bihon.ro Web analytics

Drumurile noastre, toate... – Direcţia Tehnică dă raportul pe 2019

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:

Drumurile noastre, toate... – Direcţia Tehnică dă raportul pe 2019

Amenajarea de pe Andersen-Nexo
Reactualizat la:
Conducerea Direcţiei Tehnice – directorul Mircea Ghitea, adjuncţii Aurelia Ţenţ şi Emil Benţan şi Mircea Stejeran, şef serviciu, a prezentat, miercuri, raportul de activitate pe 2019, în prezenţa viceprimarului Birta Florin.
Scris de Cristina Ghilea - Conducerea Direcţiei Tehnice – directorul Mircea Ghitea, adjuncţii Aurelia Ţenţ şi Emil Benţan şi Mircea Stejeran, şef serviciu, a prezentat, miercuri, raportul de activitate pe 2019, în prezenţa viceprimarului Birta Florin.

Prin patrimoniul pe care îl administrează Direcţia Tehnică, de la parcuri, drumuri şi spaţii verzi până la salubrizare, activitatea acesteia este cea mai vizibilă la nivelul Oradiei. Viceprimarul Birta a început raportul cu starea drumurilor din Oradea. La finalul anului trecut, în Oradea erau un număr de 932 străzi, însumând cca 470.43 km dintre care 638 străzi – cca 324.83 km sunt modernizate integral sau pe tronsoane de stradă.

Diferenţa de 294 de străzi, adică cca 145.60 km, sunt nemodernizate total sau parţial. Birta spune că în intervalul 2008 – 2020, s-au modernizat, în medie, 15-20 de străzi noi pe an şi că strategia viitoare este ca, până în 2016, bugetul de investiţii pentru modernizare să crească astfel învât să acopere 30-35 de străzi pe an.

Reţele şi drumuri

Mircea Ghitea consideră că e puţin probabil ca Oradea să ajungă vreodată cu toate străzile modernizate – „apar dezvoltări imobiliare noi şi eu nu am văzut încâ dezvoltator imobiliar care să asfalteze”. „Dintre străzile nemodernizate, 126 nu am putea să le asfaltăm nici dacă am dori sau am avea banii”, mai spune directorul tehnic, argumetând că e vorba de străzile care au reţele vechi de apă sau canal, care trebuie schimbate, sau că nu au deloc aceste utilităţi.

„Nu ar fi normal să le modernizăm dacă în 2-3 ani urmează să le spargem pentru reţele”, consideră el.

Pe străzile modernizate, s-au prestat lucrări de întreţinere – cârpire a covorului asfaltic, ridicări ale gurilor de canal la nivel, amenajarea trotuarelor, montarea de borduri înclinate la treceri de pietoni dar şi lucrări mai ample, de aşternere de covoare asfaltice pe străzi întregi: Vladeasa, M. Eminescu, Renaşterii, Răspântiilor, Piersicilor, Camille Petrescu, Sanatorului sau Albinelor.

În cadrul lucrărilor pentru siguranţa circulaţiei, s-au amenajat alei şi spatii de parcare cu preponderenta în zonele cvartalelor de blocuri si nu numai, în zonele Milcovului, Iza, P-ţa Creangă, M.Andersen Nexo, M. Mihaly, M. Eminescu, Louis Pasteur – Ghe. Doja, Jules Verne, zona Comarnicului – T. Neculuţa, Oneştilor. Direcţia tehică a amenajat anul trecut 1148 locuri de parcare.

Pe 210 dintre străzile nemodernizate, Direcţia Tehnică a decontat lucrări de întreţinere şi reparaţii. „Pentru aceste lucrări au fost utilizate 21.933 tone piatră spartă şi 15.048 mc de balast, intervenindu-se pe o suprafata totala de 687.870 mp, reprezentată de intervenţia în 2 sau chiar 3 straturi în unele situaţii, pe aceeasi stradă (balast, piatră spartă, material de împănare). Astfel, în 2019 s-a intervenit pe: strazile din Grigorescu, din Cartierul Tineretului, Cartierul Veteranilor, Cartierul Bălcescu, pe străzile Bemer Lazlo, Ovidiu Cotrus, Prof. M.D.Bica, Aristide Demetriade, Luceafărul, .I.Corneli, Eva Heyman, Americii, Sofiei, Piatra Craiului, Jiului, Livezilor, Vasile Lucaciu, Atacului, Paltinului, Podgoria, Gheorghe Doja etc”, transmite municipalitatea.

