bihon.ro Web analytics

Dosarele X in Bihor: Meteorit cazut langa Salard?!

Reactualizat la:
Reactualizat la:
 Meteorit? Satelit? Sau... carbid?! Aceasta este întrebarea! Cert este că zilele acestea, populaţia comunei Sălard, dar şi a comunelor din jur - Tămăşeu şi Sâniob - este într-o stare post-şoc.
Scris de Demian -  Meteorit? Satelit? Sau... carbid?! Aceasta este întrebarea! Cert este că zilele acestea, populaţia comunei Sălard, dar şi a comunelor din jur - Tămăşeu şi Sâniob - este într-o stare post-şoc.

Ce s-a întâmplat? În noaptea de luni spre marţi, în jurul orei 2:30 – 2:45 – s-a auzit un zgomot asurzitor, o bubuitură extrem de puternică, una care a zgâlţâit chiar şi casele unor localnici. Înaintea bubuiturii, unii au văzut pe bolta cerească o lumină intensă, ca o vâlvătaie roşiatică, pentru câteva secunde. Primarii din zonă spun şi ei aceeaşi „poveste”. A doua zi, marţi, pe drumul ce duce dinspre DN 19 E (drumul de Marghita) spre satul Hodoş (comuna Sălard), s-a descoperit un mic crater, chiar pe marginea drumului. O „groapă” cu diametrul de aproape un metru şi câțiva zeci de centimetri adâncime, pământ ars şi vegetaţie arsă în jur!

Lumină pe cer şi super-bubuitură

 „Explozia aceea puternică, cea care a trezit oamenii, nu de la acest crater este. Trebuie să fi fost şi altceva! Unii spun că au văzut şi o lumină puternică pe cer, ce a trecut foarte rapid deasupra noastră”, ne relatează primarul comunei Sălard, Nagy Miklos. Primarul aduce în discuţie şi explorările după gazele de şist, dat fiind că într-o comună alăturată, la Burzuc (comuna Sârbi) au avut loc măsurători seismice pentru căutarea hidrocarburilor din subsol. „Eu nu pot să spun că de la asta sau de la aia. Mai repede, poate, de la un meteorit care a trecut deasupra noastră şi din care s-a desprins o bucăţică, care a atins solul. Nu ştiu. Problema este că am fost în pericol, pentru că a fost o explozie aşa de puternică şi nimeni nu ştie efectiv de ce. Este un fenomen care te sperie, pentru că nimeni, nici măcar pompierii, nimeni nu ştie ce s-a întâmplat. Acesta este un mister. Eu am făcut armată. Cert este că o grenadă nu ar fi putut produce o asemenea undă de şoc”, asigură primarul de Sălard.

„S-a auzit o bubuitură puternică. Am văzut vecini care fugeau afară, în pijama. Nimeni nu ştia nimic. Eram aici în colţ, erau paznicii în faţa primăriei şi mai mulţi au fost de faţă. Am văzut roşu cerul, o dâră de trei metri lăţime şi vreo douăzeci de metri lungime. Dar nu am ştiut ce este şi nu am mai văzut aşa ceva în viaţa mea. S-a auzit şi la Sântimreu, şi la Hodoş, şi la Cetariu şi la Tămăşeu, s-a auzit în toate părţile. Toţi oamenii au fugit afară, pentru a vedea ce s-a auzit. De exemplu, este o parcare de autobuz şi vecinul a crezut că autobuzul a pocnit aşa de tare, dar nu a văzut nimic”, ne povesteşte Farcaş Anton Ioan, localnic din Sălard, martor ocular al evenimentului. 

Zid căzut şi geamuri crăpate

Konrad Irina este o localnică a cărei gospodărie are de suferit în urma undei de şoc. Peretele de cărămizi din capătul podului a fost pus la pământ de unda de şoc. S-a trezit cu cărămizile căzute şi  împrăştiate prin curte, în plină noapte.„A fost o bubuitură putenică. Eram înăuntru, dormeam. Ne-am speriat şi am ieşit în curte. Atunci am observat ce s-a întâmplat”, relatează Konrad Irina, care s-a ales şi cu geamuri crăpate la casă, în urma misterioasei explozii. 

În alt loc, un geam termopan proaspăt montat la o casă aflată în construcţie a fost găsit crăpat, a doua zi dimineaţa după ce s-a auzit bubuitura. „Nu am ştiut din ce cauză este zgomotul ăsta mare şi dimineaţa când am venit la lucru, am observat că geamul era crăpat. Nu fusese crăpat, atunci când am plecat noi de aici, seara”, declară Geza, muncitor pe şantier, asigurându-ne că nu a fost o neglijenţă a muncitorilor. 

20131101_134009

„S-a auzit şi la noi în Tămăşeu, foarte tare. Şi la Satu Nou s-a auzit. Şi eu am auzit, dar nu mi-am dat seama despre ce e vorba”, ne relatează Matyi Miklos, primarul din Tămăşeu. Acesta spune că bubuitura a fost atât de puternică, încât au tremurat geamurile şi, i-a transmis un paznic de noapte, bodega sa chiar ar fi vibrat!  

