privinta.

  • Dan says:

   Te înșeli amarnic. Nu a dat statul Roman absolut nimic. Asa ușor este sa lovești în cei ce fac ceva.
   Dumnezeu să te binecuvinteze și sa facă să ajungi sa îl cunoști pe EL.

  • bkn says:

   Bravo Andrei pentru cunostintele tale biblice. Acum poti sa te alaturi si tu cu fapte langa mana aia de oameni care isi sacrifica timpul propriu si banii pentru a face ceva util.

   Apropo pe stire nu scrie “advertorial” deci nu ei isi fac reclama. Si si daca ar face, ar face bine in cazul asta, pentru a cere ajutor si a semnala o problema. Probabil cunostintele tale biblice se cam epuizeaza la citirea seaca, dar e ok mai ai un pic de timp sa si faci ceva. Bafta

 4. garcea says:

  De la cate zeci de bulioane de coco in sus se poate numii ajutor,in conditiile in care sarmanii refugiati ucraineni au cate 30 de millioane de dolar la ei,bani de inghetata ?

  • cetatean says:

   nu chiar toti, ala cu milioanele de euro in portbagaj era un amarat de parlamentar, exact ca la noi…

 5. vdct says:

  „refugiații” din Siria parcă arată altfel! Toți bărbați tineri, bine îmbrăcați și zâmbitori. Pesemne că acolo au rămas femeile și copiii să lupte…

 6. Mapamond

  Atac armat într-un centru comercial din Copenhaga. Atacatorul a fost arestat
  Presupusul autor al atacului armat din Copenhaga a fost imobilizat şi arestat, au anunţat duminică seară autorităţile daneze, îndemnând cetăţenii să evite zona în care a avut loc incidentul.

  România

  Ministerul Afacerilor Externe confirmă decesul turistei din România în Egipt
  Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că Ambasada României la Cairo a fost notificată telefonic, duminică, de către agentul unei companii de turism cu privire la decesul turistei din România aflată în vacanță în stațiunea Hurghada, Egipt.

  Mapamond

  Un ghețar s-a prăbușit în Alpii italieni, cel puțin 6 morți
  Părți ale unui ghețar s-au prăbușit duminică, 3 iulie, în Alpii italieni, pe fondul unor temperaturi record, au anunțat autoritățile locale, iar presa locală a anunțat că cel puțin șase persoane au fost ucise, scrie Reuters.
  tombola lunii

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în zona blocului Cicero

  BIHON CAO

  Avarie în Nufărul. Se întrerupe furnizarea apei potabile

  Mapamond

  O româncă de 40 de ani a fost ucisă de un rechin în Egipt, în timp ce înota în Marea Roșie
  Trupul unei turiste românce în vârstă de aproximativ 40 de ani a fost descoperit la câteva ore după un atac al unui rechin care a provocat moartea unei austriece în vârstă de 68 de ani.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Polițiștii de frontieră atrag atenția asupra documentelor necesare pentru copii în cazul călătoriilor în străinătate
  Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (ITPF) informează că în ultimele trei săptămâni, de la începutul acestei vacanţe şcolare, peste 500 de copii români nu au putut părăsi ţara, ca urmare a faptului că părinţii sau însoţitorii acestora nu deţineau documentele necesare pentru a putea călători în străinătate.

  Mapamond

  O femeie a murit după ce a fost sfâșiată de un rechin lângă coasta Egiptului
  O turistă austriacă a murit după ce a fost atacată de un rechin, în timp ce înota în Marea Roșie.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.