bihon.ro Web analytics

Dr. Ovidiu Pop a câștigat procesul cu Spitalul. El va fi repus în funcție, iar spitalul este obligat să-i plătească drepturi bănești

De Crina Dobocan
Reactualizat la:

Dr. Ovidiu Pop a câștigat procesul cu Spitalul. El va fi repus în funcție, iar spitalul este obligat să-i plătească drepturi bănești

Medicul Ovidiu Laurean Pop | FOTO: Facebook
Reactualizat la:
Medicul Ovidiu Laurean Pop a câștigat procesul cu Spitalul Municipal din Oradea, de unde a fost concediat abuziv. Spitalul trebuie să-l repună pe funcție și să-i achite toate drepturile bănești din 2018 până în prezent.
Scris de Crina Dobocan - Medicul Ovidiu Laurean Pop a câștigat procesul cu Spitalul Municipal din Oradea, de unde a fost concediat abuziv. Spitalul trebuie să-l repună pe funcție și să-i achite toate drepturile bănești din 2018 până în prezent.

UPDATE! Întrebat despre ce sume ar urma să primească, medicul Ovidiu Pop a spus că nu s-au făcut calculele. Astfel, nu putea să spună nici măcar cu aproximație, pentru că sunt multe variabile de care trebuie ținut cont.

„Nicio sumă nu poate să compenseze mizeria mediatică în care am fost târât. Este firesc să mă bucur de această victorie care nu este numai a mea, este a tuturor celorlalți care au simțit pe pielea lor ce înseamnă atitudinea și deciziile discreționare ale unor manageri”, a spus dr. Ovidiu Pop.


Medicul specialist în Anatomo-Patologie, Ovidiu Laurean Pop, a câștigat procesul cu Spitalul Municipal din Oradea. El a fost concediat în anul 2018 de către managerul de atunci, Dacian Foncea.

Astfel, de săptămâna viitoare, dr. Pop trebuie repus pe funcție. Mai mult decât atât, Spitalul trebuie să îi plătească echivalentul drepturilor bănești din octombrie 2018 până în prezent.

Șase procese

Nu mai puțin de șase procese au avut de soluționat judecătorii de la Tribunalul Bihor și cei de la Curtea de Apel Oradea pe această temă. Dintre acestea unul, de anulare a contractului de muncă, a fost promovat de spital, dar care a fost respins. Un altul a avut ca obiect desființarea contractului de muncă pe care l-a promovat dr. Pop, prin avocatul Cristian Rusu, și care a fost și admis.

Altul, de desființare a funcției de șef de secție, care i-a fost admis dr. Pop. Alt proces cu ANI pentru anularea deciziei de incompatibilitate, care i-a fost admis doctorului Pop și încă două procese au fost disjunse din celelalte având ca obiect repunerea în situație anterioară. Toate procesele au fost câștigate de avocatul Rusu și echipa sa.

„De săptămana viitoare, domnul doctor Ovidiu Pop ar trebui să se întoarcă în cadrul Spitalului Municipal «Gavril Curteanu» Oradea, acolo unde îi este locul, de altfel. În urmă cu aproape trei ani, conducerea de atunci a spitalului a crezut altceva. A fost nevoie de mult timp, multă muncă, și de șase (da, 1, 2, 3, 4, 5, 6) procese pentru a reuși. În lupta cu Pandemia, cu sistemul și cu propriul angajator, am reușit : Felicitări domnule doctor și spor la treabă”, a scris avocatul Cristian Rusu pe contul său pe facebook.

Acesta a precizat că decizia de desființare a contractului de muncă a fost câștigată anul trecut, în luna decembrie. Acum, practic, a primit doar repunerea în situația anterioară.

Stare de fapt

Prin avocatul Cristian Rusu, în acțiunea depusă în instanță, dr. Ovidiu Pop a explicat și starea de fapt care a premers decizia care a făcut obiectul litigiului.

„În luna iunie 2018, Serviciul Anatomie Patologică a Spitalului Municipal avea trei compartimente: histopatologie (diagnostic pe lame din țesuturi solide), prosectura (autopsii/tanatogeneze), citologie (diagnostic pe lame din lichide). Personalul medical deservea în comun cele 3 compartimente, și nu distinct și separate pentru fiecare. Asemenea organizare (pe 3 departamente si cu personal comun) este specifică din punct de vedere legal și funcțional tuturor serviciilor de anatomie patologică din toate spitalele, inclusive la Oradea. Servicul de Anatomie Patologică este gândit și organizat ca un serviciu suport pentru alte servicii (de exemplu: Onocologie, care nu poate funcționa în lipsa unui serviciu de Anatomie Patologică) celelate servicii blocându-se și devenind nefuncționale în lipsa unei activități continue și susținute a acestui serviciu. În condițiile în care Serviciul era unul subdimensionat sub aspectul angajaților cu studii medii (asistente) subsemnatul, în calitate de șef al Serviciului, am înregistrat la data de 26 iunie 2018 o adresă prin care am sesizat către Consiliul de Administrație a Spitalului Municipal lipsa de personal medical mediu, arătând că în cadrul Servicului Anatomie Patologică ar trebui să funcționeze 12 asistenți, ori în cadrul laboratorului activează 3 asistente, ajutate de încă două detașate din laboratorul clinic, adică mai puțin de jumătate din numărul necesar.

