bihon.ro Web analytics

BIHON

BIHON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Bihor
    • Comentariul zilei
    • Stiri inter(naţionale)
    • Celebritati/Lifestyle
  • Video
  • Meteo
  • Sport
    • FC Bihor
    • CSM Oradea
    • Sport Local
    • Stiri Sportive
  • Angajări
  • Compania de Apă
  • Întreruperi energie
  • Aplicații
Select Page
APLICAȚII
MOBILE
AndroidDescarcă aplicația BIHON iOSDescarcă aplicația BIHON
BIHON
BIHON Ştirile judeţului Bihor
Din Oradea, în toată țara: aplicație pentru donare de sânge cu programare

Din Oradea, în toată țara: aplicație pentru donare de sânge cu programare

De Crina Dobocan
la 14 April 2021 12:17 Reactualizat la: 14 April 2021 12:20
3 Comentarii

Din Oradea, în toată țara: aplicație pentru donare de sânge cu programare

14 April 2021 12:17 Reactualizat la: 14 April 2021 12:20
Peste 1.500 de persoane s-au programat deja prin noua aplicație la Centrul de Transfuzii Sanguine din Oradea. Aplicația a fost lansată și la Cluj-Napoca.
Scris de Crina Dobocan - Peste 1.500 de persoane s-au programat deja prin noua aplicație la Centrul de Transfuzii Sanguine din Oradea. Aplicația a fost lansată și la Cluj-Napoca.

Trimite articolul

X

BlooDoChallenge este numele aplicației dezvoltate de o echipă de tineri din Oradea pentru donatorii de sânge, cu scopul de a crește numărul acestora, dar și pentru a ordona și fluidiza activitatea Centrului de Transfuzii. Mai multe detalii despre aplicație a oferit Alex Oancea, mentor la Coder Dojo Oradea, unul dintre creatorii aplicației.

„Toată aventura a început în 2018, când cei de la EduBiz ne-au rugat să ținem un curs de programare și la ei, de la CoderDojo. Acolo am întâlnit-o pe Paula Gal, care mi-a propus să participăm la un concurs tehnologic. Am fost de acord. Ideea cu care a participat a fost să creăm o aplicație prin care să creștem numărul donatorilor de sânge. Aici, am avut norocul să o întâlnim pe doamna dr. Ligia Burtă, care ne-a sprijinit chiar de la început. În 2019, am participat la București la concurs și am câștigat faza națională. Astfel, am decis să o lansăm la nivel local, într-o primă fază. I-am dat drumul în 26 august 2020. Iar din 1 aprilie 2021 a fost lansată funcția de programare pentru donarea de sânge în cadrul Centrului de Transfuzii din Oradea”, a spus Alex Oancea.

Potrivit acestuia, donatorul își poate înregistra donarea de sânge și de afereză, iar după ce se fac analizele la Centru, primește o notificare despre validarea sau nevalidarea sângelui.

„Donatorul primește practic pe telefon o notificare despre starea sângelui său. Totodată, pe prima pagină noi mai afișăm câte zile mai ai până poți să donezi și data de la care poți să donezi. Din 1 aprilie 2021 am dat drumul și la programări. Până în prezent, s-au înregistrat în aplicație 1.500 de persoane. Numai într-o zi s-au înregistrat 74 de donatori. În Oradea, gradul de adopție este de 26%. Adică, din 100 de donatori, 26 și-au descărcat aplicația. Am ajuns la peste 1.300 de donări din august anul trecut”, a mai precizat Oancea.

Deși aplicația a fost lansată de puțin timp, ea se bucură de un mare succes în rândul celor care au ales să fie salvatori de vieți, după cum explică Alex Oancea.

„Imediat după lansare, am avut 74 de conturi noi în Oradea și o grămadă de programări. Donatorii pot să dea feedback direct în aplicație despre cum simt interacțiunea cu aplicația după donare. Sentimentul lor e foarte fain”, a dezvăluit Alex.

