bihon.ro Web analytics

Elevii de la Eminescu, premiați pentru investigații științifice în spațiu la un concurs european

De Veronica Bursașiu

Elevii de la Eminescu, premiați pentru investigații științifice în spațiu la un concurs european

Orădenii au obținut recunoașterea valorii lor câștigând premiul "Highly Commended Team" .
Scris de Veronica Bursașiu - Orădenii au obținut recunoașterea valorii lor câștigând premiul "Highly Commended Team" .

Agenția Spațială Română (ROSA) a anunțat câștigătorii în competiția Astro Pi Mission Space Lab 2020-2021, organizată de Agenția Spațială Europeană (ESA) și Raspberry Pi Foundation. Printre câștigători se află și LionTech de la Colegiul Național “Mihai Eminescu” Oradea .

Este vorba de tinerii pasionați de informatică și robotică care au reușit să apară pe tabloul câștigătorilor alături de alte echipe europene, tineri care pun CN Mihai Eminescu Oradea alături de două dintre cele mai prestigioase colegii naționale din România: Colegiul Național Sfântul Sava și Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu, ambele din București.Și aceasta s-a întâmplat la primul lor concurs european în această formație.

Elisa Erzse, Vlad Marian, Mădălin Toma și Mihnea Popovici, adică LionTech, bobocii anului 2020 de la Colegiului Național “Mihai Eminescu”, elevi în clasa a IX-a G, au acceptat provocarea dirigintei Amelia Stoian, și s-au înscris în competiția europeană „AstroPi” a Agenției Spațiale Europene (ESA) chiar la debutul anului școlar.

„Competiția AstroPi oferă elevilor ocazia specială de a proiecta și realiza investigații științifice în spațiu prin conceperea unor programe de calculator care rulează pe computere Raspberry Pi aflate la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS). Membrii LionTech a trebuit să propună un experiment științific care să poată fi efectuat pe unul dintre cele două minicomputere RaspberryPi aflate la bordul Stației Spațiale Internaționale, un program capabil să colecteze date din interiorul modulului Columbus al SSI (temperatură, presiune, umiditate), respectiv accelerația și orientarea stației spațiale și de a capta imagini cu Pământul pentru a le folosi în cadrul experimentului, urmând ca, în faza a treia a competiției (în cazul în care echipa s-ar califica), să analizeze aceste date și să redacteze un raport științific de patru pagini care sa cuprinda rezultatele experimentului”, explică profesorul Amelia Stoian.

În faza a doua a competiției, LionTech a intrat alături de 397 de echipe din 23 de țări (printre care și alte 26 de echipe din România).

„Au avut la dispoziție patru luni pentru a realiza programele de colectare de date și de analiză a imaginilor. În aprilie 2021 au fost notificați că s-au calificat în faza a treia a competiției, programul de colectare de date al echipei primind «Flight Status» pentru a rula timp de trei ore pe Stația Spațială Internațională. În 24 aprilie, după 175 de minute de execuție pe Stația Spațială Internațională, programul scris de tânăra echipă a colectat 1374 de imagini din care 665 de imagini din timpul zilei, respectiv peste 29 de mii de înregistrări de date. Misiunea științifică aleasă a fost determinarea vitezei pe orbită a Stației Spațiale Internaționale, respectiv clasificarea formațiunilor noroase din imaginile obtinute. Astfel, pentru determinarea vitezei SSI, unul din programele scrise de cei patru programatori a identificat repere geografice în imagini succesive din setul de imagini colectate și a măsurat deplasarea acestora de la o poză la altă. De asemenea au încercat și reconstrucția traiectoriei pe baza înregistrărilor de accelerație și orientare colectate de pe AstroPi”, spune profesorul Amelia Stoian.

Inovație și provocare

Partea inovatoare și totodată provocatoare din experimentul celor de la LionTech a reprezentat-o însă construcția unui algoritm pentru detectarea formațiunilor noroase din imaginile primite, folosind rețele neuronale convoluționale (CNN), acesta fiind și unul dintre motivele pentru care, deși aflată la prima participare, echipa a reușit performanța de a obține premiul “Highly Commended Team”.

Cei patru LionTech sunt voluntari sau chiar membri ai echipei de robotică Modus Vivendi a CNME. Ei se gândesc deja la viitoarele competiții la care vor participa, atât cea de First Tech Challenge, cât și cele ale Agenției Spațiale Europene (pregătirea unei noi misiuni pentru următoarea competiție AstroPi care va debuta în septembrie, respectiv implicarea și a altor elevi ai CNME în această competiție, respectiv pregătirea unei echipe cu care să participe la CanSat România 2021-2022).