Sesizarea nu era una singulară, ea venind după alte două asemenea sesizări către Conducerea Spitalului, una în luna februarie și o alta în luna mai, ambele rămase fără efect. De altfel, în cursul lunii mai-iunie 2018 au existat mai multe solicitări ale angajaților din cadrul altor servicii ale spitalului, care reclamau întârzierile din cadrul Seviciului Anatomie Patologică. Sesizările veneau să reclame întârizieri datorate lipsei de personal mediu (asistente) și nu a lipsei de profesionalism a aparatului și personalului medical.

Consecința acestor sesizări ar fi trebuit să fie decizia de majorare a numărului de personal medical mediu, insuficient la acea dată și determinarea Consiliului de Administrație, în vederea luării masurilor legale care se impuneau, adică suplimentarea posturilor de asistent în cadrul Serviciului”, este precizat în acțiune.

Astfel, se mai arată în actul depus în instanță, urmare a acestor sesizări repetate, pe 29 iunie 2018, Consiliul de Administrație al Spitalului a hotărât să-l mandateze pe managerul de atunci – Dacian Foncea, pentru a rezolva problemele legate de întârzierea activității din partea Servicului Anatomie Patologică.

„Acestea sesizări au fost apreciate de managerul Spitalului ca dovadă a neprofesionalismului, a lipsei de activitate și de implicare a conducerii Serviciului Anatomie Patologocă cu consecința desființării postului de Șef Serviciu Anatomie Patologică (la 27.07.2018), apoi a Serviciului – care a pierdut compartimentul de citologie (la 27.09.2019) și apoi a postului de medic al subsemnatului (1.10.2018). Astfel, în loc să mai angajeze oameni pentru că erau prea puțini, așa cum era solicitarea angajaților și a Consilului de Administrație, managerul a dispus desființarea postului de șef-secție și apoi a normei de ½ a unui medic (care întâmplător ocupa funcția de Șef-secție) și apoi a Serviciului de Anatomie Patologică”, a mai punctat avocatul medicului Pop.

Potrivit acestuia, după decizia de eliminare a Serviciului de Anatomie Patologică, pe 19 iulie 2018, Foncea a încheiat un protocol cu Spitalul Județean de prelucrare a activităților Serviciului desființat, cu plata acestora de către Spitalul Municipal la costuri cu mult mai mari.

„O săptămână mai târziu, la propunerea Spitalului Municipal se emite de către primarul Oradiei dispoziția de modificare a organigramei, prin care se desființează postul de șef secție începând cu data de 1 august 2018. Decizia este justificată pe considerente de ordin financiar (sporul de șef de secție al subsemnatului care oricum nu fusese încasat și pretins de mine), dar în realitate viza desființarea în sine a Serviciului de Anatomie Patologică și mutarea a o parte a activităților ei la Spitalul Județean. Trei zile mai târziu, managerul Spitalului (Dacian Foncea – n.r.) a emis decizia de suspendare a contractului meu de muncă. Deși modificările sunt justificate pe argumente de ordin financiar trebuie observat că modalitatea în care managerul a concretizat economisarea bugetului a fost disponibilizarea mea din cadrul servicului de anatomie patologică. Toate celelalte modificări au fost doar formale. În realitate, singura modificare din întreaga documentație a fost disponibilizarea mea. Trebuie reținută performanța managerului care a realizat o scădere a cheltuielilor de personal urmare a externalizării a o parte a serviciilor din Anatomie Patologică contra unei sume aproape duble”, a mai subliniat dr. Pop, prin avocatul cauzei, Cristian Rusu.

În acțiune se mai arată că, deși inițial, litigiul a pornit de la sesizările sale pentru lipsa personalului medical mediu, s-a ajuns, nu doar la îndepărtarea sa, ci și la desființarea secției de Anatomie Patologică, cu riscul blocării altor secții – cea de Oncologie și Hematolgie (al cărei suport îl servea prima) și chiar al declasificării spitalului. Ulterior însă, situația a fost remediată, secția de Anatomie Patologică a fost reînființată, iar celelalte secții pe care le susținea pot funcționa normal.

