248 de școli din România nu vor mai folosi cataloage clasice pentru notarea și absențele elevilor, ci doar catalogul electronic. În Bihor, doar trei școli au ales să beneficieze de această oportunitate. Este vorba despre Școala Gimnazială nr. 1 Cefa, Liceul Teoretic Jozef Kozacek Budoi și Colegiul Național Samuil Vulcan Beiuș.
[eadvert]
Lista școlilor a fost aprobată recent de Ministerul Educației, după ce instituțiile s-au putut înscrie în programul pilot lansat de minister cu câteva zile înaintea începerii cursurilor. Acum urmează centralizarea programelor folosite și monitorizarea prin chestionare pentru profesori, elevi, părinți, secretariate. Cele mai multe școli înscrise sunt din județul Sibiu – 32, urmate de 23 de școli din București și tot 23 din Cluj, 18 din Iași și 10 din Brașov.
„Noi suntem prima școală din Bihor care am ales să folosim platforma educațională Adservio. Totul a început încă din 2020 după închiderea școlilor. Noi, ce de la Samuil Vulcan am trimis materiale elevilor prin watsup, am lucrat apoi cu Google Class fiindcă nu știam de Goohle Meet. Eu duminică seara încărcam materiale pentru toată săptămâna pentru copii și mi-am spus că nu e în regulă. Așa am început să caut soluții. Am găsit un webinnar al acestei platforme, am vorbit cu colegii, toată lumea a fost de acord să participe la webinnariile organizate de această echipă tânără din Iași din spatele platformei. Am introdus toate datele și în primele două săptămâni ale stării de urgență am avut cu ce să lucrăm astfel încât copiii să ne și vadă.
Este o platformă care respectă Legea Educației, sistemul național de educație, e un mediu sigur de protecție a datelor. Un mare avantaj e că poți să-ți încarci pe ea lecții, fișe de materiale, poți să accesezi ce ai lucrat și anul trecut, poți încărca cursuri, adeverințe, diplome astfel că la final ai și un dosar gata pregătit. Și fiindcă această platformă are și catalog electronic, am decis împreună cu colegii să-l folosim doar pe acesta. Am avut oportunitatea de a avea această opțiune prin ordinul ministrului Educației.
Acum și părinții au acces în timp real la absențele și la notele copiilor. În plus, nu va mai trebui să muncim de două ori. Până acum, la clasă se mergea cu catalogul fizic. Așa că anul trecut am avut ceva probleme în a compatibiliza datele din cataloguul fizic și cel virtual . Nu mai e nevoie să lucrezi dublu , acest catalog calculează și mediile, așa că am profitat de această oportunitate. În plus toate datele sunt în siguranță și poți scoate oricând un catalog fizic ”, ne-a explicat directorul C.N. Samuil Vulcan Beiuș, profesorul Mihaela Ilieș.
Discuția despre cataloagele digitale a apaărut din 2004, dar dacă părinții au agreat imediat ideea, profesorii au fost mai rezervați deoarece trebuiau să muncească dublu folosind atât catalogul fizic, cât și cel virtual. Adservio este mai mult decât un catalog digital. Oferă accesul la informaţii şcolare complexe, chiar dacă eşti în România sau în străinătate, indiferent dacă foloseşti un desktop, un laptop, o tabletă sau un telefon mobil.
Platforma își permite să creezi rapid grupuri şi clase, să aloci și să corectezi teme, să programezi lucrări de control şi teze, să urmăreşti progresul elevilor şi nu doar atât. Ca profesor, poţi posta subiecte de discuție, primeşti temele elevilor direct in cont și le poţi oferi feedback. Iar toate acestea încurajează comunicarea și interactivitatea în procesul educaţional. În cadrul școlilor care au ales Adservio, rata absenteismului a scăzut cu 60%, iar in unele cazuri media pe clasă a crescut cu 1 punct.
Ca elev, prin această pltaformă poţi trimite profesorilor temele şi proiectele direct, fără să mai ai nevoie de cd-uri, memory stick-uri sau alte medii de stocare,afli notele primite de la profesori chiar şi când notarea se realizează seara de acasă și nu trebuie să mai aştepti până la ora următoare. Și nu în ultimul rând, elevii au acces la o bibliotecă cu cărți gratuite în format electronic.
Citiți principiile noastre de moderare aici!