bihon.ro Web analytics

Emil Cioran, un scriitor „extrem de enervant”

De Camelia Bușu
Reactualizat la:

Emil Cioran, un scriitor „extrem de enervant”

Reactualizat la:
La Casa Darvas -La Roche a fost lansată cartea lui Alexandru Seres, „Cioran, omul incomplet”.
Scris de Camelia Bușu - La Casa Darvas -La Roche a fost lansată cartea lui Alexandru Seres, „Cioran, omul incomplet”.

O dublă lansare a avut loc sâmbătă, în decorul superb al Casei Darvas-La Roche. Au fost lansate cartea „Cioran, omul incomplet” scrisă de Alexandru Seres şi numărul zece al revistei de cultură Familia.

Despre carte a vorbit Miron Beteg, secretarul literar al revistei Familia. Acesta a punctat faptul că lansarea cărţii lui Alexandru Seres poate fi considerată o „mică premieră” în sensul că este prima dată când omul care prezintă cartea şi autorul, chiar dacă au lucrat împreună ani de zile unul lângă celălalt, nu au scos niciun cuvânt despre carte.

Despre Emil Cioran, Miron Beteg spune că face parte din categoria scriitorilor extrem de enervanţi, amintindu-i în această categorie pe: Nietzsche, Kierkegaard, Beckett, Bulgakov, în bună măsură la noi Pleşu şi, evident, Cioran. „Sunt enervanţi înainte de toate pentru că orice frază pe care au scris-o ei, citind-o, ai fi vrut să o scrii tu. Devin şi mai enervanţi în momentul în care tinzi, chiar dacă ştii că nu au dreptate, să le dai dreptate! Şi din această perspectivă, Cioran este unul dintre cei mai enervanţi scriitori. Şi atunci te întrebi cum poate fi o carte despre un scriitor enervant. Evident, nu poate fi decât una care să te scoată din ţâţâni sau să te scoată din minţi. Iar cartea lui Alexandru despre Cioran este una care te scoate din minţi”, spune Miron Beteg.

Un asemenea volum precum cel al lui Alexandru Seres vine să îţi arate că nu pricepi chiar tot sau chiar pricepi prost, spune Miron Beteg, deşi toată lumea are impresia că se pricepe la Cioran. „Nu are rost să scrii despre alţii, trebuie să scrii doar despre tine”, spune Cioran. „Îi dăm ascultare cuminţi?”, se întreabă Alexandru Seres. Evident că nu, dovadă cartea sa. Pe de altă parte, îl crede pe cuvânt pe Cioran atunci când mărturiseşte că toate cărţile sale sunt autobiografice dar cu o autobiografie mascată. Acesta e punctul de pornire al cărţii, precizează Miron Beteg, iar „limpezirea unor aspecte din biografia cioraniană, şi o dată cu asta şi a înţelegerii textelor lui Cioran, reprezintă miza ei”. „O mare parte a operei lui Cioran este inspirată din propriile trăiri şi experienţe de viaţă. Identificarea şi aprofundarea unor aspecte ale biografiei sale mai puţin sau insuficient cercetate mi se pare un demers aproape obligatoriu”, scrie în carte Alexandru Seres.

O rezonanţă perfectă

Miron Beteg mărturiseşte că nu a putut citi cartea ca pe o contribuţie monografico-biografică, ci ca pe o reinterpretare a unor fragmente din textele lui Emil Cioran, adăugând că „sunt în carte şi lămuriri care ţin strict de biografie, dar sunt obnubilate de un aspect căruia lui Seres îi iese de fiecare dată excelent: descifrarea permanentă a unei intimităţi de o naturaleţe aproape tandră între faptul de viaţă adus în discuţie şi opera cioraniană”. Acest lucru ţine nu doar de inteligenţă şi talent, ci şi de capacitatea de a intra într-o rezonanţă perfectă atât cu omul cât şi cu opera lui Cioran, punctează Miron Beteg. „Este o carte împlinită, despre un om inomplet”, a subliniat acesta.

Alexandru Seres a precizat că nu îl consideră pe Cioran un scriitor enervant, aşa cum spune Miron Beteg, dar recunoaşte că „l-au enervat foarte mult şi chiar l-au scos din minţi unii critici, unii eseişti care au făcut tot felul de afirmaţii despre Cioran, despre viaţa lui”. Enervându-se, a început să cerceteze viaţa scriitorului şi a constatat că multe dintre afirmaţiile făcute de-a lungul vremii sunt, dacă nu total greşite, cel puţin inexacte. Cercetarea i-a luat şase-şapte ani şi s-a concretizat în final în volumul „Cioran, omul incomplet”, carte scoasă la editura Tracus Arte.

Lansarea cărţii lui Alexandru Seres a coincis cu lansarea numărului zece al revistei de cultură Familia, despre care redactorul-şef al acesteia, Mircea Pricăjan, spune că este dedicat în mare parte oraşului, punând Oradea pe harta culturală a României. După o scurtă prezenare a numărului zece al revistei, evenimentul s-a încheiat cu tinerii actori Oana Serena Secară și Ionuț Șerban, care au citit fragmente din textele publicate în acest nou număr.

4 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Debucolarea says:

  Debusolarea filozofică dã confuzie.

 2. kopasz, szarvas le foche says:

  A fost la lansare si chelul mult laudat.
  Se facea ca citeste si el (cel putin in pozele revistutei lui bihorel, alea cu cultul personalitatii) asta ca sa para ca pricepe ce e acolo, you know, sa arate ca e mare “entelectual”.
  In realitate a ramas dezamagit. Credea ca e vorba de Emil Ciolan…

 3. BIHON Sport local

  Meci cu miza promovării pe Stadionul Iuliu Bodola. Oradea și Hunedoara, în căutarea gloriei de altădată
  Stadionul Iuliu Bodola va găzdui după multă vreme un nou meci cu miză. Miercuri, 25 mai, de la ora 18:00, CAO 1910 Oradea se va duela în manșa tur a semifinalei barajului de promovare în Liga 2 cu CS Hunedoara.

  Bihon CSM Oradea

  CSM Oradea și-a surclasat adversara în primul meci al finalei mici
  CSM CSU Oradea a dispus de FC Argeș cu scorul de 110-59 în primul meci al finalei mici.

  BIHON Sport local

  Poenaru vrea să lucreze cu Claudiu Keșeru la UTA Arad

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Dezvoltatorul campusului școlar internațional, o firmă înființată în 2021
  Campusul școlar internațional este o investiție privată în valoare totală de 4.500.000 de euro, realizată pe un teren al Consiliului Județean Bihor. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Marșul Memoriei (25 mai 1944 – 25 mai 2022), în memoria evreilor orădeni deportați în lagărele naziste
  Acțiunea „Marșul Memoriei” doreşte să amintească de deportarea evreilor orădeni în lagărele naziste.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  11 percheziții pentru droguri în Oradea. Au fost vizați șase orădeni care vindeau cannabis, amfetamină și 3CMC
  Șase tineri orădeni suspectați că ar fi vândut prin Oradea cannabis, amfetamină, 3CMC, au fost prinși de procurorii DIICOT și polițiștii de la Combaterea Criminalității Organizate. 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.