bihon.ro Web analytics

BIHON

BIHON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Bihor
    • Comentariul zilei
    • Stiri inter(naţionale)
    • Celebritati/Lifestyle
  • Video
  • Meteo
  • Sport
    • FC Bihor
    • CSM Oradea
    • Sport Local
    • Stiri Sportive
  • Angajări
  • Compania de Apă
  • Întreruperi energie
  • Aplicații
Select Page
APLICAȚII
MOBILE
AndroidDescarcă aplicația BIHON iOSDescarcă aplicația BIHON
BIHON
BIHON Ştirile judeţului Bihor
Firmă de dirigenție de șantier, despre Fundația condusă de Angela Lupșea: „o chestie care ar face invidios și pe un șmenar de pe Victoriei”

Firmă de dirigenție de șantier, despre Fundația condusă de Angela Lupșea: „o chestie care ar face invidios și pe un șmenar de pe Victoriei”

De Cristina Ghilea
la 6 December 2022 20:00 Reactualizat la: 7 December 2022 10:52
2 Comentarii
6 December 2022 20:00 Reactualizat la: 7 December 2022 10:52
O firmă din Ilfov care asigură dirigenția de șantier pentru lucrări din întreaga țară reclamă o țeapă primită la Primăria Oradea, de la Fundația pentru Protejarea Monumentelor Istorice, mai exact de la directoarea Angela Lupșea.
Scris de Cristina Ghilea - O firmă din Ilfov care asigură dirigenția de șantier pentru lucrări din întreaga țară reclamă o țeapă primită la Primăria Oradea, de la Fundația pentru Protejarea Monumentelor Istorice, mai exact de la directoarea Angela Lupșea.

Trimite articolul

X

 

Astfel, la o zi după o tentativă de recepție a lucrărilor de reabilitare a unor fațade, firma a primit pe email informația că se reziliază contractul, la capătul a 12 luni de lucrare. „Acum că a reziliat contractul, probabil o să se folosească de munca noastră ca să facă recepția finală. N-am idee ce vrea să facă cu banii. Pare așa o chestie care l-ar face invidios și pe un șmenar de pe Victoriei”, consideră Nicu Frangulea, admnstratorul firmei Frangomy, care nu a încasat nimic din contractele derulate cu Primăria Oradea.

Trei contracte

Firma a câștigat, prin licitație, dirigenția de șantier pentru trei lucrări ale Primăriei, fiecare cu termen de implementare de 12 luni. Două se referă la fațadele imobilelor de pe Iuliu Maniu 44 și Mihai Pavel 8 iar al treilea la pasajul Clădirii Bazarului. „Clădirile s-au finalizat, primăria ne-a invitat la receptia lucrărilor. Am făcut referatele diriginților de șantier, conform prevederilor legale. La o zi după data programată pentru recepție am primit de la un avocat trei notificări de rezilierea a contractelor. Practic, primarul ne invită la recepție, confirmând practic finalizarea lucrărilor, iar dna. Lupșea ne reziliază contractele. Un fel de „unde pupă vodă, scuipă boierul”, consideră Frangulea.

Astfel, firma avea contracte de dirigenție de șantier pentru pasajul Madach Imre, în valoare de 26.503 lei cu TVA, pentru casa de pe Ep. Mihai Pavel 8, în valoare de 17.950 lei fără TVA respectiv pentru „Reabilitare fațadă stradală și acoperiș, imobil str. Iuliu Maniu, 44” – 17.950 lei fără TVA.

Recepție cu obiecțiuni

Firma din Ilfov a numit pentru prestarea serviciilor de la Oradea un diriginte de șantier local, cel care a ținut, de fapt, legătura cu municipalitatea respectiv cu Fundația condusă de Angela Lupșea.

