bihon.ro Web analytics

Evaziuni prin metoda ”Boschetarul”

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Guvernul a abandonat planul de scoatere în afara legii a vânzării de firme cu datorii la Stat.
Scris de Demian - Guvernul a abandonat planul de scoatere în afara legii a vânzării de firme cu datorii la Stat.

La fel ca în toată ţara, şi în cotidianul nostru au apărut anunţuri de genul: „Preiau firme cu datorii. Comision 10%. Asigur discreţie şi legalitate. Telefon etc”.

Gheşeftul intermediatorului este că încasează cash 10% din datoriile spălate, bani pe care îi cheltuieşte după bunul plac. Iar firma trece, absolut legal, pe numele unui boschetar, al unui muribund, al unui bolnav psihic sau al unui afro-asiatic. În România nu se face închisoare pentru datorii. Astfel că singurul care pierde, şi e vorba de sume colosale, este Statul. O spunea, pe 6 ianuarie 2010, chiar şeful Guvernului, cu ocazia înfiinţării Consiliului interministerial pentru combaterea evaziunii fiscale. „E vorba de un comandament de luptă împotriva evaziunii fiscale, pentru că sunt convins, aşa cum o ştiu foarte mulţi români, că una din sursele importante de venituri la buget o reprezintă combaterea şi diminuarea evaziunii fiscale”, explica atunci Emil Boc.

Tot atunci, Boc susţinea că „Guvernul are toată determinarea, forţa şi capacitatea de a tăia de la rădăcină sursele evaziunii şi de a aduce mai mulţi bani la bugetul de stat, bani cu care să putem avea lucrări de infrastructură finanţate, dar şi acoperirea obligaţiilor statului de natură socială”.

N-au mai făcut nimic

Consiliul reunea reprezentanţi ai Ministerelor Finanţelor (îndeosebi ANAF), Justiiţiei şi MAI, având ca misiune săptămânală să „perfecţioneze şi să elimine din legislaţie acele surse şi resurse care mai pot constitui pretext de evaziune fiscală”, după cum mai declara Boc.

Tot atunci, şi şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, anunţa proceduri de sancţionare a persoanelor fizice care cesionează acţiuni de la firme cu obligaţii bugetare neachitate, către persoane decedate, cu handicap ori cetăţeni din ţări non-UE, pentru a se sustrage de la plata datoriilor. Până la urmă nu s-a mai instituit nicio măsură. Astfel că unii analişti economici au dedus că există interese la nivel înalt pentru a lăsa lucrurile cum sunt.

Deputaţii „boschetari”

Dealtfel, în decembrie 2011, presa centrală a prezentat cazul parlamentarului Cristian Boureanu (PDL) care a scăpat de firme cu datorii de două milioane de euro, pasându-le la un şomer respectiv la doi irakieni fugiţi din ţară. Iar din câte a mai răzbătut în presă, aceiaşi metodă a fost folosită şi de deputatul C-tin Mazilu (UNPR) cât şi de un fost şef al Gărzii Financiare Bucureşti.

Propuneri de soluţii

Drago Rusu, comisar general adjunct la Garda Financiară, a propus anul trecut, pentru Daily Business, trei soluţii de ameliorare a problemei.

„Una ar fi ca Registrul Comertului să ceara viitorului proprietar dovezi concludente care să ateste că vrea să facă afaceri cu firma respectiva. A doua ar fi introducerea obligativităţii ca orice firmă înregistrată în Romania să aibă un administrator dintr-un stat UE, astfel ca, în caz de nevoie, să avem pe cine trage la răspundere. A treia solutie ar putea fi obligativitatea, prin lege, ca vânzarea unei firme să se facă doar dacă firma şi-a achitat măcar obligaţiile la stat”, declara Dragoş Rusu.

Discriminare

Dealtfel, mai mulţi responsabili fiscali au observat în ultimii ani că există o discriminare între persoanele fizice şi cele juridice. Astfel, o persoană fizică nu poate vinde o locuinţă, un teren sau un autovehicol până nu face dovada că şi-a achitat toate taxele şi impozitele. Însă firmele pot fi vândute şi dacă au datorii imense la Stat. JB – C.H.

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Nicu says:

  Da, acum depinde de persoane, am vazut aici https://ghidlegal.ro/curs1/ ca unii mai si raspund. Probabil astia fiind hoti si-au angajat avocati buni. Fraierii sunt prinsi

 2. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Medic de la Casa de Pensii Bihor, trimis în judecată pentru 334 de șpăgi
  Anchetatorii o acuză că ar fi luat mită de la 334 de pacienți și au pus sechestru pe 2,4 milioane de lei. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  O nouă dezbatere LIVE: „Experiența mea cu COVID-19”
  Campania de informare „COVID-19 și vaccinarea. Realitatea dozată fără prejudecăți” continuă vineri cu o nouă dezbatere.

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -B. 08.12.2021- 10.12.2021 - PL Sacueni + Alesd + Rural - anuntate cu 2 zile

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în Oradea: 7 străzi afectate, inclusiv Spitalul Județean

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cinci proiecte pentru Centrul Cultural Multifuncțional din Oradea, estimat la aproximativ 15 milioane euro
  Cinci firme de arhitectură și proiectare au depus proiecte în cadrul concursului de soluții pentru realizarea unui centru cultural multifuncțional în Oradea. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Proiect de 21 de milioane euro pentru reabilitarea sistemului de termoficare
  Primăria Oradea a semnat contractul pentru reabilitarea sistemului de termoficare – etapa a III-a, finanțat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare. 3

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Vitezoman din Arad, prins cu 161 km/h în Bihor
  În minivacanța de 1 Decembrie, polițiștii bihoreni au aplicat 526 de sancțiuni contravenționale, cu amenzi de 236.573 lei.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.