bihon.ro Web analytics

Fostul primar al Beiuşului, Adrian Domocoş, achitat definitiv în dosarul „Unicarm"

De Crina Dobocan
Reactualizat la:

Fostul primar al Beiuşului, Adrian Domocoş, achitat definitiv în dosarul „Unicarm"

FOTO: Adevărul
Reactualizat la:
Judecătorii Curţii de Apel Oradea l-au achitat joi, 6 august 2020, pe fostul primar al municipiului Beiuş, Adrian Domocoş, în dosarul Unicarm, instrumentat de DNA Oradea.
Scris de Crina Dobocan - Judecătorii Curţii de Apel Oradea l-au achitat joi, 6 august 2020, pe fostul primar al municipiului Beiuş, Adrian Domocoş, în dosarul Unicarm, instrumentat de DNA Oradea.

În dosar, Adrian Domocoş a fost acuzat de săvârşirea a opt infracţiuni de conflict de interese, luare de mită (patru acte materiale), spălarea banilor (patru acte materiale) şi abuz în serviciu (două infracţiuni în concurs), iar Vasile Lucuţ, patronul lanţului de magazine Unicarm, de dare de mită şi complicitate la spălarea banilor. În acelaşi dosar a fost anchetat şi Ioan Uşvat, şeful compartimentului de urbanism din cadrul Primăriei Beiuş, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

,,În baza art.421 pct.1 litera b Cod procedură penală respinge ca nefondate apelurile penale declarate de DNA Serviciul Teritorial Oradea şi părţile civile Popoviciu Sanda Eufemia şi Consiliul Local Beiuş împotriva sentinţei penale nr. 202/23.10.2019 pronunţată de Tribunalul Bihor pe care o menţine în totalitate”, se arată în motivarea instanţei.

Decizia Curţii de Apel Oradea este definitivă. Practic, magistraţii Curţii de Apel Oradea au menţinut sentinţa de achitare, pronunţată de judecătorii Tribunalului Bihor, pe 23 octombrie 2019. Instanţa a stabilit că faptele imputate fostului edil şef şi patronului Unicarm nu există sau nu sunt prevăzute de legea penală. La fel s-a întâmplat şi cu ceilalţi inculpaţi în dosar (Ioan Uşvat – şef Compartiment Urbanism în cadrul Primăriei Beiuş acuzat de abuz în serviciu, Sanda Eufemia Popoviciu, Consiliul Local Beiuş şi SC Unicarm SRL).

,,Hotărârea iniţială pronunţată de Tribunalul Bihor a fost rodul unei cercetări judecătorești laborioase și a unei chibzuințe desăvârșite a judecătorului fondului, iar astăzi am primit confirmarea Curții de Apel, care analizând la fel de scrupulos, a ajuns la aceeași concluzie. Această hotărâre de achitare este, din punctul meu de vedere, dovada simplă și incontestabilă a faptului că sistemul judiciar funcționează”, a declarat avocatul Bogdan Bodea, apărătorul lui Adrian Domocoş.

Acuze

Reamintim că DNA Oradea l-a trimis în judecată pe Adrian Domocoş, în martie 2015, acuzându-l că, în perioada 14 octombrie 2010 – 26 aprilie 2012, în calitate de primar al municipiului Beiuș, a pretins și a primit suma totală de 59.000 lei de la inculpații Vasile Lucuț și societatea comercială S.C. Unicarm S.R.L. Mita ar fi fost primită, acuzau procurorii DNA Oradea, pentru ca, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, să elibereze în mod ilegal o autorizație de construire, având ca obiect construirea unui magazin universal în municipiul Beiuș, să confere un regim preferențial în soluționarea cererilor ulterioare și să susțină interesele societății Unicarm.

,,În aceeași perioadă, primarul municipiului Beiuș, cu ajutorul inculpatului Lucuț Vasile și prin intermediul firmei administrate de acesta din urmă, a disimulat adevărata natură a provenienței sumei de 59.000 lei, primită cu titlu de mită., prin încheierea unor contracte de sponsorizare între S.C. Unicarm S.R.L. și Asociația <<Fortuna>> Beiuș, al cărei președinte este și în prezent inculpatul Domocoș Adrian Nicolae”, au arătat procurorii în rechizitoriul lor.

Procurorii DNA Oradea au arătat şi că Domocoş şi Uşvat, deşi ştiau că Unicarm nu deţinea autorizaţie de construire pentru magazinul situat în municipiul Beiuș, nu au luat măsurile necesare pentru sistarea lucrărilor și intrarea în legalitate decât, după ce Primăria Beiuș a fost somată în acest sens de către Inspectoratul Teritorial în Construcții Bihor.

,,După această somație, la data de 12 noiembrie 2010, inculpații au emis ilegal autorizația de construire având ca obiect construirea imobilului, deși nu exista acordul de mediu și acordul proprietarilor vecini afectați, cauzând o vătămare a intereselor legale unei persoane fizice și obținând un avantaj pentru societatea comercială S.C. Unicarm S.R.L., constând în posibilitatea de a continua nestingherit edificarea construcției”, mai este precizat în rechizitoriul DNA Oradea.

Parcare pe domeniul public Pe de altă parte, procurorii l-au mai acuzat pe Domocoş că, în noimebrie 2010, a acceptat ca pe o suprafață de 470 mp din domeniul public al municipiului Beiuș să fie construită o parcare necesară funcționării magazinului Unicarm, fără să fi fost încheiat vreun contract de concesiune sau închiriere și fără plată. Procurorii au arătat că astfel a fost cauzat un prejudiciu la bugetului local al Beiușului, în cuantum de 84.600 lei.

,,În perioada martie 2009 – decembrie 2012, inculpatul Domocoș Adrian Nicolae, în calitate de președinte al Asociației „Fortuna” Beiuș, a obținut cu titlu de sponsorizare, de la mai multe societăți comerciale, sume de bani și mobilier în valoare totală de 105.011,79 lei”, mai este scris în rechizitoriul DNA Oradea.

Achitări pe linie în dosarul Unicarm

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  Ce a amendă a primit un șofer pentru că a aruncat un chiștoc de țigară pe geam
  Ministerul Afacerilor de Interne a făcut public un caz în urma căruia un șofer a fost amendat pentru că a aruncat un chiștoc de țigară pe geamul autoturismului.

  România

  Iohannis: Creșterea capacității de ventilatoare, de 73% din aprilie
  Președintele Klaus Iohannis spune că în țară există 3.065 de paturi de terapie intensivă pentru toți pacienții. Șeful statului anunță și o creștere a capacității de ventilatoare de 73% din aprilie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  68 de elevi și 63 de profesori sunt infectați. ISJ verifică modul cum se desfășoară lecțiile
  Inspectorii școlari realizează inspecții tematice online pentru a oferi consiliere cadrelor didactice și verifică modul în care se desfășoară procesul instructive-educativ la unitățile de învățământ aflate în scenariul roșu.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Focar de coronavirus la echipa de polo CSM Oradea
  CSM Oradea nu a făcut deplasarea la turneul de la Brașov. Cei de la Crișul sunt toți negativi.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Sistem nou de vânzare a biletelor la teatru
  Pentru reprezentaţiile din luna noiembrie se vor putea face doar rezervări de bilete.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Tânăr din Aleșd, prins în flagrant în timp ce vindea 105 grame de cannabis. Avea acasă o mini-fabrică de droguri
  Un bărbat, de 26 de ani, bănuit de trafic intern de droguri de risc, a fost prins luni, în flagrant delict, de către polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea – Serviciul Antidrog și procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Oradea.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.