bihon.ro Web analytics

Expoziţia „Semnele Cerului”, la studenţi

„Semnele Cerului. 12 milenii de înscrisuri şi însemne moştenite din Vatra Vechii Europe” inspiră şi studenţii.
Scris de erdei - „Semnele Cerului. 12 milenii de înscrisuri şi însemne moştenite din Vatra Vechii Europe” inspiră şi studenţii.

Lansarea monografiei „Cultura şi istoria românilor din Ungaria”, volum coordonat de prodecanul orădean Gabriel Moisa, s-a încheiat inspirat, marţi, cu vernisarea, la Biblioteca Universităţii din Oradea, a expoziţiei „Semnele Cerului. 12 milenii de înscrisuri şi însemne moştenite din Vatra Vechii Europe”. În prezenţa universitarilor specializaţi în istorie, autorul expoziţiei, profesorul Alexandru Sanislav, a precizat că expoziţia arheo-etnografică se adresează îndeosebi tinerilor. Totodată, artizanul expoziţiei a subliniat aportul fotografului Harris Walmen, a cărui măiestrie evidenţiază frumuseţea primordială a simbolurilor de pe ştergare, cămeşi şi alte ţesături cu adevărat tradiţionale.

Mamuţi împopoţonaţi…

Marele necaz al profesorului Sanislav este că simbolurile sacre păstrate de milenii se pierd între „originalităţile” la care se dedau de-o vreme aşa-numiţi meşteri populari.

„Porţile maramureşene au devenit nişte mamuţi împopoţonaţi. Doar în satele mai ferite se mai găsesc vechile porţi maramureşene de o simplitate şi frumuseţe inegalabilă, cu acelaşi spirit sacru-ancestral pe care îl regăsim la genialul Brâncuşi”, a explicat Sanislav.

Inimosul profesor a subliniat că pervertirea simbolurilor sacre ale românilor s-a produs în timpul comunismului când propaganda şcolară atee îi învăţa pe tineri că ţăranul român, în dragostea lui pentru frumos, şi-a împodobit costumul, şi-a sculptat stâlpii pridvorului şi ai casei. „Era o minciună şi un fals dezastruos fiindcă îl împăuna pe român cu sensibilitate artistică pentru a-i ascunde esenţa tradiţiei lui: sacralitatea”, atenţionează Alexandru Sanislav.

Iar continuarea propagandei pervertite este că, astăzi, cântăreţi populari comandă pe costume floricele şi alte brizbrizuri fără sens.

„Specialişti francezi de prim rang consideră că arhitectura a avut până acum trei genii: Phidias, Michelangelo şi Brâncuşi. Iar când s-a întors în ţară, Brâncuşi i-a mustrat pe meşterii de răstigniri fiindcă îşi permiteau, din vanitatea lor artistică, să modifice Dumnezeirea. Nu avem voie să pierdem un tezaur multi-milenar într-un talmeş-balmeş de originalităţi fără sens”, a mai spus Sanislav, amintind că Ioan Sorin Apan vedea costumul popular românesc ca fiind „un templu la purtător”.

Ţâţânile lumii ca Axis Mundi

„Simbolurile sacre ţesute pe costumul popular aveau rolul de a-l apăra pe ţăran de duhurile necurate. La fel, simbolul «ţâţânile lumii» era cioplit pe stâlpii pridvorului pentru a apăra spaţiul sacru al familiei de duhurile rele”, explică Sanislav.

Iar în expoziţie se observă cum străvechiul simbol – jumătate de romb, romb, jumătate de romb – scrijelit în urmă cu 12.500 de ani pe o falangă de cal găsită la Cuina Turcului, se regăseşte apoi în cultura Cucuteni (mai veche decât cultura sumeriană), în cultura Petreşti şi se regăseşte şi azi în zona Muscelului cu numele de „ţâţânile lumii”.

Şi dat fiind că artefactul de la Cuina Turcului este cel mai vechi din Europa, păstrarea simbolului de-a lungul a peste 12 milenii ar trebui să dea de gândit celor responsabili de educaţia tinerei generaţii.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  ANCOM: Ce trebuie să știe utilizatorii care doresc încetarea unui contract de telefonie
  ANCOM precizează condițiile în care utilizatorii pot cere încetarea unui contract de telefonie și ce anume să verifice când doresc încetarea contractului.

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -B. 09.12.2021- 10.12.2021 - PL Oradea - anuntate cu 2 zile

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 400 de șoferi amendați în weekend: 38 au rămas fără permis de conducere
  Polițiștii bihoreni au acordat 439 de sancțiuni în perioada 3-5 decembrie.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Orădenii de pe malul stâng al Crișului Repede rămân două nopți fără apă

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în Oradea: 7 străzi afectate, inclusiv Spitalul Județean

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Reabilitarea Școlii Gimnaziale Dacia, finalizată
  Primăria a recepționat lucrările derulate în ultima perioadă la unitatea de învățământ, în contul unui proiect cu finanțare europeană.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Târgul de Crăciun de la Sibiu, Cluj-Napoca sau Oradea? Care este cel mai frumos?
  După un an de pauză provocată de restricțiile Covid-19, Târgurile de Crăciun au revenit în marile orașe ale României. 8

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Arestați după ce au spart o casă din Oradea și au furat picturi și bani
  Doi bărbați, de 42 și 44 de ani, ambii din comuna Sărmășag, județul Sălaj, au fost arestați pentru infracțiunea de furt calificat.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.