9 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Gigi says:

  Pana nu vor fi trași la raspundere pentru deciziile luate si consecințe aceste creaturi numite politic vor continua sa dăuneze atat calității cat si bugetului din bani publici invocând fel si fel de iluzii, inducând în eroare populația si creând circ. Pana când o sa tina aceste lucruri si veți recunoaște ca politizarea instituțiilor este toxica???!!!!

  • Sanda says:

   lasa ca si medicii cu functii de conducere fura ca-n codru platind servicii inexistente catre spitalele private unde lucreaza si doctorii de la clinicile de stat ceea ce este inadmisibil, ar trebui ca medicilor sa li se interzica sa lucreze in 2-3 locuri, dar din pacate nu se face nimic in acest sens .

 2. Vasi says:

  Sa plateasca Foncea si Bolojan ca el a dat ordin. De ce spitalul?

  • Needucat says:

   👍

   • vasi says:

    Eu nu inteleg daca ai semnat ceva inseamna ca iti asumi, si ar trebui sa fii tras la raspundere pt ce faci, nu ca la stat poti face ce vrei ca institutia raspunde, apoi esti bine mersi. Ia fa la privat ceva idiotenie sa vezi cum platesti esti dat in judecata sau ajungi si pe mana politiei.

    • fgsgy says:

     Pentru banii risipiti la ciuperca a raspuns cineva?
     Dar pentru incendiul de la Episopie provocat de iluminatul ornamental pentru turisti, cerut de stim cine?

 3. un"anonim"grabit says:

  nu are ce cauta printre pacienti… pe langa ca trateaza pacientii cu miseruoeala nici nu isi face treaba… a confirmat 2 diagnoztice diferite si gresite.. duh.. nu e capabil sa faca diferenta intre cancer la san sau la ficat.. evident pana a descoperit diagnosticul corect, a fost prea tarziu si persoana a decedat… “multumim” domn’ doctor ca va stiti face treaba asa bine ca meritati toata acea despagubire.. “felicitari”… sincere condoleante pt viitorii pacienti… daca ajungeti pe mana lui

 4. q says:

  E bine ca toti il pupa in p… ca saracu domnu doctor. Ca a nenorocit oameni cu diagnostice false, gresite, date din indolente si nepasare cum e? cum e sa scrii pe rezultat de imunohistochimie diagnostic de colangiocarcinom ca apoi pe aceleasi probe de lucru extrase la biopsie alta clinica din alt judet sa iti dea rezultat carcinom mamar? NU E CAPABIL PE O PROBA DE BIOPSIE SA IDENTIFICE ORGANUL CORECT !!!! doar fiindca proba era din ficat el a zis din pix ca e hepatocarcinom intai si apoi dupa imunohistochimie ca e colangiocarcinom. INTELEGETI CA NU A NIMERIT ORGANUL !!!!! era metastaza la ficat cu originea de carcinom mamar, deci era tumoare mamara metastazata la ficat nu cu provenienta ficat cum manca el rahat!

 5. România

  Sfaturi pentru a reduce cantitatea de combustibil folosită, în contextul preţurilor mari la carburanţi
  De la începutul anului 2022, carburanţii s-au scumpit cu aproximativ 22%. 1

  Mapamond

  VIDEO. Atac armat la o paradă de Ziua Independenței, în SUA. Cinci oameni au murit, iar 16 sunt răniți, la spital
  Un atac armat a fost raportat la o paradă de 4 iulie, de Ziua Independenței, într-o suburbie din Chicago, Statele Unite, relatează Reuters. În urma incidentului, cel puțin cinci oameni au murit, iar 16 au fost răniți și transportați la spital.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Parcul Libertății prinde culoare în cadrul proiectului de artă stradală „Mozaic Citadin”
  Începând de luni, 4 iulie, a început proiectul de artă stradală „Mozaic citadin”.
  tombola lunii

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în zona blocului Cicero

  BIHON CAO

  Avarie în Nufărul. Se întrerupe furnizarea apei potabile

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Mașină de poliție transportată cu autospeciala de ridicări auto. Vezi motivul
  O mașină de poliție transportată cu autospeciala de ridicări auto aparținând Serviciul de Parcări din cadrul Primăriei Oradea a stârnit numeroase reacții. 

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Șase trasee turistice montane din Bihor, omologate de Ministerul Turismului
  În județul Bihor există 54 de trasee turistice amenajate care însumează peste 700 de kilometri.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Se lucrează la înierbarea liniei de tramvai Nufărul-Cantemir
  Lucrarea face parte din proiectul „Creșterea mobilității urbane din zona Nufărul-Cantemir” și se realizează prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. 2

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.