bihon.ro Web analytics

Două tinere artiste orădene, în competiţie la Animest

De Camelia Bușu
Reactualizat la:

Două tinere artiste orădene, în competiţie la Animest

Reactualizat la:
Animaţiile create de Dafina Buşu şi Vanesa Andor vor concura pentru premiul Competiției Românești.
Scris de Camelia Bușu - Animaţiile create de Dafina Buşu şi Vanesa Andor vor concura pentru premiul Competiției Românești.

A 16-a ediţie a Festivalului Internațional de Animație se va desfăşura la Bucureşti, în perioada 8-17 octombrie. Festivalul de film dedicat în exclusivitate filmului de animație, Animest, este o ocazia unică pentru marea majoritate a publicului de a descoperi cele mai importante animații ale momentului şi este o ocazie unică pentru foarte mulți animatori români de a-și vedea filmele proiectate într-o sală de cinema.

Scopul Asociației Animest este promovarea filmului de animație, în general, și a filmelor animate românești, în particular, atât în România, cât și în străinătate, cu misiunea de a sprijini și dezvolta educația cinematografică în România și de a facilita mobilitatea culturală.

11 scurtmetraje realizate de artiști din toată țara concurează la cea de-a 16-a ediție Animest pentru premiul…

Posted by Animest on Friday, September 24, 2021

„11 scurtmetraje realizate de artiști din toată țara concurează la cea de-a 16-a ediție Animest pentru premiul Competiției Românești. Puternice, curajoase și foarte diverse, abordările propuse de regizorii autohtoni mizează pe noi forme de limbaj, aducând un suflu nou în dezvoltarea industriei locale. În perioada 8-17 octombrie, filmele lor vor putea fi urmărite în cinematografele din București, dar și online, prin intermediul platformei de streaming Animest. Fidel misiunii sale de a promova și de a susține creatorii de animație din România, festivalul va aduce pe marele ecran și scurtmetrajele selecționate la ediția anterioară, care nu s-au bucurat de o întâlnire cu publicul în sălile de cinema din București”, se arată în anunţul făcut de organizatori.

„(ÎN)CERC” (In Circles/I Try)

Animaţiile a două tinere artiste orădene se află printre cele 11 scurtmetraje selectate în competiţie. Una dintre ele este „(ÎN)CERC” (In Circles/I Try) a Dafinei Buşu, animaţie 2D frame by frame. Dafina Buşu a terminat Grafică la Facultatea de Arte din Oradea şi acum este masterand în anul II la aceeaşi facultate. În primul sementru al anului II de master va studia prin bursă ERASMUS Visual arts and design la Universitatea Aydin din Istanbul.

„(ÎN)CERC” (In Circles/I Try) este şi lucrarea ei de licenţă la care i-a avut ca şi coordonatori ştiinţifici pe conf. univ. dr. Fekete Tiberiu şi pe conf. univ. dr. Diana Oţet. „Dafina Bușu propune o abordare filozofică a modului în care ființa umană încearcă să-și explice mecanica universului în scurtmetrajul In Circles/I Try. ÎN(CERC)”, este descrisă animaţia în rezentarea Animest.

Animaţia a fost proiectată şi în cadrul expoziţiei de artă contemporană „In Virtu – În virtutea virtualităţii digitale” organizată de UAPR Filiala Oradea la Galerii de Artă-Reperaj. Cetate, anul acesta, în ianuarie, după care a fost selectată la Bienala Internațională a Studenților organizată de Universitatea Aydın din Istanbul. Scurtmetrajul animat a fost apoi proiectat la sfârşitul lunii august la a 13-a ediţie a festivalului de filme de scurt metraj „Filmul de Piatra” de la Piatra Neamţ.

„Divinitate imaginată și lipsită de nume schițează o lume fără indicații scrise, dând startul unui joc de-a v-ați ascunselea între lumină și întuneric, propunând în centrul acestui univers neexplorat pe tine, pe mine, pe noi. Omul pune și își pune întrebări. Caută să își însușească un drum, o direcție, un răspuns la acel «Și totuși, de ce?»”, îşi descrie proiectul Dafina Buşu.

