Obiectul a fost descoperit asupra adolescentului după ce diriginta sa a fost sunată de mama unei eleve. Femeia i-a spus profesoarei că s-a dus la spital cu fiica sa, care se tăiase la mână cu un cuțit, în cursul dimineții. Fata a văzut obiectul la un coleg și l-a cerut ca să vadă cum taie o foaie, dar s-a rănit din greșeală. Din fericire, medicul care a consultat-o a stabilit că rana nu este gravă.
Imediat după apel, diriginta s-a dus în curtea școlii, unde se afla elevul, și i-a cerut să-i dea cuțitul. Băiatul s-a conformat și i-a spus profesoarei că l-a adus cu el pentru a se apăra de un grup de persoane de etnie rromă cu care ar fi avut un conflict în urmă cu câteva zile.
Polițiștii au ridicat cuțitul și l-au dus în camera de corpuri delicte, în timp ce Parchetul Oradea a făcut investigații pentru portul fără drept de obiecte periculoase.
Ulterior, procurorii au hotărât să renunțe la urmărirea penală și au cerut unui judecător să confirme această măsură, motivând că gravitatea faptei este redusă: „făptuitorul a ținut cuțitul în buzunar și l-a înmânat doar unei colege, (iar – n. red.) pericolul social a fost îndepărtat la scurt timp de către diriginta clasei, care i-a solicitat numitului să predea cuțitul.”
În opinia procurorilor și a judecătorului de cameră preliminară, „fapta a adus o atingere minimă valorilor sociale ocrotite de lege, existând o disproporţie vădită între cheltuielile pe care le-ar implica desfăşurarea procesului penal şi gravitatea urmării produse”.
Reamintim că, în luna octombrie 2024, unui elev de la 17 ani, de la Colegiul „Traian Vuia” din Oradea, i-a fost aplicată măsura educativă neprivativă de libertate a asistării zilnice pe o durată de 4 luni, pentru că a introdus în școală, în două rânduri, un cuțit pe care l-a scos în fața unor colegi. Așa cum Jurnal bihorean și Bihon au relatat, în acel caz liceanul a fost acuzat că le-a arătat cuțitul în mod ostentativ celorlalți elevi, fiind fotografiat și filmat de aceștia.
Trimite articolul
XUnde a avut loc altercația cu grupul de persoane?