bihon.ro Web analytics

Expoziție retrospectivă de artă fotografică

Reactualizat la:

Expoziție retrospectivă de artă fotografică

<p>FOTO: Udvardi Árpád EFIAP</p>
Reactualizat la:
Reputatul artist fotograf Udvardi Árpád EFIAP, din Braşov, expune la Oradea.
Scris de Demian - Reputatul artist fotograf Udvardi Árpád EFIAP, din Braşov, expune la Oradea.

În plin sezon estival, pe simezele Galeriei „Euro Foto Art”, Centru Expozițional FIAP Oradea – România, va fi instalată o nouă expoziție retrospectivă de artă fotografică, de această dată din Brașov. Cele 100 de fotografii alb-negru și color au fost realizate de reputatul artist fotograf Udvardi Árpád EFIAP, din Brașov.

Udvardi Arpad, fotograf de profesie, format în atelierele clasice sub îndrumarea unor meşteri de odinioară, practică această meserie din 1979. Din anul 1993, a continuat în cadrul propriei afaceri, realizând ilustraţii de carte, albume de artă, turistice și publicitare.

A colaborat cu mai multe muzee din Braşov, în special cu Muzeul de Etnografie, unde a cunoscut o altă provocare a meseriei, participând la cercetările etnografice din teren. Astfel, el s-a specializat în domeniul fotografiei etnologice, dar şi ca realizator de filme documentare.

Lumea filmului

Încă din adolescenţă, a fost fascinat de lumea filmului, ca amator a filmat pe peliculă la început, iar mai târziu pe formatul analog şi digital. Înplinirea însă a venit imediat după începerea colaborării cu Muzeul de Etnografie, când, în 1994, a absolvit un curs de antropologie vizuală la Bucureşti, coordonat de doi regizori de la renumita şcoală „Varan”, din Franţa.

De atunci, a realizat împreună cu cercetătorii muzeului, nenumărate filme documentare, multe dintre ele apreciate și premiate la diferite concursuri.
Pasiunea pentru fotografie a existat înainte de a-i deveni profesie.

Ca membru al Fotoclubului din Braşov, mai târziu denumit „Exdeco”, încă din anul 1979 a început să participe cu lucrări la diferite expoziţii de artă fotografică, organizate în ţară şi în străinătate, concretizate cu câteva sute de intrări şi zeci de premii internaţionale.

În anul 1984, a devenit membru al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din Romănia, iar mai târziu a primit distincţia de Artist al Asociaţiei Artiştilor Fotografi Internaţionali, iar ulterior, distincția de Excelenţă a aceleiaşi Federații. În 2001, a participat ca membru fondator la înfiinţarea Asociaţiei Artiştilor Fotografi Maghiari de Pretutindeni, la Budapesta.

„Prin crezul meu artistic, consider că este mai important ceea ce simţi când faci o fotografie, decât ceea ce vezi. Fotograful trebuie să transmită emoţia creaţiei către public şi imaginea să conţină un mesaj. Subiectul meu preferat este omul, surprins în mediul în care trăieşte, cu activitatea, cu bucuria, cu tristeţea, cu singurătatea şi destinul lui. Asta înseamnă fotografia şi filmul de antropologie social-vizuală.

Obişnuiesc să apăs declanşatorul aparatului îndreptat şi spre alte subiecte, dar şi în peisaj caut prezenţa omului. Uneori, imaginile mele sunt comice sau tragicomice, dar în limita bunului simţ”, afirmă artistul fotograf expozant.

Vernisaj

Vernisajul expoziției va avea loc în prezența artistului fotograf astăzi, 7 august, la ora 18:00, la Galeria ”Euro Foto Art”, Centru expozițional FIAP Oradea – România. Amfitrionul evenimentului va fi artistul fotograf Ștefan Tóth EFIAP, președintele Asociației Internaționale ”Euro Foto Art”.

Lucrările vor fi prezentate de către criticul de artă dr. Ramona Novicov. Momentele muzicale vor fi oferite de către artiștii formației ”Duo Varadiensis”, Lucian Malița (vioară) și Thurzó Sándor József (violă), care vor interpreta mai multe piese din repertoriul internațional.

Expoziția artistului fotograf din Brașov, organizată în parteneriat cu Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai” și Clubul Fotografic ”Nufărul” Oradea, cu sprijinul Consiliului Județean Bihor, va rămâne la dispoziția publicului până în 15 septembrie 2019, în zilele de lucru între orele 08:00 – 19:00. Intrarea este liberă.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Statistica coronavirus în Bihor: 4 persoane vindecate, 2 amendate
  Datele DSP Bihor de sâmbătă dimineață ridică numărul bihorenilor vindecați de coronavirus la 458.

  Ştiri sportive

  Spectatorii au revenit în tribune la meciurile de fotbal. Vezi care e țara care a realizat premiera!
  Prima țară care permite accesul spectatorilor la meciurile de fotbal, ca măsură de relaxare în pandemia de Covid-19 este Ungaria.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Marcel Vela: „Nu se reiau zborurile organizate”
  Prezent în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac I, ministrul de interne a făcut precizări și despre cursele aeriene. Vela a punctat că nu se reiau zborurile organizate, cu câteva excepții. 1

  Mapamond

  Un român este cel mai în vârstă bărbat din lume: „Sper să mă depășiți”
  Românul Dumitru Comânescu, în vârstă de 111 ani și 7 luni, a devenit cel mai în vârstă bărbat din lume, record recunoscut de Guinness World Records. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Să nu permitem şmecherilor să ia banii celor care muncesc
  Acesta a fost îndemnul ministrului agriculturii Adrian Oros, care a avut vineri o întâlnire cu fermierii şi reprezentanţii instituţiilor deconcentrate de profil din Bihor.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Fermierii bihoreni au depus aproape 30.000 de cereri unice
  Preluare online a cererilor unice de plată fără penalități se poate face până pe data de 15 iunie.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.