bihon.ro Web analytics

Explodează numărul focarelor de pestă porcină africană în Bihor

De Simona Drimbău

Explodează numărul focarelor de pestă porcină africană în Bihor

Reactualizat la:
19 noi focare la porcii domestici şi 12 noi focare la mistreţi au fost diagnosticate recent.
Scris de Simona Drimbău - 19 noi focare la porcii domestici şi 12 noi focare la mistreţi au fost diagnosticate recent.

În baza buletinelor de analiză emise de Laboratoare naționale acreditate pentru diagnosticul PPA (pestă porcină africană), în perioada 27.01-10.02.2021, în județul Bihor, au fost diagnosticate la porcii domestici un număr de 19 focare noi de boală. Astfel numărul total de focare PPA care evoluează la porcii domestici în județ este de 22. Au fost stabilite restricții sanitare veterinare în localitățile: Cheriu, Șimian, Cordău, Sălacea, Tărian, Buduslău, Vadu Crișului, Alparea, Cheț, Galoșpetreu, Curtuișeni, Santăul Mic, Marghita, Butani, Săcueni, Adoni, Izvoarele și Birtin.

Conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

În ceea ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, în această perioadă au fost diagnosticate 12 cazuri noi. Numărul total al fondurilor de vânătoare afectate de PPA fiind în prezent de 14, fiind afectate două fonduri de vânătoare noi – Fondul FV2 Vășad și Fondul FV10 Pădurea Mare.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

De urmat

„Având în vedere incidența crescută a bolii din acesată perioadă, pe această cale dorim să readucem în atenția crescătorilor/ deținătorilor de porcine din exploataţiile profesionale și gospodăriile non profesionale de suine, principalele măsuri de biosecuritate ce trebuiesc avute în vedere în scopul prevenirii apariției, respectiv a identificării incipiente a bolii la animalele pe care acestea le dețin proprietarilor le recomandăm să nu intre în adăposturile unde se cresc porcii, cu încălţămintea şi hainele cu care au fost în afara exploatației. Este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să existe o tăviţă cu paie sau alt material absorbant îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică sau un dezinfectant autorizat”, transmit reprezentanţii DSVSA Bihor.

Conform acestora creşterea porcilor se face doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de exploatație, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici. Hrănirea animalelor se realizează doar cu furaje sigure, specifice speciei, cu origine cunoscută fiind interzisă hranirea porcilor cu resturi alimentare rezultate în gospodăria proprie sau provenite de la unitățile de alimentație publică ( restaurante, cantine etc.). Dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă să nu se administreze porcilor apa provenită de la spălarea cărnii, sau resturi de carne.

Medicii sanitari veterinari recomandă bihorenilor de asemenea să nu scoată animalele (scroafe sau vieri) din exploataţie, în scopul montei cu animale din altă exploataţie, să nu cumpere purcei sau porci din locuri necunoscute, să nu folosească în hrana animalelor iarbă sau alte verdețuri culese de pe câmp sau din pădure, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.

Crescătorii de animale trebuie să anunțe de urgență medicul veterinar local, a medicul oficial zonal sau direct DSVSA Bihor (telefon 0259.266.141) precum și primăria sau consiliul local, despre orice caz de îmbolnăvire care evoluează la porcii domestici cu febră mare și mortalitate crescută, respectiv a identificării de cadavre sau porci sălbatici bolnavi, în scopul aplicării precoce a măsurilor de diagnostic și prevenire.

Târguri închise

„Este interzisă comercializarea, înstrăinarea sau mişcarea sub orice formă a porcilor vii, a cărnii şi produselor din carne de porc provenite din zonele de restricţie, ca urmare a evoluţiei virusului pestei porcine alricane (PPA)”, ţine să precizeze directorul DSVSA Bihor, Ovidiu Moţoc.

Reamintim cetățenilor județului Bihor, faptul că, datorită evoluției pestei porcine africane, toate târgurile de animale de pe raza județului Bihor au activitatea suspendată pe termen nedeterminat. În scopul prevenirii răspândirii pestei porcine africane personalul de specialitate din cadrul DSVSA Bihor desfășoară în permanență, cu sprijinul reprezentanților Inspectoratelor de Poliție Județene, controale cu caracter nediscriminatoriu în trafic, pentru verificarea atât a mijloacelor de transport a porcinelor vii și a cărnii destinate comercilizării în unități specializate, dar și a mijloacelor auto proprietate personală. Se verifică mișcarea porcinelor vii, respectiv a cărnii și produselor din carne destinate consumului propriu și care au fost obținute de la porci vii proveniți din exploatații non-profesionale situate în zonele aflate sub restricții ca urmare a evoluției unor focare de pestă porcină africană.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

 

2 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Porcarie says:

  Pai porcul de la Birtin a scapat.

 2. Ciobănaş cu 300 de porci says:

  Aşa le trebuie ! Ce au căutat porcii din Bihor în Africa, acuma în plină pandemie ?

 3. Bihon CSM Oradea

  Încă o victorie pentru „leii roșii”
  CSM CSU Oradea a dispus de SCM Timișoara cu scorul de 77-67.

  România

  Vaccinare fără programare: De vineri, oricine dorește se poate vaccina cu serul AstraZeneca
  Oricine persoană care vrea să se vaccineze cu AstraZeneca împotriva COVID-19 o poate face începând de vineri, fără programare. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Victor Micula, trimis în judecată într-un nou dosar. Este acuzat de aproximativ 30 de infracțiuni
  Omul de afaceri este acuzat de aproximativ 30 de infracțiuni referitoare la nerespectarea regimului armelor și munițiilor, și de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. 12

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Întreruperi de apă în Sânmartin și în cartierele Grigorescu și Tineretului din Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Prințul Philip va fi înmormântat într-un sicriu din lână
  Înmormântarea prințului Philip va avea loc sâmbătă, 17 aprilie, la Castelul Windsor. 2

  BIHON Sport local

  Liga 4 Bihor nu se reia! „Protocolul medical nu este ceea ce sportul de masă românesc și-a dorit”
  2

  România

  PSD îi cere președintelui Iohannis să intervină în criza politică: „Să iasă din letargie și să intervină public"
  Președintele României, Klaus Iohannis, trebuie să iasă din letargie și să rezolve criza politică majoră din ”Guvernul Său”, transmit, joi, social-democrații. 3

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.