Ce spun câștigătorii?

„Acest concurs mi-a dat posibilitatea de a-mi pune în practică cunoștințele în domeniul programării. Mi-a dat posibilitatea de a-mi cunoaște mai bine colegii, de a face schimb de idei, și în același timp de a-mi testa capacitatea de a lucra în echipă.

Am învățat o mulțime de lucruri noi: transformarea unei idei într-o propunere de misiune, redactarea și implementarea misiunii, analiza datelor obținute, scrierea unui raport științific și dobândirea abilităților de a-l prezenta în fața publicului.Pe viitor, mi-aș dori să-mi îmbunătățesc și să-mi folosesc cunoștințele în programare pentru a participa la concursuri de dificultate mai înaltă. Pe perioada vacanței mi-am propus să-mi dezvolt și abilitățile de proiectare 3D. Sunt foarte fericită pentru posibilitatea de a participa la acest proiect și pentru rezultatul obținut”, spune Elisa Erzse:

La rândul său Vlad Marian spune că: “ În cadrul concursului am învățat multe lucruri noi, atât pe partea de hardware, cât și pe cea de software, dar și cum să lucrez în echipă. Pe partea de hardware am descoperit placa de bază și senzorii unui raspberry pi, iar pe partea de software am învățat să programez placa și senzorii. Toate aceste lucruri nu ar fi fost posibile fără ajutorul mentorilor noștri, Amelia Stoian și Daniel Ersze, deoarece ei ne-au învățat bazele programării in Python.”

„Chiar dacă sunt nou în această lume a scrierii de coduri, acest concurs Astro Pi a fost o experiență inedită pentru mine, din care am apucat să învăț mai multe despre domeniul programării, despre funcționarea unei plăci de bază cum e raspberry pi-ul utilizat în cadrul competiției la care am participat.Totodată, datorită coordonatorului nostru, Daniel Erzse, eu împreună cu colegii mei de la Lion Tech am reușit să ne punem bazele programării în limbajul Python, un limbaj destul de ușor de învățat și de utilizat, bun pentru începuturile în domeniul programării”, consideră Mădălin Toma.

Nu în ultimul rând, Mihnea Popovici a mărturisit că : ”Acest concurs m-a ajutat să-mi descopăr o nouă mare pasiune, aceea de a afla cât mai multe informații despre spațiu. Faptul că am reușit sa învăț un limbaj nou de programare este un lucru care pe mine personal, mă bucură foarte mult. De asemenea concursul mi-a oferit posibilitatea de a afla ce este un kit de robotică Raspberry Pi și cum poate fi programat. Cu siguranță nu voi uita acest proiect, căci a fost o experiență de neuitat!”

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Ştiri sportive

  Oficial! Leo Messi pleacă de la FC Barcelona, deși ambele părți ajunseseră la un acord
  Clubul FC Barcelona a anunțat oficial, joi seara, că starul Lionel Messi nu va continua să evolueze la echipa catalană, în ciuda faptului că cele două părți ajunseseră la o înțelegere. Clubul informează că necontinuarea colaborării are cauze financiare și structurale.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cauzele accidentului frontal de pe Piatra Craiului, dintre un Jeep și un TIR
  Polițiștii rutieri bihoreni au stabilit circumstanțele în care s-a produs accidentul frontal de pe Piatra Craiului, în urma căruia două adolescente au rămas încarcerate. 1

  România

  Franța trece pe lista roșie a țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Lista completă, actualizată
  Comitetul Național pentru Situații de Urgență a modificat joi lista țărilor și teritoriilor de risc epidemiologic ridicat. În zona roșie a intrat din această săptămână și Franța. 3

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa în Băile 1 Mai, Haieu, Rontău și Betfia

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Se întrerupe furnizarea apei pentru 3 străzi din Decebal

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! Accident pe Piatra Craiului: Impact între un TIR și un autoturism. Două adolescente au fost rănite!
  Două adolescente au rămas încarcerate în urma unui accident produs joi după-masă, pe DN1, în zona Piatra Craiului. 7

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste un milion de metri cubi de lemn pe picior, în licitație printr-o platformă online
  Licitaţiile pentru valorificarea masei lemnoase, pe picior sau lemn fasonat, vor fi organizate, din august, doar printr-o platformă online.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ansamblul folcloric Crișana a fost desființat de CJ Bihor
  Consilierii județeni de la UDMR și PSD nu au votat reînființarea ansamblului, sub o altă denumire, în subordinea Centrul de Cultură al județului Bihor 11

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.