Paltinului, riveranii au refuzat, anul trecut, oferta municipală de pietruire a străzii

Gata în 2019

Conducerea direcţiei a raportat că a finalizat, anul trecut, investiţii de peste 25,5 milioane de lei. Între acestea, cele mai importante sunt demolare pasarelei de la Informatica şi construirea podului nou, amenajarea de căi de acces în str. Cornițelului, podul peste Peţa dintre Calea Armatei Romane şi str. Universitatii, cu demolarea fostului pod, amenajarea străzii Vasile Alecsandri, modernizarea din zona str. Martin Andersen Nexo tronson cuprins între str. C. Porumbescu şi Pod T. Neş, lucrările din zona străzii Morii, dar şi relocările de reţele din zonele Ion Irimescu, Calea Mareşal Averescu – Cele Trei Crişuri şi din zona blocurilor ANL din Calea Aradului.

În total, Direcţia Tehnică a decontat lucrări în valore de peste 38,6 milioane lei, în contul lucrărilor terminate anul trecut dar şi a celor care continuă în acest an, precum continuarea drumului expres, reabilitarea străzii Calea Bihorului, amenajarea intersecţiei prin pasaj denivelat între drumul de centură şi strada Universităţii sau amenajarea trotuarului cu piatră italiană din strada Republicii, între strada Gheorghe Dima şi Bulevardul Magheru.

Pentru anul acesta, Direcţia Tehnică are un total al investiţiilor în execuţie în sumă de peste 127,9 milioane lei.

Cu condiţia ca bugetul să conţină sumele propuse de Direcţia Tehnică, în 2020 ar urma ca Direcţia Tehnică să elaboreze proiecte și să aibă în execuție lucrări pentru urmtoarele obiective:

1.Coridor verde în cartierul Grigorescu
2.Amenajare acces pietonal între strada Vasile Alecsandri şi strada Independenţei
3.Amenajare Coridor Verde din str. Coriolan Pop în cartierul Veteranilor
4.Amenajare Coridor Verde din str. Ion Bogdan
5.Coridor verde din strada Aurel Covaci în cartierul Soarelui
6.Modernizare strada Ion Irimescu
7.Drum colector aferent drumului de centură (strada Ogorului) între strada Liviu Borcea şi strada Ciheiului
8. Amenajare pista de alergare în parcul Salca
9.Drum colector în zona Piata 100
10. Modernizare Piața Tineretului din Velența
11. Regenerare urbană – spații verzi, accese rutiere și spații de parcare în perimetrul strada Nufărului – strada Nojoridului – strada Leonadro da Vinci – strada Ciheiului (SF) + (proiectare+executie)
12. Creșterea mobilității urbane din zona Nufărului – Cantemir
13. Modernizare str. Aviatorilor tronson cuprins între Nicolae Bolcas – Aviatorilor (bretea)
14. Modernizare str Luceafarului
15. Modernizare str Trotuşului tronson cuprins între str. H Ibsen – str. Veteranilor
16. Modernizare str. Pionerilor
17.Modernizare str. Alexandru Papiu Ilarian
18.Modernizare str. Aurora
19. Modernizare str. Cărăbuşului
20. Modernizare str. Cheile Turzii
21. Modernizare str. Dâmboviţei
22. Modernizare str. Digului
23. Modernizare str. George Bota
24. Modernizare str. Ion Mincu
25. Modernizare str. Navodarilor
26. Modernizare str. Toscanini Arturo
27. Modernizare str. Episcop Ioan Alexi
28. Modernizare str. Cardinal Alexandru Todea
29. Modernizare str. Cucului
30. Modernizare str. Gheorghe Pituţ
31. Modernizare str. Ion Pop Reteganu
32. Modernizare str. Macului
33. Modernizare str. Radu Enescu
34. Modernizare str. Coriolan Pop
35. Modernizare str. Nicolae Firu
36. Modernizare str. General Eremia Grigorescu

2019, Anul ţânţarului

Cum Direcţia Tehnică are în sarcină şi deratizările, dezinsecţiile şi tratamentele fitosanitare, directorul Ghitea spune că în 2019, tratamentele contra insectelor dăunătoare s-a făcut tardiv, din cauza ploilor. Eficienţa tratamentelor au constat-o orădenii pe propria piele: în 2019, parcurile, zonele cu vegetaţie sau cele de-a lungul cursurilor de apă au fost năpădite de ţânţari.