Bonusuri

În plus, cei care se programează la donare beneficiază de puncte bonus pe baza cărora vor putea să profite de ofertele sau reducerile oferite de parteneri. Despre puncte și bonusuri a oferit mai multe detalii Alex Oancea.

„Inițial, aplicația a fost lansată doar pentru Android, dar anul acesta am lansat-o și pe iOS. Ca donator, poți să-ți faci un cont, poți să-ți înregistrezi donarea și primești un număr de puncte. Acestea variază. Dacă este donare de sânge, bărbații primesc 40 de puncte, iar femeile 50 de puncte. Nu este o discriminare, ci o egalare datorită faptului că bărbații pot dona de cinci ori pe an, iar femeile de patru ori. În total, toată lumea primește un număr de 200 de puncte, dacă toată lumea efectuează un număr maxim de donări. Dacă este donare de afereză se primesc 30 de puncte. Iar această donare se poate face la 30 de zile. În urma donării primești un număr de puncte, pe care le poți folosi în două locuri: să participi în clasamentul donatorilor și la ofertele pentru donatori. Ne-am gândit să aducem și parteneri care să ofere facilități donatorilor. În Oradea, momentan avem șase parteneri, patru dintre ei au reușit să-și configureze ofertele în aplicație. Iar donatorii pot accesa diferite oferte de la parteneri. În momentul de față, avem 30 de accesări pe Oradea pentru ofertele de la parteneri. Primesc un croissant, o masă sau o reducere etc.”, a mai explicat tânărul.

Proiectul se va adresa în curând nu numai orădenilor şi bihorenilor, ci şi donatorilor din alte județe, după cum a explicat Alex Oancea. Aplicația este disponibilă și pentru Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj.

„Am și extins aplicația deja în Sălaj. Chiar am avut în online lansarea. Ne-am gândit să o extindem și în Alba. Acolo am figurat un telefon. Centrul de Transfuzie Alba Iulia va primi de la noi un telefon, prin care ei pot să genereze codul QR. Am dat drumul și la Cluj și vom ajunge și în alte orașe. Am început să vorbim și cu Bistrița. Iar în paralel am început să vorbim cu cei de la «Donează sânge! Fii erou!» – atât cu cei de la Oradea, cât și cu cei din Cluj-Napoca, cu care începem să colaborăm. Și ei ne ajută să ne extindem. De săptămâna viitoare vor fi câteva campanii și din partea lor. Mai vorbim și la Baia Mare. Trebuie să ajungem și la Satu Mare și probabil și la Timișoara”, a anunțat Oancea.

Eficient și transparent

Directorul Centrului de Transfuzii Saguine din Oradea, dr. Ligia Burtă, a salutat această inițiativă. Ea a evidențiat fructuoasa colaborare cu studenții, elevii și diverse instituții din Oradea.

În opinia sa, această aplicație este foarte utilă și eficientă pentru donatori.

„Sunt tot mai mulți care agreează această aplicație. E ca un fel de joc, de revenire în secolul XXI, în care ai niște mijloace deosebite în care poți să fii extrem de eficient, în care poți să fii transparent, să te monitorizezi pe tine și starea de sănătate. Pentru că atunci când primești feedbackul de la Centrul de Transfuzie că totul a fost în regulă, deja ești motivat să menții un stil de viață sănătos pentru a reveni și a dovedi o dată în plus că ești sănătos”, a spus dr. Burtă.

Centrul de Transfuzii încearcă și o fidelizare a donatorilor de sânge, iar noua aplicație promovează exact acest lucru.

„Sigur că pe noi, ca și Centru de Transfuzie și pentru pacientul care primește sânge, ne interesează fidelizarea acestor donatori de sânge. Într-adevăr, aplicația vine o dată în plus să promoveze acest lucru – prin readucere aminte, prin mesaje de mulțumire etc.”, a spus dr. Ligia Burtă.

