bihon.ro Web analytics

Fructele și poșta s-au scumpit cu 12% față de decembrie

De Dan Birta

Fructele și poșta s-au scumpit cu 12% față de decembrie

Fructele proaspete s-au scumpit cel mai mult
Reactualizat la:
Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), preţurile de consum în luna martie 2020 comparativ cu luna martie 2019 au crescut cu 3,0%.
Scris de Dan Birta - Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), preţurile de consum în luna martie 2020 comparativ cu luna martie 2019 au crescut cu 3,0%.

Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,7%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (aprilie 2019 – martie 2020) faţă de precedentele 12 luni (aprilie 2018 – martie 2019), calculată pe baza IPC, este 3,7%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 3,7%.

Față de decembrie 2019

Comparativ cu luna decembrie 2019, indicele prețurilor de consum (IPC) a crescut cu 1,16%. IPC la mărfurile alimentare este mai mare cu 3,11%. Cel mai mult s-au scumpit fructele proaspete – 12%, cartofii – 11,67%, citricele și fructele meridionale – 4,75%, fasolea boabe și alte leguminoase – 4,32%, carnea de porc – 3,39% și brânzeturile – 2,44%.
IPC la mărfurile nealimentare a crescut cu 1,39%. Cel mai mult s-au scumpit tutunul și țigările – 4,10%, energia termică – 2,96%, cărțile, ziarele și revistele – 1,92% și articolele de igienă și cosmeticele – 1,07%.

La servicii, IPC a crescut cu 1,17%. Topul este alcătuit din serviciile poștale, care s-au scumpit cu 12,40%, transportul aerian – 4,27%, apa, canalizarea și salubritatea – 2,37%, serviciile de îngrijire medicală – 1,49% și restaurantele, cafenelel și cantinele – 1,26%.

La ieftiniri, categoriile de mărfuri și servicii sunt mai puține. Locul întâi este ocupat de combustibili – 5,79%, ouăle – 1,78% și încălțămintea din piele – 0,18%.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  Petrecere întreruptă de polițiști în toiul nopții
  Jandarmi, polițiști și polițiști locali au intervenit în noapte de vineri spre sâmbătă pentru instaurarea ordinii şi respectarea legii.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Voluntarii din Pandemie, premiați online
  Titlul de voluntar al anului 2020 i-a revenit tinerei Teodora Tonț, iar premiul ,,cel mai activ voluntar” i-a fost acordat voluntarului Nicolae Vinter. El a primit și premiul special ,,Voluntariat în Pandemie”.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Au finalizat un proiect pentru reducerea mortalității infantile
  Medicii obstreticieni și neonatologi de la secția de maternitate a Spitalului Județean tocmai au încheiat un proiect în favoarea bebelușilor.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Prefectura Bihor: Cuza "a pus în aplicare agenda politică liberală"
  Duminică, 24 ianuarie, se celebrează Unirea Principatelor Române - cunoscută ca "Unirea mică". Evenimentele din Piața Unirii vor debuta la amiază - ora 12. Prefectura are un mesaj cu subînțeles.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Amenzi pentru nepurtarea măștii și nerespectarea carantinei, în Bihor
  Pe parcursul zilei de vineri, autoritățile din bihorene au desfășurat o serie de controale pe raza județului.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Tribunalul Bihor, ,,eficient” la capitolul operativitate și ,,ineficient” pentru stocul de dosare
  Tribunalul Bihor a raportat un număr de 13.764 dosare pentru anul 2020. Dintre acestea 4.631 au fost la secția I civilă, 4.475, la secția II civilă, 2.912, la secția a III-a de contencios administrativ și fiscal și 1.746 de dosare, la secția penală.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.