bihon.ro Web analytics

Evoluție spectaculoasă a pieței imobiliare din Oradea

De Dan Birta

Evoluție spectaculoasă a pieței imobiliare din Oradea

În 2019, numărul locuințelor livrate la Oradea, dublu față de 2018
Nivelul de locuințe livrate în 2019 la Oradea s-a dublat comparativ cu anul anterior.
Scris de Dan Birta - Nivelul de locuințe livrate în 2019 la Oradea s-a dublat comparativ cu anul anterior.

Potrivit unui raport de piață realizat de către compania de consultanță imobiliară SVN Romania, piața rezidențială din Transilvania trece prin cele mai bune momente ale sale din ultimele trei decenii, cu recorduri de livrări, o majorare a numărului de tranzacții și prețuri care înregistrează o evoluție pozitivă față de perioada similară din 2019.

Astfel, Cluj – Napoca, Sibiu și Oradea, cele mai mari trei piețe rezidențiale regionale din Transilvania, au înregistrat în 2019 noi recorduri absolute în ceea ce privește livrările de noi locuințe, potrivit calculelor SVN Romania realizate pe baza datelor Institutului Național de Statistică (INS).

Oradea

Cea mai spectaculoasă evoluție a fost înregistrată de către Oradea, unde nivelul de locuințe livrate în 2019 s-a dublat practic comparativ cu anul anterior, până la 2.161 de locuințe potrivit calculelor SVN Romania. Dublarea numărului de locuințe construite a venit într-un context în care Oradea cunoaște deja de câțiva ani o dezvoltare economică semnificativă, atât pe segmentul industrial cât și pe cel turistic, intrările de capital din partea localnicilor emigrați fiind de asemenea ridicate.
”Piața rezidențială din Oradea se află în plină fază de dezvoltare, existând un număr tot mai ridicat de noi proiecte. Cerere există iar dacă ai un proiect bine conceput vei înregistra rezultate satisfăcătoare, gradele de absorbție fiind de peste 70% până la predarea locuințelor. Orașul se dezvoltă puternic pe segmentul industrial și se transformă și într-o atracție turistică demnă de luat în considerare, perspectivele generale fiind în continuare de creștere pe termen mediu și lung”, a declarat Anamaria Burcă,managing partner SVN Transilvania.

Ținând cont de dimensiunea mai redusă a pieței rezidențiale din Oradea, comparativ cu alte orașe mari din România, cifrele de tranzacții sunt semnificativ influențate de la o lună la alta de livrarea anumitor faze sau proiecte. Astfel, primele șapte luni din 2020 au adus o reducere cu 5,7% a numărului de tranzacții încheiate în Bihor comparativ cu perioada similară din 2019.

Cluj – Napoca

Cluj – Napoca a rămas cea mai mare piață rezidențială regională din România, cu excepția regiunii București – Ilfov. 7.557 de locuințe au fost finalizate în 2019 în oraș și în împrejurimi, în creștere cu 6% comparativ cu anul anterior, stabilindu-se astfel un nou record. Peste 55% dintre acestea au fost finalizate în proiecte rezidențiale amplasate în aria administrativă a orașului.

Cluj – Napoca a depășit de altfel suburbiile orașului din punct de vedere al proiectelor rezidențiale dezvoltate, în special începând cu 2015 – 2016, marcând astfel un nou ciclu de dezvoltare al pieței rezidențiale regionale. Cu toate acestea, localitățile limitrofe au atras în ultimii trei ani predarea a peste 8.000 de noi locuințe, Floreștiul, cea mai mare suburbie e României, atrăgând anul trecut finalizarea a aproape 2.600 de noi locuințe – un nivel care este însă mai redus comparativ cu recordurile din 2008 – 2009, când aproximativ 4.000 de unități locative erau predate anual în Florești.

