bihon.ro Web analytics

Firmele trebuie să întocmească rapoarte de evaluare a clădirilor odată la trei ani

Nedepunerea raportului de evaluare la primării duce la creşterea impozitului pe clădiri de 7,5 ori.
Scris de Raul Simea - Nedepunerea raportului de evaluare la primării duce la creşterea impozitului pe clădiri de 7,5 ori.

Asociația Firmelor Bihorene (AFB) reamintește tuturor societăților comerciale care dețin în proprietate clădiri rezidențiale sau nerezidențiale că au obligația de a întocmi rapoarte de evaluare a clădirilor odată la trei ani în vederea stabilirii valorii impozabile. Aceste rapoarte de evaluare trebuie depuse la organul fiscal de pe lângă primării până la data de 30 iunie 2016.

De asemenea, până la data de 31 mai 2016 persoanele juridice care dețin în proprietate clădiri, aveau obligația să depună declarații în care să menționeze destinația clădirii.

Impozite mai mari

Nedepunerea raportului de reevaluare odată la trei ani atrage ca măsură penalizatoare aplicarea unei cote de impozitare de 7,5 % pe raza municipiului Oradea în loc de 1%, așa cum reiese din HCL Oradea nr. 712/ 2015. AFB atrage atenţia că declarația privind stabilirea destinației clădirii mai poate fi depusă cu condiția achitării unei amenzi administrative în baza art. 493 Cod Fiscal cuprinsă între 70 – 279 lei, care se majorează cu 300%.

Prin urmare, nedepunerea raportului de reevaluare și a declarației pînă la 30 iunie 2016, atrage o majorare a impozitului pe clădiri de 7,5 ori, ceea ce poate creea dificultăți financiare foarte grave care pot duce până la falimentul firmelor aflate într-o astfel de situație. AFB informează că declaraţiile şi rapoartele de evaluare pot fi trimise şi prin Poştă, cu confirmare de primire cel târziu până joi, 30 iunie 2016.

Dacă primăria pe raza căreia se află clădirea nu înregistrează raportul de evaluare cu data depunerii și aplică cota de impozitare majorată, AFB recomandă firmelor să se adreseze juristului sau avocatului societății în vederea acționării în judecată a respectivei primării. În acest sens Asociația Firmelor Bihorene stă la dispoziție cu proprii avocați.

Asociația Firmelor Bihorene își dorește ca nici-o firmă din județul Bihor să nu se afle în situațiile descrise mai sus, motiv pentru care rugăm administratorii respectiv contabilii să trateze cu maximă responsabilitate obligațiile ce le revin, întrucât pot afecta stabilitatea financiară a societății pe care o conduc a partenerilor de afaceri și nu în ultimul rând a propriilor angajați, de a căror venituri sunt responsabili”, a declarat Dan Octavian, directorul general al AFB.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Acuzat că a încercat să-și ucidă fosta soție, fostul șef al Poliției Locale din Oradea a fost condamnat la 5 ani de închisoare
  Acuzat că a încercat să-și ucidă fosta soție, fostul polițist local Paul Kover a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Karpaten Bistro Haus, un restaurant orădean în stil bavarez! Evenimente private, meniul zilei, happy hour 1+1 gratis, muzică live, livrări la domiciliu!
  Orădenii care doresc să servească un meniu deosebit cu specific bavarez o pot face aproape de centrul orașului, la Karpaten Bistro Haus. Localul este situat pe strada Tudor Vladimirescu, nr. 77/A, pe locul fostului restaurant Intim.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Festivalul Baroc în Cetate: Oradea devine capitala muzicii baroce
  A doua ediție a Festivalului Baroc se va derula în perioada 23-31 mai 2022.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  An pregătitor pentru studenții străini din cadrul Universității din Oradea
  Studenții străini au la dispoziție un an pentru a învăța limba română, în cadrul unui program dezvoltat de Facultatea de Litere din Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 1,3 milioane de euro pentru Universitate din Oradea în cadrul Erasmus+
  Universitatea din Oradea se află în topul alocărilor de fonduri pentru proiectele de mobilitate Erasmus+. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Aleșii din Vadu Crișului, la „Trezoreria domnească” din Hajduszoboszló
  În cadrul unui proiect comun finanțat de către BGA (Ungaria), o delegație de 12 persoane din Vadu Crișului a făcut cunoștiintă cu oportunitățile de vizitare oferite de localitatea maghiară Hajduszoboszló.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.