„Am înţeles de la locuitorii comunei că s-a auzit şi la noi o bubuitură, în localitatea Ciuhoi, care este mai aproape de Sălard. În rest, vă spun sincer, la noi, la Sâniob nu a auzit lumea”, ne-a declarat şi Molnar Jozsef, primarul comunei Sâniob.

La rândul său, primarul de Cetariu, Vitalyos Barna, ce locuieşte în satul Şişterea, a fost trezit în plină noapte de bubuitură. Primarul relatează că iniţial a crezut că i-a explodat cazanul de încălzire a locuinţei!

„Au existat tot felul de supoziţii. La faţa locului a fost domnul Caba, adjunctul comandatului de la ISU Crişana. Există într-adevăr o groapă şi era ceva pământ ars în jur. S-au luat probe din acel pământ. La centrul ISU există o maşină CDRM de control în privinţa radiaţiilor, control chimic. Pământul respectiv nu prezenta nicio urmă de radiaţii, pentru că orice corp dacă vine din cosmos păstrează radiaţii pe el, trecând prin straturile atmosferice. Asta ne duce la concluzia că în acest moment nu avem nicio certitudine că avem un corp venit din spaţiul cosmic, prăbuşit în zona Sălardului. De unde-i bufnitura? Putea să pună cineva carbid şi să explodeze. Cineva care n-are ce face. Nu ştiu! Acea groapă putea fi făcută şi cu lopata. Am cerut explicaţii şi mi s-a spus «domn prefect, unul care n-avea ce face putea să detoneze carbid»”, a reacţionat prefectul Claudiu Pop.

Scenarii SF cu americani

Dincolo de aceste declaraţii făcute la lumina zilei, există şi o faţă ascunsă a evenimentelor misterioase din zona Sălard. Una pe care unii martori oculari nu îndrăznesc s-o transmită decât sub protecţia anonimatului. Ni se spune că imediat după inexplicabila bubuitură de luni noaptea, a doua zi au fost văzute pe câmpuri, între Biharia şi Oradea, blindate de armată. „Am observat acele Hummer-uri de armată,  mari, nu ca cele de oraş, ci din acelea pe care le vezi doar în filme! Le-am văzut în acea curbă mare, de lângă calea ferată, dintre Biharia şi Oradea! Am remarcat că aveau numere de înmatriculare americane”, ne-a declarat, sub protecţia anonimatului, un cetăţean ce se arăta sigur de ceea ce văzuse. Noaptea, pe câmpurile din zonă ar fi fost observată o activitate neobişnuită, remarcându-se multitudinea farurilor, ce păreau a căuta ceva. Mai mult decât atât, aceeaşi sursă temătoare a ţinut să ne mai transmită că deasupra zonei Biharia – Sălard, în seara următoare s-ar fi văzut un elicopter militar de dimensiuni considerabile…   

10harta-dosarele x

Zona incadrata cu rosu, unde s-a auzit bubuitura, in noaptea de luni spre marti.

 

 

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Mapamond

  Alarmă în şcoli: Elevii le dau pumni colegilor ca în „Jocul calamarului”, serialul coreean de pe Netflix
  Nebunia este foarte populară în rândul elevilor din şcolile primare şi gimnaziale, care, teoretic, nu ar fi trebuit să vadă produsul TV, deoarece este interzis copiilor sub 14 ani.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Salonul Internațional de Artă Naivă Oradea se pregătește să-și deschidă porțile
  Evenimentul este organizat de Centrul de Cultură al Județului Bihor, partener fiind Muzeul Țării Crișurilor - Complex Muzeal.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  La mulți ani, Armata Română!
  Luni, 25 ocombrie e Ziua Armatei Române, iar militarii locali de la Garnizoana Oradea organizează la Statuia Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie Oradea o ceremonie militară cu intonarea imnului de stat, slujbă religioasă, alocuţiuni, depuneri de coroane, jerbe şi buchete de flori.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Întrerupere furnizare apă

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ultimul scărar din Bihor care reface „drumul pâinii”
  „Luați scări !”, „Luați scări!”, „Hai la scări!”. E un strigăt care se aude din ce în ce mai rar pe ulițele din Bihor. Singurul care mai duce scări de lemn făcute chiar de el la vânzare cu căruța e Dumitru Buha din Cresuia.

  BIHON Sport local

  Debut cu dreptul pentru voleibalistele orădene

  România

  Noile restricții care intră de luni în vigoare: Carantină de noapte și certificat verde obligatoriu. Magazinele, deschise până la ora 21. Lista completă
  Începând de luni, 25 octombrie, de la ora 00:00, intră în vigoare noile restricții aprobate de CNSU și decise de Guvern, iar mai apoi publicate în Monitorul Oficial al României. 3

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.