”Piața rezidențială din Cluj – Napoca a rezistat relativ bine șocului produs de criza sanitară prin care trecem. Orașul continuă să se dezvolte macroeconomic iar proiectele realizate temeinic, cu un plan de business bine pus la punct, înregistrează în continuare rezultate satisfăcătoare, deși există, desigur, și proiecte cu rezultate slabe. Cererea a revenit la niveluri similare cu cele înregistrate anul trecut iar prețurile sunt. în medie, cu aproape 10% mai mari față de acum un an”, a declarat Anamaria Burcă.

Numărul de tranzacții cu imobile încheiate în Cluj în primele șapte luni din 2020 a crescut cu 25,5% comparativ cu primele șapte luni din 2019, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), în ciuda celor două luni de restricții de circulație din timpul perioadei Stării de Urgență.

32 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. adi says:

  Slab fata de alte orase, avand in vedere ca in toate sondajele suntem cei mai tari, am dubii ca acele sondaje sunt facute corect. Daca Clujul atrage de 3 ori cat Oradea e clara treaba, in cativa ani , un deceniu, doua, decalajul va fi enorm. Si nu inteleg incapatanarea de a supraaglomera orasul in interior, peste tot se fac blocuri unde este un mic spatiu, apoi primaria demoleaza casele oamenilor pt parcuri si parcari, de ce naiba nu se fac blocurile la periferie, pai nu se fac ca trebuie trase utilitati si drumuri, e mai ieftin sa expropriezi pe bani de nimic. Oricum avem cale lunga pana ajungem Clujul, si in Floresti se construieste mai mult decat in Oradea. Cluj+Floresti 10000 locuite pe an , Oradea 2000, tare atractivi mai suntem pt cel mai dezvoltat oras din tara.

  • Robert says:

   Cluj Napoca orașul a fost sub 5000.Numarul de 7550 locuinte este împreună cu comuna Floresti. Oricum cine a mai urmărit evoluția asta an de an nu va fi surprins de aceste cifre. Poate Oradea este o surpriza plăcută ca altfel în Cluj, Floresti, Sibiu se construiește în voga de mulți ani,Oradea e în ascensiune dar mai are unde creste.

  • Robert says:

   De altfel media pe Cluj e de 3500/an dar anul trecut a fost unul deosebit.

  • gabriel says:

   Apropo ca fapt divers in Cluj s-a inaugurat cea de 7-lea parcare supraetajata din cartiere, au deja 7 parcari in cartiere, fara sa le punem pe cele din zona centrala.

   • Leonard says:

    Au 7 parcări etajate de toate, cu cele din centru. La noi sunt 3 finalizate, si 2 în construcție, in perioada următoare va fi intra si a 3-a în construcție… altceva? Dar centura Clujului în care secol va fi gata? Ca la Oradea, vrabiile spun ca nu mai exista contestații pentru drumul de legătura între autostrada si centura… Ce zici? O sa vorbim peste cativa ani, cat de bine o sa fie la Cluj. 😉

    • Vasi says:

     Atat avem si noi centura. In rest suntem prastie

     • Ringo says:

      Mda, avem aquapark, drumul rapid prin nordul orașului, tramvaie noi, cetate reabilitata, etc… foarte prastie. Iar Florestiul este un ghetou cu blocuri mai noi, in rest, in vreo 20 de ani, va ajunge un ghetou în toată regula.

  • ovi says:

