bihon.ro Web analytics

Fără concurență neloială în agricultură

Reactualizat la:
178 de investigaţii ale unor cazuri suspecte de concurenţă neloială.
Scris de demeter1 - 178 de investigaţii ale unor cazuri suspecte de concurenţă neloială.

De curând Comisia Europeană a publicat raportul pentru aplicarea normelor în materie de concurenţă în sectorul agricol. Acest document îi poate ajuta pe fermierii europeni să obţină condiţii şi preţuri mai bune atunci când îşi vând produsele agroalimentare.

Astfel, normele UE detaliate în document interzic acordurile privind stabilirea preţurilor dar şi acordurilor pentru împărţirea pieţelor, spre crearea unui monopol.

„Acest raport evidenţiază modul în care legislaţia din domeniul agricol şi dreptul concurenţei merg mână în mână în vederea obţinerii unor rezultate mai echitabile şi mai eficiente, atât pentru producători, cât şi pentru consumatori. Organizaţiile de producători recunoscute îi pot ajuta să îşi consolideze poziţia în cadrul lanţului de aprovizionare cu produse alimentare”, a declarat comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan.

Autorităţile europene de concurenţă au efectuat nu mai puţin de 178 de investigaţii în sectorul agricol. Mai mult de o treime dintre aceste investigaţii i-au vizat pe prelucrătorii de produse agricole, fermierii constituind cel mai numeros grup de reclamanţi.

În aproape jumătate din cazurile investigate a fost vorba de acorduri privind preţurile. Astfel, anumiţi prelucrători concurenţi încheiau acorduri prin care stabileau un preţ fix de cumpărare a produselor de la fermieri dar şi unii retailerii care stabileau un preţ de vânzare fix pentru anumite produse.

Una din principalele constatări ale raportului în ceea ce priveşte protecţia pieţei interne, este că unele state membre au încercat uneori să restricţioneze importurile de anumite produse agricole din alte state membre. Mai multe autorităţi europene de concurenţă au investigat o serie de acorduri colective, în baza cărora fermierii dintr-un anumit stat membru au încercat să-i împiedice pe fermierii din alte state membre să îşi vândă produsele, şi au pus capăt respectivelor acorduri.

0 Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Atacantul George Pușcaș s-a accidentat
  Bihoreanul George Pușcaș a fost înlocuit în minutul 65 al meciului Barnsley (locul 24) – Reading FC (locul 18) din cauza unei accidentări.

  BIHON Sport local

  LPS Bihorul şi-a desemnat performerii anului 2019
  Conform tradiției, conducerea CSȘ LPS Bihorul a alcătuit clasamentul celor mai buni sportivi ai săi din actualul sezon.

  Bihon CSM Oradea

  Baschetbalistul orădean Kris Richard a dobândit cetățenia Română
  Baschetbalistul orădean Kris Richard, component al campioanei CSM CSU Oradea, a dobândit joi cetățenia română.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Kingart îți aduce din nou lumea fermecătoare al Orientului Îndepartat!
  Echipa Kingart de 21 de ani cu același entuziasm încearcă să satisfacă cerințele orădenilor și turiștilor în tot ceea ce înseamnă CADOU.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bărbat din Șuncuiuș prins circulând cu 134 Km/h
  Un bărbat de 33 de ani din Șuncuiuș a fost depistat de aparatul radar circulând prin Urvind cu o viteză de 134 Km/h.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.