„Recepția a fost la începutul lunii octombrie, dar au fost obiecțiuni și nu s-a semnat procesul verbal. Au fost obiecțiuni minore – că nu e curățat ca lumea un vitraliu sau că lipseau glafurile de tablă de la două geamuri. Urma să ne întâlnim din nou, dar în ziua următoare am primit pe adresa firmei Frangomy un mail că reziliază contractul”, relatează Camil Crișan. El ne-a relatat că „au fost probleme cu dna. de la Monumente. Chiar la începutul contractului a fost o ședință și am rămas de acord să facem rapoarte periodice de evoluție a lucrării. După primele două luni, când am depus raportul, mi-au cerut raport lunar. Am încercat să le depun dar mi le-au întors din diverse motive, odată mi-au zis că are greșeli de ortografie. M-au chemat și am înțeles că, de fapt, ar fi vrut să vin la ele la birou la două sau trei săptămâni să le spun progresul. Nu am în contract așa ceva și nici n-am timp. Admit că am întârziat cu rapoartele, dar am acoperit tot ce ține de partea de teren și documentațiile afrenete. Din vară nu au mai dat niciun răspuns la nimic. Trebuiau să rezilieze dacă nu le-a convenit, nu să ne lase să lucrăm până la finalul contractului și apoi să rezilieze. Eu lucrez mai mult în privat, nu am mai avut contracte cu Primăria, dar dna. asta Lupșea are o atitudine foarte originală. Dacă apar probleme, trebuie văzut cum se rezolvă, nu că nu mai comunici”.

Aceeași părere are și Nicu Frangulea: „dacă nu i-a plăcut munca noastră, trebuia să rezilieze după 3, 4 luni nu să ne lase să lucrăm până la final”.

El susține că relația cu Angela Lupșea a fost mereu dificilă, „ea tot timpul ne-a spus tot spus „aveți grijă că nu vă plătesc nimic”. În tot acest contract, partea Fundației este foarte neprofesionistă. Noi dorim să știm dacă dna Lupșea actionează în nume propriu și care este poziția față de această situație, a finanțatorilor Fundației – primarul și președintele Consiliului Județean. Considerăm că este pur și simplu o toană a dnei director, și că un astfel de mod de lucru nu reprezintă Oradea. Vom încerca încasarea facturilor pe cale amiabilă. Nu dorim decât plata serviciilor prestate și probabil, dacă vom beneficia de penalități, sperăm să le plătească dna director și nu contribuabilii din Oradea. 10% din orice încasare din aceste 3 contracte (+ toate penalitățile) le vom dona unor cazuri sociale din Oradea. Ne dorim ca astfel de situații de abuz să nu mai existe și mediul privat sa fie respectat”.

În replică, Primăria transmite poziția Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice:

„A se înțelege că procedura de recepție la terminarea lucrărilor este distinctă fața de recepția serviciilor de asistență tehnică – dirigentie de șantier.

Contractele de execuție lucrări se află la data prezentei, după perioada de recepție la terminarea lucrărilor, recepție începută în datade 2 noiembrie și finalizată în 24 noiembrie. Cu referire la contractele de prestări servicii pentru asistența tehnică – dirigenție de șantier: pe parcursul derulării contractului, în afara numeroaselor întârzieri în executarea obligațiilor ce reveneau prestatorului, s-au constatat grave deficiențe și lipsuri în ceea ce privește serviciile la ambele obiective str. Iuliu Maniu nr. 44 și Mihai Pavel nr 8”.

Fundația consideră, astfel, că vina pentru acestea revine prestatorului și „nerealizarea este din culpa exclusivă a acestuia”.

Fundația mai transmite că firma „avea obligația de a comunica achizitorului Raportul de activitate lunar care trebuie să conțină detalierea tuturor lucrărilor executate în luna raportată și să descrie din punct de vedere financiar și fizic, stadiul lor curent, să conțină monitorizarea cheltuielilor și să fie însotit de situații de lucrări, comunicări de șantier ale executantului, dispoziții de șantier, justificarea lucrărilor suplimentare sau a notelor de renunțare precum și evaluarea lor, după caz”.

Despre rapoartele primite, conducerea Fundației zice că sunt sporadice, „întocmite stereotipic, incomplete, cu date esențiale eronate”.

„Raportul final privind serviciile dirigintelui de santier nu a fost comunicat Fundației, drept pentru care nici plata serviciilor nu se poate efectua”, e concluzia comunicatului trimis redacției.

Au trecut la recepție

În opinia municipalității, rezilierea contractului de dirigenție de șantier nu afectează recepția la terminarea lucrărilor.