   Se stie ca primaria din Oradea este impotriva proprietatii private, oricine are o casa va trebui la un moment dat sa stea cu frica-n san, oare face primaru si aici o regenerare urbana ori ba? Ma expropriaza oare? Vom ajunge ca si in zona de dealuri sa se darame cartiere de vile sa se construiasca blocuri, sosele suspendate si parcari etajate. La noi se poate orice, din pacate. Degeaba se fac blocuri, Oradea a ajuns un oras trist, cu multi oameni nou-veniti care sunt extrem de necivilizati. Sa nu mai zic de starea de nervozitate prezenta in trafic in fiecare zi! E o jungla oribila. Pana acum 7-8 ani Oradea era un oras cochet, linistit, se traia bine…etc.
   Apoi, vad in articol exprimarea cu “demna de luat in seama”. Pai cum mama dracului, abia acum ar trebui sa fie un oras demn de luat in seama? Oradea cu istoria ei… abia acum? Cati dintre cei nou veniti stiu ca judetul Bihor este EXTREM de incarcat de istorie, aproape fiecare sat din jurul orasului (si nu numai) avand o istorie foarte interesanta. Pana si zona Sacuieni – Valea lui Mihai – Simian este o zona de-o importanta foarte mare pentru istoria acestei parti de lume. Ca sa nu mai vorbim de Oradea… Jurnalistii astia de breloc sau cine-a comandat articolul au impresia ca Oradea este DOAR ACUM o posibila destinatie turistica? Oare si multumita supra-betonarii comandate de Bolojan? Bai specialilor, turistii nu merg undeva sa vada chestii noi! Ei merg pentru istoria orasului, pentru chestii care se stie ca-s vechi ( dar intretinute ). E trist ce se intampla in Oradea.

   • FanBolojan says:

    Chiar ca e trist ce se intampla in orasul asta frumos doamne ajuta sa scapam de ipocritul asta si de gașca lui iei ne-au stricat orasul mars inapoi cu ei in Alesd la coada vacilor betoneazati acolo tot .

 2. David says:

  Degeaba se construieste in Oradea daca nimeni nu cumpara. De unde au scos inpetia ca absorbtia cererii e de 70%? Asta e un aroticol de Marketing? Plus ca mai nou unele preturi din Oradea incep sa fie timid comparabile cu Clujul, desii puterea si “bogatia” oraselor difera enorm.

 3. puscas marin zis pepi says:

  Ard de nerabdare sa sparg 100.000 de euro pe un apartament de carton sau pe o casa igrasioasa din centrul vechi, preturile vor creste pt ca Oradea va deveni incet, incet un fel de centru al universului liberal, unde vor veni turisti ca la Mecca sa vada apogeul liberalismului mondial condus de bolo si gal, oameni pe care, cu jind ii cere Academia romana, dar ei nu, si nu, nu au timp de prostii, nu mai dorm noaptea de grija urbei…, iar mang, erika, pop claudiu si cu bara-audi a8(renault pt pooleti) si alti plagiatori ca ei, mari oameni de stanga vor fi expulzati sa nu intineze aerul pur al Oradiei liberale…

  • Dragnea says:

   Hau hau

  • vasi says:

   corect, in Oradea avem exemplul perfect de liberalism dus la extrem, in tara avem socialism fals dus la extrem de psd, se pare ca la noi numai extreme avem, ambele sunt foarte daunatoare cetatenilor de rand, ca e stanga ca e dreapta

 4. Pop ion says:

  Disperarea samsarilor imobiliari a atins cote alarmante. O entitate cu interese imobiliare(svn) cumpără articole în diverse publicații şi compară mere cu pere. Realitatea e că tranzacțiile ipotecare au scăzut în luna iulie cu 17% conform statisticii oficiale. Concluzia e simplă şi anume că nimeni nu se mai înghesuie să le cumpere cloacele supraevaluate cu 300%. Iar acesta e doar începutul. La toamnă vine valul 2 iar din ianuarie,cănd se reia plata ratelor suspendate,va fi tsunami imobiliar(insolvențe,executări silite,etc.). Fiți isteți,nu cumpărați nimic timp de vreo 18 luni(primăvara 2022) iar prețurile vor scădea cu minimum 50%. Criza imobiliară din 2009-2014 a fost pistol cu apă în comparație cu ce urmează. Eu mi-am luat ochelari 3D şi popcorn. Am să vizionez un fim de groază în care bişnițatii imobiliari vor fi victimele:)))))

  • gabriel says:

   nu inteleg ce te preocupa ca se vinde sau nu, problema e ca alte orase se dezvolta de 5 ori mai tare decat noi, asta ar trebui sa te doara, nu ca pica piata mobiliara, ca asta e bucuria romanului sa moara capra vecinului, sa dea faliment orice firma, ca daca eu nu am reusit sa nu reuseasca nimeni. Pe noi trebuie sa ne doara ca unele lucruri merg in directia gresita si alte orase sunt mai atractive decat noi.