Ea a asigurat că va acorda atenția cuvenită și celor care nu s-au programat, pentru că în fiecare oră din programul de lucru al Centrului se pot programa până la jumătate din numărul persoanelor de la care se poate recolta sânge.

„Astăzi, de exemplu, am primit un mesaj: 20 de persoane deja s-au și programat online pentru următoarele două-trei zile. Dar unii dintre donatorii neprogramați au spus: «Bine, dar eu dacă nu m-am programat, ce voi face? Voi aștepta la un rând interminabil de persoane care s-au programat?». Nu, pentru că am gândit și aceasta cu echipa. Practic, numărul maxim de persoane care se pot programa compensează sau acoperă numărul de persoane care pot dona pe unitate de timp. De exemplu, la jumătate de oră avem maximum o persoană care se poate programa, restul sunt cei care vin neprogramați. Încercăm să acordăm atenția cuvenită și celor care se programează, dar și celor care nu se programează. Și cu distribuția în timp. Vedem că este foarte aglomerat dimineață, după care lucrurile se relaxează. După orele 10-11-12 sunt deja extrem de puțini donatori de sânge. Și încercăm să-i și educăm să vină dispersat la donarea de sânge, tocmai pentru a le crea toate condițiile, atât donatorilor, cât și personalului care efectuează acest act medical”, a mai spus dr. Ligia Burtă.

Trimite articolul

X
Taguri:
Coder Dojo ,
donare de sange cu programare ,
donare sange oradea ,
programare donare sange
3 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. LaSangesiAer says:
    April 14, 2021 at 7:27 pm

    Aerul ati luat. Acuma vreti si sange?

    Reply
    • Dani says:
      April 15, 2021 at 11:25 am

      Cat de prost poti sa fi???

      Reply
      • DanCobai says:
        April 15, 2021 at 1:53 pm

        Lasa tu prostia, taxa pe aer si tu platesti.
        Cu sau fara masca.
        Cine e prost atunci?

        Reply
  2. Mapamond

    Telescopul James Webb a măsurat în premieră temperatura unei planete ''verişoară'' cu Terra - 230 grade Celsius
    Telescopul spaţial James Webb a reuşit să măsoare în premieră temperatura unei planete stâncoase, considerată o ''verişoară'' a Pământului, situată la 40 de ani lumină de sistemul nostru solar, potrivit unui studiu publicat luni, transmite AFP.

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Nimfele palatelor din Oradea prind viață cu AI
    Fotograful Larisa Birta este autoarea proiectului Oradea Heritage Realm.

    BIHON Sport local

    Bihoreni în Seria 9 din Liga 3. „Șerban Tirla este un copil talentat, cu potențial”

    BIHON CAO

    Anunț Compania de Apă

    BIHON CAO

    Compania de Apă anunță citirea contoarelor de apă rece în perioada 27-31 martie

    BIHON CAO

    Anunț Compania de Apă

    Mapamond

    Producătorul german de vaccinuri BioNTech vrea să dezvolte terapii împotriva cancerului folosind tehnologia ARN mesager
    Producătorul german de vaccinuri BioNTech a anunţat luni că lucrează la dezvoltarea unor terapii pentru a trata cancerul, în contextul în care această firmă cu sediul general în oraşul Mainz a anunţat venituri de 17,3 miliarde de euro pentru activităţile sale din 2022, informează DPA.

    BIHON Sport local

    „Săptămâna verde” la Padel Arena Oradea

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Antibioticele ar putea să nu mai poată fi luate din farmacii nici cu rețetă simplă
    Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila susține că se gândeşte „foarte serios” la o reglementare potrivit căreia acestea să nu mai poată fi eliberate „eventual nici măcar pe bază de reţetă simplă”, relatează Agerpres. 2
    • Bihon.ro
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Politica de confidentialitate
      • Redactia
      • Vremea
      • Regulament postare și moderare comentarii

    Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.