„Având în vedere că până la data începerii procedurii de recepție la terminarea lucrărilor – 2 noiembrie, dirigintele de șantier nu a înțeles să-și îndeplinească obligațiile fața de achizitor, adică Fundatia și nu au fost depuse la sediul Fundatiei documentele conform contractului încheiat, se transmite prin Cabinet de avocat Domocos Laviniu, catre prestator FRANGOMY SOLUTIONS SRL notificare privind rezilierea la ambele contracte str. Iuliu Maniu nr. 44 și Mihai Pavel nr 8”, mai transmite ONG-ul Primăriei.

În informarea trimisă la cererea de Jurnal bihorean & Bihon.ro, Fundația a omis să clarifice un aspect important inclusiv pentru modul de lucru al organizației: care e motivul pentru care rezilierea contractului a avut loc în preajma recepției finale și nu mai devreme, în timpul lucrărilor, dacă s-a constatat că firma prestează servicii de proastă calitate?

Trimite articolul

X
Taguri:
firma dirigentie ,
oradea ,
reabilitare ,
scandal
2 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. insider says:
    December 6, 2022 at 11:11 pm

    Acesti domni nu stiu inca aceasta doamna face ce vrea, S-a format un grup organizat cu 4 doamne: d-na Lupsea, doamnele care au facut dreptul pe blat M***(nu dau nume ca sa apara comentariul) sefa de la juridic + B***(nu dau nume dar este secretara municipiului) si dna L*** (fosta arhitect sef, acum pe post de executie).
    Ele isi acopera abuzurile, una alteia, Iar daca incerci sa demonstrezi ca nu au dreptate te ataca pe toate caile ex. iti blocheaza acte, politia locala etc.
    Legile sunt prost facute, sunt ambigue deci in instanta depinzi de judecator. Iar daca ne gandim ca in contencios lucreaza si niste judecatori care au lucrat in primarie ……nicio sansa.
    Pe cale amiabila nu aveti sanse la reconciliere iar juridicu va lucra din greu impotriva dvs,
    Va urez SUCCES si NOROC in instanta.

    Reply
  2. Dirigentia de santier la noi se face formal. says:
    December 7, 2022 at 8:26 am

    Firme din astea capusa care contracteaza lucrari si pe urma le da la altii sa le faca ar trebui sa dispara, pentru ca actioneaza ca niste escroci;

    Reply
  3. BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Ioan Mang pleacă de la conducerea PSD. Organizația e lăsată temporar pe mână liderului regional
    Schimbarea efectivă de management a implicat și dizolvarea Biroul Permanent Județean. Urmează ca în Biroul Permanent Județean să fie cooptați la început parlamentarii și primarii PSD Bihor, a transmis Ioan Mang pe pagina de socializare.

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Nominalizări pentru Gala Națională a Excelenței în Asistența Socială
    Colegiul Național al Asistenților Sociali din România a lansat cea de-a IX-a ediție a Galei Naționale a Excelenței în Asistența Socială.

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    ADP dezgroapă 11.000 de morţi fără urmași din Cimitirul Rulikowski. Ce se întâmplă cu osemintele?
    Osemintele din mormintele pentru care nu s-au plătit concesiunile vor fi îngropate mai adânc, iar locurile de deaspra vor fi reconcesionate.

    BIHON CAO

    Compania de Apă anunță citirea contoarelor de apă rece în perioada 30 ianuarie - 3 februarie 2023

    BIHON CAO

    Compania de apă anunță citirea contoarelor de apă rece în perioada 25-27 ianuarie

    BIHON CAO

    Compania de apă anunță programarea citirii contoarelor în perioada 16-20 ianuarie

    România

    Medic din Timișoara prins în timp ce se pregătea să-i facă sex oral unui minor
    Amendă de 1.000 de lei pentru un medic de la Spitalul de Copii Louis Țurcanu din Timișoara.

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    GALERIE FOTO
    O nouă clădire clasată ca monument istoric a intrat în reabilitare în Oradea
    Continuă programul de reabilitare a clădirilor istorice din Oradea.

    Bihon Decese

    Pop Iuliana
    • Bihon.ro
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Politica de confidentialitate
      • Redactia
      • Vremea
      • Regulament postare și moderare comentarii

    Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.