   • puscas marin zis pepi says:

    gabriel europeanu, no uite ca io-s pepi contra, ce faci, ma bagi la educatie fortata?…sa dea faliment ca assta-i si bucuria mea, si cand sant doi puterea creste si europeanu o beleste…

   • suport says:

    alexandria te asteapa cu bratele descise
    acolo e locul vostru

   • Pop ion says:

    Gabi,replica ta e una specifică unui samsar imobiliar. Zero argumente. Doar o insăilare de afirmații cu iz de patriotism local. Am să-ti răspund succint. Mă interesează ca bişnițarii să dea faliment. E un interes legitim şi de un simț. Alte oraşe similare nu se dezvoltă de 5 ori mai mult.

    • Gabriel says:

     De asta suntem unde suntem ca natie ca pe noi tot grija altuia ne fute, in loc sa ne vedem de ale noastre. Doar capra vecinului sa moara , la asta se gandesc toti in tara asta.

     • Pop ion says:

      Cam ăsta e nivelul bişnițarilor. Atunci când tu le argumentezi ei folosesc limbaj injurios şi suburban. Asta demonstrează că am dreptate iar aceşti “pigmei”,care nu au citit vreo carte în viața lor,sunt disperați. Bişnițăreala de cea mai joasă speță,cu adaosuri de 300%, îşi trăieşte ultimele clipe. Hai,la muncă paraziților! P.s. N-am niciun interes în acest sens. N-am firme,societăți,etc. Sunt angajat de 25 ani şi muncesc cinstit şi onest în folosul meu şi-al comunitații. Nu încerc să escrochez oameni inocenți,gabi.

  • mihai says:

   Bine zis.

 5. Pop ion says:

  Deci,am avut dreptate d-lor pseudo-ziarişti. Mi-ați cenzurat mesajul în care descriam disperarea şi minciuna în care se scaldă samsarii imobiliari. Cu complicitatea voastră plătită. QED.

  • iop pon says:

   Deci nu ai avut.
   (nu se incepe cu deci)

  • Decretel says:

   E acelasi tip de articol ca si cel din urma cu cateva zile care facea referire la cresterea spectaculoasa a numarului de masini electrice si hibride .
   Pai ce comparatii facem noi aici ?
   La numarul de locuinte ?
   Si cum facem comparatia ?
   Comparam 2600 de locuinte noi date in folosinta in Oradea cu cele 2600 din Floresti de linga Cluj .
   Si este corecta comparatia domnilor ziaristi ?
   Adica in Oradea, pe linga cartierele de blocuri cu 2 si 3 camere construite de Prima si ceilalti dezvoltatori imobiliari, se construiesc pe zeci de hectare sute de case familiare , multe cu cate 4 – 5 sau si sapte incaperi , cu curte, garaj, etc….
   Cartiere intregi de case la iesire din Oradea catre Cihei , Sanmartin , Santandrei , Osorhei , pe deal, etc… .
   La Floresti cumpara dezvoltatorul doua gradini si o casa batrana din anii’50 si conform PUZ-ului zonei construieste 2 – 3 blocuri unul in prelungirea altuia cu acces cat trec doua turisme unul pe linga altul .
   In interior blocurile sunt “impartite” in 50 de Studio-uri , cate minim 10 pe un nivel ( au gasit o denumire speciala ptr.garsoniere confort 1 sau ptr.fostele apartamente cu o camera ) , exact ca niste porumbare .
   Caci majoritatea sunt cuprinse ca suprafata intre 28 si 36 metri patrati . Care are una de 40 metri patrati ala e un fel de boieras in bloc .
   Astea se vand scump dar repede ptr.ca fac obiectul inchirierii catre studenti ptr.anul universitar urmator .
   Si atunci ce facem noi aici ?
   Comparam 200 de studiouri din 4 – 5 blocuri construite in regim de urgenta in Floresti cu diua cartiere de case familiare din Oradea folosind denumirea de ….. constructii de locuinte !
   Pai daca in Floresti ar fi terenuri de vandut ptr.constructia de case familiare cum sunt in jurul orasului Oradea, in doi ani nu ar mai avea nici pe unde sa circule.
   Ca asa sunt de disperati ptr.terenuri ubde sa poata construi.
   Nu lasa nici macar loc de strada de acces, dar apoi ptr.locuri de parcare .
   Asa am ajuns dupa 30 de ani .
   Muncitorii nu se mai numesc lucratori necalificati ci …. operatori , muncitorii calificati acum sunt …. tehnicieni, apartamentele cu o camera si garsonierele confort 1, astazi poarta numele de studiouri.
   Casele de locuit familiare cu teren si curte de 400 – 500 de metri sunt egale in denumirea gazetareasca cu aceste asa zise studiouri , deci sunt toate considerate locuinte . Fara nici o diferenta.
   Vai de noi , de meseria pe care o practicam si de cine ne plateste ca sa scriem astfel de articole fara sa ne informam complet .

   • Decretel says:

    Este acelasi mod de a transmite informatii ptr. a crea o anume stare de spirit, ptr. a influenta de fapt opinia oamenilor .
    In Oradea, unul care isi construieste o casa familiara cumpara prima data terenul cu 10.000 – 20.000 de euro.
    Apoi construieste cladirea, garduri, anexe, si ulterior le finiseaza . Cheltuie 50.000 – 60.000 de euro pina ajunge sa fie casa locuibila.
    In Floresti samsarul imobiliar fute de cap familia unur batrani, le ofera bani pe terenul gol si pe casuta buna de demolat.
    Apoi avand relatii ridica pe repede inainte blocurile, cheltuie pe 50 de studiouri exact cat in Oradea cu 4 case familiare, apoi le scoate la vanzare imediat.
    Majoritar construite cu mult rigips, vata minerala, OSB, gresie si faianta ieftina, obiecte sanitare de duzina, geamuri comandate la cele mai ieftine oferte de productie, usi de la Dedeman, aduse cu containerul din China.
    Si apoi noi iesim cu articolul de presa si punem egalitate in dreptul acestora, le denumim simplu …. locuinte!!
    Exact cum ai spune generic ca Romania a egalat Germania la numarul de autoturisme vandute.
    Romania a vandut intr-un an 300.000 de Dacia Logan si Duster plus cateva zeci de mii de Ford , iar nemtii au vandut Audi , Mercedes si BMV!!!
    Este foarte important ca am vandut acelasi numar, nu??
    Sau cum ai spune simplu ca ai vandut mijloace de transport cat americanii.
    Americanii au vandut 100 de avioane Boing, iar noi 100 de vagoane de tren si tramvaie de la Astra – Vagoane Arad .
    Ca tot atatea sunt ca numar.
    Asta se numeste manipulare a opiniei publice .
    Ce ?
    Nu se putea scrie in articol, ca din 2600 de locuinte noi din Floresti, un numar de 2000 il reprezinta apartamentele cu suprafata si confort redus?
    Sau ca in Oradea 1500 de locuinte sunt case cu profil familial ?
    Oare se putea?
    Sau se si doreste ?

    • Vasi says:

     Pe Boc nu-l intereseaza marimea licuintelor. El vrea ca in 20 de ani Clijul sa ajunga la 1mil licuitori. De acolo vin bani la buget si orasul devine bogat. Apoi ai bani sa faci ce vrei dupa. Si Boc nu scoate lumea in strada demoland cu forta ca in Oradea, la Cluj e natural vine omul iti plateste cat vrei pe proprietate deci cat valoreaza sau mai mult. Nu ideile ceausiste la lui Bolo de regenerarea pulii pt mafia imobiliara.

