bihon.ro Web analytics

Discuții despre digitalizare și eficiență energetică

De Dan Birta

Discuții despre digitalizare și eficiență energetică

Conferința „Digitalizare și Eficiență energetică” a încercat să ofere soluții viabile care să atenueze creșterea costului la energie electrică și gaze.
Scris de Dan Birta - Conferința „Digitalizare și Eficiență energetică” a încercat să ofere soluții viabile care să atenueze creșterea costului la energie electrică și gaze.

Nici că se putea un moment mai potrivit decât acesta, când prețul energiei electrice a urcat vertiginos, pentru organizarea unei conferințe care să încerce să ofere soluții. Conferința „Digitalizare și Eficiență energetică”, organizată de Energynomics la Oradea, joi, 23 septembrie 2021, a încercat să aducă la aceeași masă toți factorii implicați. Conferința s-a desfășurat atât fizic, cu prezența a circa 25 de persoane, cât și online pe canalele de YouTube al Energynomics, pe Facebook și pe LinkedIn, unde au participat peste 100 de persoane. Discuțiile au fost mediate de Gabriel Avăcăriței, redactorul șef Energynomics.ro.

„Suntem într-o perioadă în care prețurile la energie electrică și la gaze naturale au crescut deja mult. Primele indicii în ceea ce privește contractele încheiate deja arată că prețurile vor fi mai mari anul viitor. Dacă vi se pare înfricoșător ce se întâmplă, pregătiți-vă pentru ceva încă și mai provocator. Este, probabil, cel mai bun context în care să vorbim despre eficiență energetică”, a precizat Gabriel Avăcăriței.

Discuții interactive

Alina Silaghi, directorul Agenției de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a fost primul dintre vorbitorii conferinței. Aceasta a făcut o scurtă prezentare a ADLO, urmată de proiectele în curs de finalizare sau de implementare. Alina Silaghi a vorbit despre faptul că ADLO este furnizor de energie pentru companiile din parcurile industriale ale Oradiei, dar și despre marea provocare de preluare a iluminatului public din municipiu.

„Am constatat că, consumul nostru de energie electrică într-un an este de 10 milioane de lei. Pornind de la aceste cifre, am început să ne gândim la câteva soluții: implementarea soluțiilor inteligente din punct de vedere energetic și reducerea emisiilor de dioxid de carbon, sistem de identificare pentru toți polii de lumină din oraș pentru o mai bună gestionare, separarea rețelei de iluminat de rețeaua de distribuție a energiei casnice, implementarea unei rețele de distribuție subterane și înlocuirea sistemului de distribuție aerian, creând astfel o coloană vertebrală pentru distribuția de energie electrică și alte aplicații de oraș inteligent”, a explicat directorul ADLO.

Alte soluții prezentate au fost: implementarea unui software inteligent de gestionare a iluminatului inteligent, dar și implementarea unui proiect pilot de iluminat inteligent pe o stradă din Oradea. Proiect ce urmează a fi aplicat ulterior la scară largă.

Dor Marian, CEO Wiren România, a vorbit despre soluția oferită de energia fotovoltaică. „Din studiile noastre, în Oradea am identificat între 9.000 și 10.000 de case care ar putea să aibă instalații fotovoltaice pe acoperiș. Prin aceste investiții, zona de rezidențial din Oradea ar putea să-și acopere 50% din energia pe care o produce doar din sursele proprii”, a informat Dor Marian.

Despre conceptul Digital Factory Now și automatizări a vorbit Cătălin Lepinzean, de la Phoenix Contact. „Conceptul Digital Factory Now este un concept pe care noi l-am implementat în fabricile proprii și împreună cu diverși parteneri. Eficiența energetică este necesară în toate procesele de producție sau de consum. Cu acest concept ne adresăm, mai ales, celor care produc”, a subliniat reprezentantul Phoenix Contact.

În partea a doua a conferinței, Aurel Nicodim, reprezentantul Celestica a prezentat o scurtă istorie a companiei, proiectele de digitalizare implementate în companie, dar și parcul fotovoltaic construit din surse proprii.

„Dorim să reducem consumul de energie, dorim să reducem amprenta de carbon, și toate acestea le vom face cu un cost plăcut, cu ABB Ability. ABB dorește să ducă în digital tot ceea ce înseamnă infrastructură electrică”, a declarat Ciprian Pop de la ABB.

Cristian Athanasovici, Business Development Manager, Kawasaki Gas Turbine Europe, a precizat că, compania pe care o reprezintă este implicată în reducerea emisiilor poluante cât mai mult posibil, o utilizare cât mai eficientă a combustibilului, dar și în energia obținută din hidrogen.

Laurențiu Brumaru, Head of Sales & Marketing e-Industries, Enel X România a vorbit despre tendințele globale în domeniul energiei.

„Conform studiilor, până în 2050, 70% din energie va proveni din surse regenerabile. Nu există eficiență energetică fără să treci prin zona de digitalizare. Digitalizarea poate să faciliteze eficiența energetică”, este de părere Laurențiu Brumaru.

Una dintre concluziile rezultate în urma conferinței este că creșterea prețului energiei electrice și a gazelor naturale nu se va opri prea curând. Dar digitalizarea și eficientizarea energetică îi pot ajuta pe consumatori să reducă costurile.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Bihon CSM Oradea

  Renasc speranțele la calificare: CSM Oradea câștigă meciul din deplasare cu Szolnoki Olajbányász
  CSM Oradea a câștigat cu scorul de 75-58 meciul din deplasare cu Szolnoki Olajbányász.

  România

  Incident halucinant: O familie a fost atacată de propriii câini. Jandarmii au venit în ajutor
  Incidentul a avut loc miercuri după-amiaza, în locuința unei familii din Arad. Acasă se aflau bunicii împreună cu nepoțica lor. La un moment dat, unul dintre cei doi câini pe care aceștia îi dețin, a devenit agresiv și a mușcat-o pe bunică.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Selina și Construcții Bihor, oferte pentru parcarea de pe str. Iosif Vulcan 
  Inițiativa a stârnit nemulțumirea riveranilor, dar petiția lor n-a produs efectele dorite. Primăria a scos la licitație proiectarea și execuția parcării dintre case.

  BIHON CAO

  Cum se face accesul la Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Întrerupere furnizare apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  PSD și UDMR au blocat reorganizarea de la Școala Francisc Hubic
  Aleșii județeni au respins, pentru a treia oară, aprobarea organigramei Centrului de Cultură al Județului Bihor.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Victorie civică la Sântandrei: Justiția spune ”NU” definitiv incineratorului de animale de lângă Palota
  Asociația ”Santandrei Metropolitan Area” (SMA) a reușit să blocheze definitiv prin intermediul justiției înființarea unui incinerator de animale pe raza comunei. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Drumul Oradea - Sânmartin - exproprieri în valoare de 2 milioane euro
  Consilierii județeni au aprobat marți culoarul de expropriere pentru drumul de legătură Oradea - Sânmartin. 4

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.