bihon.ro Web analytics

Expoziție „Vasile Stoica - mare diplomat și om de cultură”

Reactualizat la:

Expoziție „Vasile Stoica - mare diplomat și om de cultură”

Vasile Stoica @ FOTO: Afiş
Reactualizat la:
Muzeul Orașului Oradea-Complex Cultural în parteneriat cu Asociația Ștefadina din București, Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat” şi Institutul Cultural Român vă invită, cu prilejul Zilei Culturii, la vernisajul expoziţiei „Vasile Stoica - mare diplomat și om de cultură”.
Muzeul Orașului Oradea-Complex Cultural în parteneriat cu Asociația Ștefadina din București, Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat” şi Institutul Cultural Român vă invită, cu prilejul Zilei Culturii, la vernisajul expoziţiei „Vasile Stoica - mare diplomat și om de cultură”.

În cadrul expoziției se vor putea admira documente, cărți, tablouri și obiecte care au aparținut omului politic și de cultură Vasile Stoica, născut la Avrig, în apropiere de Sibiu, la 1889 și trecut la cele veșnice în 1959, în închisoarea de la Jilava.

A urmat studiile liceale la Sibiu şi Braşov, iar cele superioare la Budapesta, Paris şi Bucureşti, devenind licenţiat în Litere. Între anii 1913–1914 a fost profesor la Sibiu, apoi redactor la cotidianul „Românul” din Arad. A fost un poliglot desăvârşit, cunoscând 14 limbi străine. S-a înrolat voluntar în armată, distingându–se în lupte, fapt pentru care a fost decorat cu „Virtutea Militară”.

A depus eforturi substanțiale pentru fondarea, la 22 iunie/5 iulie 1918, asociației Liga Naţională a Românilor din America, al cărei preşedinte a fost ales. A militat pentru pentru fondarea şi, după aceea, pentru recunoaşterea internaţională şi consacrarea României Mari. Vasile Stoica a fost convocat, în februarie 1919, la Paris ca membru al Delegaţiei României la Versailles. În anul 1921 a intrat în Ministerul Afacerilor Străine din Bucureşti. A fost ministru al României, succesiv în Albania (1930–1932), în Bulgaria (1932–1936) şi în Ţările Baltice (1937–1939), cel dintâi ambasador român în Turcia (1939–1940), subsecretar de stat la Ministerul Propagandei Naţionale (4 martie–14 septembrie 1940), a trecut în administraţia Ministerului Afacerilor Străine (după 15 septembrie 1940), pentru ca în perioada martie 1945 – iulie 1946 să fie desemnat Secretar General al Centralei, apoi ambasador la Haga (1946–1947) şi, concomitent, delegat la Conferinţa Păcii de la Paris (iulie–octombrie 1946).

Expoziția este un justificat omagiu adus diplomatului Vasile Stoica, corifeu al Marii Uniri, victimă a regimului comunist, care mărturisea: „Am trăit modest, dar demn, sunt om de caracter și de linie dreaptă. Mi-am făcut cariera de la coarnele plugului țărănesc până la cel mai înalt grad diplomatic prin muncă, talent și hărnicie; îmi ador țara și poporul meu românesc căruia i-am servit cu devotament neclintit toată viața mea. Am fost un pasionat al carierei mele convins că numai cu pasiune poți realiza o operă atât de importantă”.

Evenimentul va avea loc miercuri 15 ianuarie 2020 ora 15:00 la Muzeul Orașului Oradea-Complex Cultural, Palatul Princiar, corp B, etaj 2, sala 13. Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada: 15 ianuarie 2020-15 martie 2020.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Viitoarele modele Lenovo ThinkPad au fost scăpate pe internet
  Informații care detaliază planurile Lenovo pentru 2020 și linia sa ThinkPad au apărut pe canale neoficiale.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  S-au redeschis magazinele Desidea din Lotus Center și Crisul Shopping Center!
  Desidea anunţă ca şi-a redeschis magazinele din Lotus Center şi Crisul Shopping Center. La magazinul din Lotus intrarea se face prin parcare, între H&M şi schimbul valutar.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Coronavirus Bihor: 12 cazuri noi depistate În ultimele 24 de ore
  Potrivit ultimelor informații oficiale, furnizate de Grupul de Comunicare Strategică (GCS), în Bihor au fost raportate 12 cazuri noi de coronavirus.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Președintele Academiei Române, cetățean de onoare al Beiușului
  „În semn de prețuire și gratitudine”, Ioan Aurel Pop și Ioan Bolovan sunt cetățeni de onoare ai municipiului.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cauzele accidentului de pe strada Căii Ferate din Oradea: șoferul dubiței nu a acordat prioritate
  Polițiștii bihoreni au stabilit circumstanțele în care s-a produs accidentul rutier pe strada Căii Ferate din Oradea. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Directorul Colegiul National „Octavian Goga" Marghita le-a vorbit absolvenților după modelul Papei: singur, în curtea școlii
  Marcel Emil Sas Adăscăliții nu se dezminte. El nu putea să lase ca ultimul sunet de clopoțel de la școala pe care o conduce și unde e atât de iubit să nu fie marcat.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.