bihon.ro Web analytics

DSP Bihor: Definițiile de caz pentru Sindromul respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19)

De Otilia Șandor

DSP Bihor: Definițiile de caz pentru Sindromul respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19)

Reactualizat la:
Direcția de Sănătate Publică Bihor a transmis joi, 27 februarie, definițiile de caz pentru Sindromul respirator acut cu noul coronavirus.
Scris de Otilia Șandor - Direcția de Sănătate Publică Bihor a transmis joi, 27 februarie, definițiile de caz pentru Sindromul respirator acut cu noul coronavirus.

Caz suspect:

Este considerat caz suspect un pacient cu infecție respiratorie acută (debut brusc al cel puțin unuia din următoarele: tuse, febră, durere în gât, scurtarea respirației (creșterea frecvenței respiratorii), care necesită sau nu spitalizare
SI
în perioada de 14 zile anterioare debutului simptomelor a întrunit cel puțin unul din următoarele criterii epidemiologi-ce:
• A avut contact apropiat cu un caz confirmat sau probabil de COVID-19
SAU
• A avut istoric de călătorie în zone cu transmitere comunitară extinsă / alte zone afectate, menționate în “Lista zonelor cu transmitere comunitară extinsă și alte zone afectate COVID-19” http://www.cnscbt.ro/index.php/ncov.

Contactul apropiat:

Se consideră contact apropiat:
– persoana care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient cu COVID-19;
– persoana care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strângere de mână neurmată de igiena mâinilor);
– persoana care a avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de COVID-19 (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănușă);
– persoana care a avut contact față în față cu un caz de COVID-19, la o distanță mai mică de 2 metri și pe o durată de peste 15 minute;
– persoana care s-a aflat în aceeași încapere (ex. sala de clasa, sala de sedințe, sala de așteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minim 15 minute și la o distanță mai mică de 2 metri;
– persoana din rândul personalului medico-sanitar sau altă persoană care acordă îngrjire directă unui pacient cu COVID-19 sau o persoană din rândul personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fără portul corect al echipamentului de protecție;
– persoana care a avut contact în avion cu un caz de COVID-19 și care a stat pe unul dintre cele 2 rânduri în orice direcție față de caz, persoane care au călătorit împreună cu cazul sau care i-au acordat îngrijire în avion, membri ai echipajului care au servit în zona în care s-a aflat cazul.
Daca severitatea simptomelor sau deplasarea cazului in avion indica o expunere mai extinsa, vor fi considerati contacti apropiati toti pasagerii din zona respectiva din avion sau chiar toti pasagerii din avion.
– Persoana care a stat într-un areal geografic cu transmitere comunitară extinsă. Link-ul (legatura) epidemiologic(ă) ar fi putut avea loc în perioada de 14 zile anterioare datei debutului cazului index.

Caz probabil

Caz probabil este un suspect la care rezultatul testării pentru SARS, comunicat de laborator, este neconcludent sau la care rezultatul a fost pozitiv la un test pentru pan-coronavirusuri.

Caz confirmat

Se consideră caz confirmat o persoană cu confirmare în laborator a infecției cu SARS-CoV-2, indiferent de semnele și simptomele clinice.

De reținut că aceste definitii de caz pot fi actualizate în funcție de cerințe noi de supraveghere la nivel mondial sau european.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Mapamond

  Coronavirus: Pragul de 1 milion de cazuri de infectare la nivel mondial a fost depășit. Peste 50.000 decese
  Potrivit centralizărilor realizate de Universitatea Johns Hopkins, numărul de cazuri de infectare la nivel global cu virusul COVID-19, a depășit pragul de un milion.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Pacienții de la UPU Spitalul de Urgență sunt testați de coronavirus
  Pacienții care se prezintă cu afecțiuni non-Covid la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, sunt testați și, în cazul în care sunt depistați și cu Covid, sunt direcționați către Spitalul Dr. Gavril Curteanu.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Mӧmax închide magazinele din Oradea și Timișoara
  În contextul pandemiei mondiale COVID-19, instituită și în România, retailerul austriac mӧmax respectă ordonanțele autorităților naționale și închide temporar cele două magazine din Timișoara și Oradea, până când situația va reveni sub control deplin și perioada de izolare la domiciliu se va sfârși.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  România a făcut într-o lună aproximativ jumătate din testele făcute de Germania într-o zi
  România a făcut primele teste de coronavirus în data de 2 martie, transmite Grupul de Comunicare Strategică. 6

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Stadiul lucrărilor la prelungirea drumului expres. Vezi când se estimează că se va deschide circulației
  Pe viaduct se face suprabetonarea. Drumul e aproape gata pe bucata Suişului - viaduct şi în lucru, pe bucăţica viaduct - ieşirea spre Biharia. 7

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Medic în izolare. Centrul de permanență Vadu Crișului închis
  Ca urmare a faptului că unul dintre medicii care asigurau asistență medicală la Centrul de permanență din Vadu Crișului a intrat în izolare, fiindcă a avut contact cu pacientul infectat cu COVID 19 din Bulz, unitatea medicală se închide.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.