„SPOTLIGHT”

Absolventă a Facultății de Arte Oradea, Master Arte Plastice – Multimedia, Vanesa Andor intră în competiţie cu „Spotlight”, care este proiectul ei de disertație, avându-l ca şi coordonator pe conf. univ. dr. Fekete Tiberiu. „În Spotlight (r. Vanesa Andor), o sumedenie de obiecte cu care interacționăm zilnic se reunesc într-un carnaval al formelor sub lumina unui reflector”, este descris de Animest scurtmetrajul.

„Spotlight” a fost premiat la început de septembrie anul acesta în cadrul Venice International Film Festival/ Venice International Cinematographic Art Exhibition, premiile Young & Short Awards. „Spotlight” a obtinut primul loc în două categorii: Best Female Talent şi Audience Award.

„Un prim real succes pentru un artist local având ca unelte de lucru o tabletă Ipad, un pen, multă cafea, creativitate şi îndrumarea esenţiala a profesorului coordonator”, a scris Vanesa pe pagina ei de Facebook la anunţarea premiilor. „O narațiune strălucitoare și ironică pe tema distrugerii și consumului iresponsabil, între realismul amar și evaziunea dulce, capabilă să atingă sensibilitatea privitorului”, se arată în motivaţia festivalului veneţian.

Cele două animaţii ale artistelor orădene vor intra în competiţie alături de Laura Pop, câștigătoarea Competiției Românești Animest în 2018 cu „Monstrul”, filmul său de debut, care se întoarce la această ediție cu „Atriums, ventricles”, Lucian Barbu cu „Start a New Call”, regizorul și ilustratorul Raul Lile cu „Born 2 be Wild”, Filip Sabin cu filmul „Codul de fier”, Dorel Mărgărit cu „Creator/ Creature”, Gabor Balazs cu „I Sit And I Look Out”, Maria Dimancea cu filmul „Sisiphescu”, Călin Gherghevici cu „Skanderbar” şi Ioachim Stroe cu „Şoarecele B”.

Cea de-a 16-a ediție Animest este un proiect co-finanțat de Centrul Național al Cinematografiei și Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului București – Oraş deschis 2021. Evenimentul este sprijinit de Institutul Cultural Maghiar din București și Goethe Institut.

 

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. diamond says:

  FIGHT! FIGHT! FIGHT!

 2. Mapamond

  Alarmă în şcoli: Elevii le dau pumni colegilor ca în „Jocul calamarului”, serialul coreean de pe Netflix
  Nebunia este foarte populară în rândul elevilor din şcolile primare şi gimnaziale, care, teoretic, nu ar fi trebuit să vadă produsul TV, deoarece este interzis copiilor sub 14 ani.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Salonul Internațional de Artă Naivă Oradea se pregătește să-și deschidă porțile
  Evenimentul este organizat de Centrul de Cultură al Județului Bihor, partener fiind Muzeul Țării Crișurilor - Complex Muzeal.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  La mulți ani, Armata Română!
  Luni, 25 ocombrie e Ziua Armatei Române, iar militarii locali de la Garnizoana Oradea organizează la Statuia Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie Oradea o ceremonie militară cu intonarea imnului de stat, slujbă religioasă, alocuţiuni, depuneri de coroane, jerbe şi buchete de flori.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Întrerupere furnizare apă

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ultimul scărar din Bihor care reface „drumul pâinii”
  „Luați scări !”, „Luați scări!”, „Hai la scări!”. E un strigăt care se aude din ce în ce mai rar pe ulițele din Bihor. Singurul care mai duce scări de lemn făcute chiar de el la vânzare cu căruța e Dumitru Buha din Cresuia.

  BIHON Sport local

  Debut cu dreptul pentru voleibalistele orădene

  România

  Noile restricții care intră de luni în vigoare: Carantină de noapte și certificat verde obligatoriu. Magazinele, deschise până la ora 21. Lista completă
  Începând de luni, 25 octombrie, de la ora 00:00, intră în vigoare noile restricții aprobate de CNSU și decise de Guvern, iar mai apoi publicate în Monitorul Oficial al României. 3

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.