bihon.ro Web analytics

Drum-catastrofa spre Tara Beiusului

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Un drum turistic al Bihorului, cel de Beiuş, arată catastrofal. Mai mult, pe marginea sa se defrişează dealuri întregi.
Scris de Demian - Un drum turistic al Bihorului, cel de Beiuş, arată catastrofal. Mai mult, pe marginea sa se defrişează dealuri întregi.

De ani de zile, Consiliul Judeţean încearcă să-i confecţioneze Bihorului o imagine de judeţ turistic. Şi cu siguranţă că argumente în acest sens sunt destule. La capitolul infrastructură, însă, judeţul nostru stă prost. Pe alocuri, chiar catastrofal. Acesta este un adjectiv ce se potriveşte, din păcate, tocmai tronsonului bihorean al DN 76 Oradea – Deva. Bihorenii, şi nu numai ei, sunt invitaţi să descopere minunăţiile naturii, însă până să ajungi la Peştera Urşilor sau în Padiş rişti să-ţi rupi maşina. Gropile ameninţă să înghită cu totul asfaltul de pe drumul mai sus pomenit. Preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, pare deznădăjduit de atitudinea colegilor săi liberali din Guvern care au tăiat finanţarea necesară reabilitării drumului. Chiar dacă sunt deja semnate contractele cu firmele executante. Lucrările începuseră, timid, în aprilie anul trecut. Curând, însă, s-a spus „stop!”.

Nedorind, parcă, să se lase mai prejos decât guvernanţii care sabotează, prin atitudinea lor, perspectivele Bihorului, inginerii silvici ai Romsilva sunt, la rândul lor, puşi pe defrişări. De-a lungul drumului naţional, dealuri întregi au fost defrişate în numele exploatării silvice, încă din zona staţiunii Băile Felix! Romsilva promite că va replanta pădurile rase. Până atunci, însă, vom respira gaze de eşapament de vom da în… gropi.

Guvernul României a stopat lucrările de reabilitare DN 76 Oradea – Deva încă de anul trecut şi nu dă semne că le-ar reporni în curând. Atitudinea membrilor Gabinetului îi provoacă migrene preşedintelui Consiliului Judeţean, Cornel Popa, pus în situaţia de a se căciuli în faţa miniştrilor liberali Fenechiu (Transporturi) şi Chiţoiu (Finanţe) pentru ca investiţia să primească, în sfârşit, undă verde. E vorba despre un drum uitat de toate guvernările anilor 2000, indiferent de coloratura lor politică. Şi indiferenţa se vede: gropile câştigă tot mai mult teren în faţa asfaltului, pe acest drum… naţional! Se credea că în 2012 lucrările vor începe, în sfârşit, cu toate motoarele, însă în cursul anului s-a intrat, din nou, în impas.

De-a lungul anilor, licitaţiile s-au făcut şi s-au refăcut, de fiecare dată când se schimba şeful la Ministerul Transporturilor. DN 76 a fost împărţit în mai multe sectoare de execuţie, astfel încât mai multe firme au putut primi de lucru… În cele din urmă, licitaţiile au fost adjudecate şi contractele semnate. Numai pe tronsonul bihorean al drumului naţional s-au semnat trei contracte, pentru trei secţiuni. Firma CCCF Drumuri şi Poduri Timişoara, aceeaşi care a făcut şi podul Sovata din Oradea, a primit în sarcină porţiunea dintre Oradea şi dealurile Bitiilor. Apoi, între Bitii şi Ştei (Lunca) contractul a fost semnat cu firma spaniolă Azvi, iar între Ştei şi Vârfuri este Construct Mod.

Subiect etern al Opoziţiei

Recent, deputatul PDL Liviu Laza Matiuţa făcea din ruta Oradea – Beiuş subiect de conferinţă de presă. Parlamentarul actualei Opoziţie amintea de două accidente mortale, întâmplate recent pe DN 76 din cauza stării catastrofale a drumului, dar şi de vremurile în care Cornel Popa acuza guvernarea trecută de starea proastă a drumului, măsurând gropile de pe carosabil, la propriu! „Cu câţiva ani în urmă, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, pe atunci senator al Opoziţiei, a protestat faţă de starea deplorabilă a tronsonului Oradea – Beiuş al DN 76 invitând mass media locală la o «vizită de lucru» în teren, unde s-a lăsat filmat şi fotografiat din toate poziţiile în timp ce încercuia cu var gropile din carosabil. Astăzi, însă, ajuns la putere şi în fruntea uneia dintre cele mai puternice filiale a PNL din teritoriu, preşedintele Cornel Popa pare că a schimbat pensula cu… periuţa, spălându-se pe mâini de orice responsabilitate în urgentarea acestei lucrări”, declara, nu cu mult timp în urmă, deputatul Laza-Matiuţa.

Contactat de JB pe această problemă, preşedintele Popa s-a arătat afectat, la rându-i, de starea tot mai proastă a drumului. Mai cu seamă că şeful Judeţului se trage din zona Beiuş-Ştei. Cornel Popa ne-a transmis că nu o dată a adus în discuţie problema DN 76 în forurile de conducere ale PNL, din care fac parte şi miniştrii liberali. Preşedintele CJ şi al PNL Bihor speră că demersurile sale vor avea, până la urmă, un ecou la colegii săi din Capitală, cei care decid ce proiecte de infrastructură se finanţează şi ce se „uită”… Până atunci, însă, şoferii îşi vor rupe în continuare maşinile prin gropile ce duc spre Ţara Beiuşului.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -C. 10 si 15.12.2021 - PL Rural + Beius + Alesd - anuntate cu 2 zile, respectiv cu 5 zile

  România

  Guvernul pregătește relaxări de sărbători. Purtatul măștii de protecție în locuri deschise ar putea fi eliminat
  Guvernul pregăteşte o relaxare a restricţiilor, a anunţat, marţi, premierul Nicolae Ciucă. El precizează că purtatul măştii de protecţie ar putea fi eliminat în anumite locuri. Decizia va fi luată miercuri.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Eveniment de excepție în Oradea: ,,Colind de Crăciun”
  Invitați speciali: Marius Ciprian Pop, Luminița Anghel și Aurelian Temișan.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Orădenii de pe malul stâng al Crișului Repede rămân două nopți fără apă

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în Oradea: 7 străzi afectate, inclusiv Spitalul Județean

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Se închide Ștrandul Ioșia
  Ștrandul Ioșia din Oradea se închide începând de luni, 13 decembrie 2021, pentru o perioadă de o lună și jumătate, urmând să se redeschidă marți, 1 februarie 2022.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! Percheziții la Vama Borș pentru corupție
  Procurori ai Tribunalului Bihor, dar și din Ungaria precum și polițiști de la Direcția Generală Anticorupție Oradea au blocat vama Borș 1 marți dimineață. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Medicul orădean Carmen Pantiș, invitată la Florin Călinescu Show: „Doamna Pantiș este un erou"
  Șefa Colegiului Medicilor Bihor, orădeanca dr. Carmen Pantiș a fost invitată joi, 02 decembrie, la emisiunea lui Florin Călinescu, de pe PrimaTV. 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.