bihon.ro Web analytics

Expoziție „Vasile Stoica - mare diplomat și om de cultură”

Reactualizat la:

Expoziție „Vasile Stoica - mare diplomat și om de cultură”

Vasile Stoica @ FOTO: Afiş
Reactualizat la:
Muzeul Orașului Oradea-Complex Cultural în parteneriat cu Asociația Ștefadina din București, Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat” şi Institutul Cultural Român vă invită, cu prilejul Zilei Culturii, la vernisajul expoziţiei „Vasile Stoica - mare diplomat și om de cultură”.
Muzeul Orașului Oradea-Complex Cultural în parteneriat cu Asociația Ștefadina din București, Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat” şi Institutul Cultural Român vă invită, cu prilejul Zilei Culturii, la vernisajul expoziţiei „Vasile Stoica - mare diplomat și om de cultură”.

În cadrul expoziției se vor putea admira documente, cărți, tablouri și obiecte care au aparținut omului politic și de cultură Vasile Stoica, născut la Avrig, în apropiere de Sibiu, la 1889 și trecut la cele veșnice în 1959, în închisoarea de la Jilava.

A urmat studiile liceale la Sibiu şi Braşov, iar cele superioare la Budapesta, Paris şi Bucureşti, devenind licenţiat în Litere. Între anii 1913–1914 a fost profesor la Sibiu, apoi redactor la cotidianul „Românul” din Arad. A fost un poliglot desăvârşit, cunoscând 14 limbi străine. S-a înrolat voluntar în armată, distingându–se în lupte, fapt pentru care a fost decorat cu „Virtutea Militară”.

A depus eforturi substanțiale pentru fondarea, la 22 iunie/5 iulie 1918, asociației Liga Naţională a Românilor din America, al cărei preşedinte a fost ales. A militat pentru pentru fondarea şi, după aceea, pentru recunoaşterea internaţională şi consacrarea României Mari. Vasile Stoica a fost convocat, în februarie 1919, la Paris ca membru al Delegaţiei României la Versailles. În anul 1921 a intrat în Ministerul Afacerilor Străine din Bucureşti. A fost ministru al României, succesiv în Albania (1930–1932), în Bulgaria (1932–1936) şi în Ţările Baltice (1937–1939), cel dintâi ambasador român în Turcia (1939–1940), subsecretar de stat la Ministerul Propagandei Naţionale (4 martie–14 septembrie 1940), a trecut în administraţia Ministerului Afacerilor Străine (după 15 septembrie 1940), pentru ca în perioada martie 1945 – iulie 1946 să fie desemnat Secretar General al Centralei, apoi ambasador la Haga (1946–1947) şi, concomitent, delegat la Conferinţa Păcii de la Paris (iulie–octombrie 1946).

Expoziția este un justificat omagiu adus diplomatului Vasile Stoica, corifeu al Marii Uniri, victimă a regimului comunist, care mărturisea: „Am trăit modest, dar demn, sunt om de caracter și de linie dreaptă. Mi-am făcut cariera de la coarnele plugului țărănesc până la cel mai înalt grad diplomatic prin muncă, talent și hărnicie; îmi ador țara și poporul meu românesc căruia i-am servit cu devotament neclintit toată viața mea. Am fost un pasionat al carierei mele convins că numai cu pasiune poți realiza o operă atât de importantă”.

Evenimentul va avea loc miercuri 15 ianuarie 2020 ora 15:00 la Muzeul Orașului Oradea-Complex Cultural, Palatul Princiar, corp B, etaj 2, sala 13. Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada: 15 ianuarie 2020-15 martie 2020.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  OFICIAL! Ilie Bolojan nu mai candidează la Primăria Oradea. Mesajul transmis de actualul primar
  Așa cum Bihon.ro a anunțat cu o zi înainte, Ilie Bolojan a decis să nu mai candideze pentru șefia Primăriei Oradea. 22

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Noi măsuri pentru prevenirea coronavirus în județul Bihor: decizie unică în România!
  Prefectul Dumitru Țiplea și dr. Gheorghe Carp au susținut o conferință de presă online în care au anunțat noile măsuri luate la nivelul județului Bihor.  3

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cauzele accidentului mortal dintre Oradea și Nojorid
  În urma cercetărilor efectuate la fața locului, polițiștii rutieri au stabilit cauzele accidentului mortal produs vineri, între Oradea și Nojorid. 3

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Verificări la service-urile auto
  S-au primit sesizări cu privire la majorări semnificative ale tarifelor pentru manoperă, dar și pentru piesele de schimb. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! Accident grav, circulație blocată între Oradea și Nojorid. O persoană a murit
  Traficul între Oradea și Nojorid este deviat după ce două autovehicule au intrat în coliziune pe DN 79, în localitatea Nojorid. 6

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Din august creșa poate fi achitată online
  Direcția de Asistență Socială Oradea anunță că începând cu luna august contribuția de întreținere la creșă poate fi achitată online.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.