Vrednicii drujbaşi ai Primăriei

Cu sloganul „Oradea verde” ca blazon, primăria Oradea a reuşit, anul trecut, să avizeze şi să doboare mai mulţi arbori decât au fost plantaţi. Raportul arată că în 2019, în Oradea au fost plantaţi „655 de arbori ornamentali cu rădăcina cu balot, având minim 4 m înălţime, circumferinţa tulpinei de minim 24 cm şi o garanţie de 2 ani de la data recepţiei lucrărilor de plantare” şi au fost doborâţi 779 de arbori. S-au făcut intervenţii cu tăieri în coronament la 3.086 arbori.

Cifrele seci arată că Primăria îşi ignoră propriul regulament de doborâre a arborilor, care prevede obligativitatea ca pentru fiecare arbore doborât să fie plantaţi alţi cinci. Viceprimarul Birta a admis, ulterior, că regulamentul este incompatibil cu realitatea din teren şi că soluţia pe care o vede nu e intensificarea plantărilor, ci amendarea regulamentului. El mai consideră că arborii tineri plantaţi compensează pentru arborii maturi, cu coroane bogate, doborâţi de pe mai multe amplasamente din Oradea.

„În anul 2019 s-au doborât mai muţi arbori decât au fost plantanţi. Cred că, totuşi, aceşti arbori de 4 m înălţime, cu circumferinţă, mare, înlocuiesc fondul pe care îl tăiem. Puteam planta şi noi arbori cât un deget, ca să fie la număr, nu era nicio problemă, dar asta nu ne încălzea cu nimic. Vom continua să tăiem arbori în continuare, pentru orice lucrare de investiţii sau pentru solicitările justificate de starea arborelui. Când cade peste maşini şi case, atunci când avem fenomene meteo extreme, toţi suntem în boscheţi, nimeni nu comentează nimic”, a mai zis vicele.

4 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Lipsa de consum duce la deflaţie says:

  Dacã Distrigazvest sapã la ordin pentru conducte extinse, pe taxele mari ale primãriei, de ce nu se ieftineşte gazul conform ultimilor preţuri care scad pe tot UE- ul din cauza… lipsei de consum??

 2. drujbasiidelaprimarie says:

  Bolovane de ce l-ai pus viceprimar pe maimutoiul de Birta? Sa ne defriseze tot orasul? Ce naiba e asa de greu sa plantati niste copaci? Ca la betonat sinteti primii

 3. olga says:

  multe strazi din oradea arat groznic mai rau ca la tara.

 4. anonim says:

  Partea proasta ii ca si multe starzi astfaltate s-ar preta mai bine la teste offroad ca cit au fost sapate si peticite,vezi Louis Pasteur de pilda-sapat,astupat,iar sapat,iar astupat.Acum ii tot asfaltul valuri.Si este doar o strada.Mai bine le-ar lasa pietruite,trimite un buldozer de 2 ori pe an la nivelat si gata.Iar la capitolul taiat-plantat copaci mai bine ar tacea,multi pomisori plantati s-au uscat,apoi nu mai zic de copacii de tisa din fata Teatrului mutati.Buni de facut focul,si cit ne garantau ca procedura de mutare ii beton.

 5. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cod portocaliu de vreme severă imediată în 35 de localități din județul Bihor
  Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod portocaliu de vreme severă imediată, valabil până la ora 18:00.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Note mai mari după contestații la BAC: 80 de elevi din Bihor au primit note peste 6 și au promovat
  75,94 % etse rata de promovare în prima sesiune a examenului național de Bacalaureat în județul Bihor 2022 (după contestații).

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Accident cu 3 mașini implicate în zona girației din fața bisericii Emanuel. O persoană a fost transportată la spital
  Accidentul a avut loc vineri, 1 iulie, în jurul orei 15.00 la intersecția străzilor Calea Aradului și Bulevardul Decebal.
  tombola lunii

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în zona blocului Cicero

  BIHON CAO

  Avarie în Nufărul. Se întrerupe furnizarea apei potabile

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Kaufland retrage un produs de distrugere a insectelor de pe piață
  Kaufland retrage voluntar, din motive ce țin de protejarea consumatorilor, produsul My Project Insectocutor Distrugere Insecte GTIN: 4063367290183, anunță lanțul comercial. Retragerea este valabilă pentru toate loturile.

  Bihon CSM Oradea

  Fometescu și-a reziliat contractul cu echipa de baschet a CSM Oradea
  CSM CSU Oradea și jucătorul Tudor Fometescu au decis de comun acord să încheie raporturile contractuale, după aproape cinci ani de colaborare.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Trei bărbați și o femeie din Salonta au fost reținuți fiind bănuiți că au deținut și transportat 530.000 de țigări nemarcate

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.