     • Kidu says:

      Nu o sa aibe in veci Clujul un milion de locuitori, nu tot mestecați prostiile debitate de Boc. Metrouri, aquaparkuri si alte avioane… Inafara de blocuri nu se face nimic deosebit în Cluj, să fim realiști… ca se lauda cu cate parculet de 1000 mp, sau ca a reasfaltat cate o străduță… s-au chinuit 5 ani de zile sa reabiliteze podul de langa Piata M. Viteazul din centru, si e putin mai mare decat unul peste Peta. Ce sa vorbim de pasaje, termeni complet abstracți pentru Boc, inafara de niste amarate de giratorii nu au făcut absolut nimic… Multumesc, dar eu prefer Oradea…

 6. Oradea pe minţi bune says:

  Asupra proprietãţii private prin’:
  Impozit mare, cum niciunde.
  Parcare. Inginerii taxidermice, luarea tablei de pe maşinã (ambuteije) şi de pe om ( pielea prin taxe).
  Exproprieri cu Demolãri şi Defrişãri pentru Parcãri. ( viziuni comune, orientãri spre cetãţeni).
  Teemoficare, jos salariul ( reabilitãri conductice).
  Cine naiba a mai vãzut.
  Vai de cei care se simt.

 7. Marea secretã says:

  Blocuri sã fie, cã taxe destule.

 8. vdct says:

  nu înțeleg ce-i de admirat și cu atât mai puțin de urmat în „dezvoltarea” Clujului… În realitate este o bucureștenizare (dorită numai de neofiți), dezvoltare autentică, sustenabilă înseamnă cu totul altceva!

  • Vasi says:

   Dar nici ce e la noi nu e dezvoltare! In fond conteaza unde sunt banii, populatie, universitate, medici ca lumea. Viata culturala. Noi cu ce ramanem, cu betoane si distrugerea completa a identitatii

 9. CARMEN says:

  Cat de bune sunt apartamentele noi? Au alarma de incendiu/foc?

 10. Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -C. 10 si 15.12.2021 - PL Rural + Beius + Alesd - anuntate cu 2 zile, respectiv cu 5 zile

  România

  Guvernul pregătește relaxări de sărbători. Purtatul măștii de protecție în locuri deschise ar putea fi eliminat
  Guvernul pregăteşte o relaxare a restricţiilor, a anunţat, marţi, premierul Nicolae Ciucă. El precizează că purtatul măştii de protecţie ar putea fi eliminat în anumite locuri. Decizia va fi luată miercuri.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Eveniment de excepție în Oradea: ,,Colind de Crăciun”
  Invitați speciali: Marius Ciprian Pop, Luminița Anghel și Aurelian Temișan.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Orădenii de pe malul stâng al Crișului Repede rămân două nopți fără apă

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în Oradea: 7 străzi afectate, inclusiv Spitalul Județean

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Se închide Ștrandul Ioșia
  Ștrandul Ioșia din Oradea se închide începând de luni, 13 decembrie 2021, pentru o perioadă de o lună și jumătate, urmând să se redeschidă marți, 1 februarie 2022.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! Percheziții la Vama Borș pentru corupție
  Procurori ai Tribunalului Bihor, dar și din Ungaria precum și polițiști de la Direcția Generală Anticorupție Oradea au blocat vama Borș 1 marți dimineață. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Medicul orădean Carmen Pantiș, invitată la Florin Călinescu Show: „Doamna Pantiș este un erou"
  Șefa Colegiului Medicilor Bihor, orădeanca dr. Carmen Pantiș a fost invitată joi, 02 decembrie, la emisiunea lui Florin Călinescu, de pe PrimaTV. 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.