bihon.ro Web analytics

Expun suferinzii de la psihiatrie

La Galeria de Arte Vizuale se vor expune lucrări ale pacienţilor Secţiei de Psihiatrie din Oradea.
Scris de erdei - La Galeria de Arte Vizuale se vor expune lucrări ale pacienţilor Secţiei de Psihiatrie din Oradea.

Asociaţia orădeană Extra Muros, în parteneriat cu Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” va organiza joi, de la ora 17, la Galeria de Arte Vizuale de pe Str. Republicii nr.15, o expoziţie de pictură, grafică şi ceramică realizată de pacienţii din cadrul Secţiei de Psihiatrie.

„Membrii asociaţiei consideră de bun augur, chiar necesar, ca asemenea evenimente să nu devină singulare şi dorim ca munca pacienţilor să primească o recunoaştere pozitivă, fapt ce va facilita creşterea stimei de sine, obţinerea satisfacţiei lucrului bine făcut şi, de ce nu, un dialog nonverbal între ei şi societate. Totodată, manifestarea se doreşte a fi şi o încercare de a contribui, pe cât posibil, la destigmatizarea acestei categorii de pacienţi. Deseori, persoana care are un diagnostic psihiatric resimte efectele marginalizării sociale, marginalizare care îi alterează imaginea de sine şi favorizează ascensiunea trăirilor negative”, spune Ana Mateaş din partea Extra Muros.

Asociaţia Extra Muros s-a înfiinţat pentru a sprijini persoanele cu afecţiuni psihice care apelează la serviciile de specialitate ale Spitalului Clinic Municipal precum şi pentru a înlesni accesul acestora la metode moderne de recuperare şi reabilitare.

Unul din dezideratele asociaţiei îl reprezintă „valorificarea produselor pato-plastice” prin organizarea de expoziţii periodice, sumele rezultate urmând a se întoarce integral înspre pacienţi.

De la Gogh la raw art

Cel mai cunoscut pictor care şi-a împletit destinul artistic cu suferinţele de natură psihiatrică a fost olandezul Vincent van Gogh (d.1890).

Însă arta brută („outsider/raw art”) a fost descoperită de Jean Dubuffet, printre pacienţii spitalelor de psihiatrie, în anii 40. Iar în 1976 s-a deschis Muzeul de artă brută de la Lausanne – Elveţia.

Înainte de a deveni un stil de artă în afara normelor, arta brută s-a practicat ca art-terapie în spitale de psihiatrie. În România, art-terapia s-a folosit încă de la înfiinţarea Spitalului de Psihiatrie Gătaia, în 1966. Cel mai celebru caz de la Gătaia a fost al fiicei academicianului şi demnitarului comunist Miron Constantinescu. Elevă la Liceul de Arte Plastice din Bucureşi, Ileana Constantinescu a fost spitalizată după o criză de schizofrenie violentă. Apoi, Ileana a pictat şi sculptat continuu, arta fiind principala metodă de tratament compatibilă cu boala ei. Iar în 1999 a avut o expoziţie de succes la Câmpina.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Clienţii unor bănci, vizaţi de hackeri
  Mai mulţi clienţi ai unor bănci din România au fost vizaţi de „mostre” de atacuri de tip phishing, prin care hackerii au utilizat identitatea vizuală a acestor instituţii, atrage atenţia Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Un tânăr de 17 ani a condus un moped neînmatriculat și a accidentat un copil de 7 ani
  Accidentul a avut loc luni, 2 august, în localitatea bihoreană Șoimi.

  România

  Arafat: Sunt persoane care îndrăznesc să prezinte documente false la intrarea în țară. Vezi care sunt sancțiunile
  Sunt persoane care îndrăznesc să prezinte documente false la intrarea în țară, a spus, luni, șeful DSU, dr. Raed Arafat, care a dat exemplul a 30 de pasageri ai unui zbor sosit în România din Anglia, care ar fi trecut în același timp prin boală. El speră că valul 4 al pandemiei va fi ultimul. 2

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa în Băile 1 Mai, Haieu, Rontău și Betfia

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Se întrerupe furnizarea apei pentru 3 străzi din Decebal

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bombă din al Doilea Război Mondial descoperită la Cordău
  Muncitorii care efectuează lucrări pentru rețeaua de canalizare au alertat pompierii bihoreni în cursul serii de luni, 2 august, după ce au descoperit o bombă.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lucrările la podul din Bulz, aproape gata
  Lucrările la podul peste Crișul Repede din localitatea Bulz au fost începute în 11 ianuarie 2021 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bihorul, în topul turistic pe primele șase luni din 2021
  Județul Bihor este pe locul cinci la numărul de turiști sosiți în județ și pe locul patru la numărul de turiști care s-au cazat în județ.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.