bihon.ro Web analytics

Furt şi distrugere în pădurea statului

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Sute de arbori au dispărut de pe Valea Aleului, din „curtea” Ocolului Silvic Sudrigiu.
Scris de Demian - Sute de arbori au dispărut de pe Valea Aleului, din „curtea” Ocolului Silvic Sudrigiu.

 Înainte să se fi stins scandalul jafului din pădurile Dobreştiului, un nou furt masiv de lemn iese la iveală în Bihor, în curtea „silvicilor” din Sudrigiu. În urma unui control început de administraţia Parcului Natural Apuseni şi Garda de Mediu înainte de Paşte, au fost descoperite sute de cioate nemarcate pentru doborâre, în pădurea proprietatea statului, în Cantonul Silvic Aleu care ţine de Ocolul Silvic Sudrigiu.

Jandarmeria a anunţat la finele lunii trecute întrunirea condiţiilor necesare pentru începerea unui dosar penal pentru un furt a 525 de arbori – fag, frasin şi mesteacăn. Paguba nerecuperată ar fi de 113.015,36 lei şi e pusă în cârca celui care ar fi tăiat lemnul: omul de afaceri localnic Gheorghe Turle prin firma Vladiana SRL. Se pare că anunţul sec al oamenilor legii corespunde realităţii doar parţial. Rămâne ca ancheta procurorilor şi controalele în curs, demarate şi de Direcţia Silvică, să facă lumină.

Lemn cu ţeapă

„După controlul Gărzii de Mediu şi al Parcului Natural Apuseni a reieşit că există tăieri ilegale de arbori. E o partidă care urma să fie dată în lucru şi de pe care s-a tăiat înainte să fie atribuită – asta invocă Parcul”, spune Adrian Florescu, şeful Direcţiei Silvice Bihor.

„În prima fază, s-au găsit 160 de cioate nemarcate cu ciocanul rotund apoi, împreună cu Jandarmeria, s-au mai descoperit vreo 400. Probabil că sunt mai multe”, estimează acesta dimensiunea furtului. Alte voci din cadrul achetei vorbesc de peste 700 de cioate care, în absenţa mărcii rotundă puse pentru „bun de exploatat” vor primi „pentagrama” silvică – marca pentagonală pentru „bun de imputat”. În aceste condiţii, paguba ar trece de 250.000 de lei…

Interesant este modul în care s-a constituit partida de expoatare. Aceasta nu fusese atribuită nimănui la începutul controlului – vizita pe o parcelă predată spre exploatare se poate face numai în prezenţa firmei care a primit-o, dar a fost atribuită pe când organele de control se aflau în plin exerciţiu!

9padure

„Încă nu e clar ce s-a întâmplat acolo. Agentul economic ar fi preluat partida pe genunchi, în birou. Au semnat ca orbii, fără să verifice situaţia din teren. Se pare că partida era deja exploatată”, este explicaţia oferită de şeful Direcţiei Silvice.

La nivel de bârfă, în zonă circulă informaţia că arborii ar fi fost tăiaţi de o rudă a concesionarului Turle, un anume Ioan D. care are nişte partizi în lucru pe firma sa, Volcom SRL, ceva mai departe de cea „vandalizată”. Gheorghe Turle s-ar fi lăudat că vrea să rămână singurul exploatator de lemn pe această zonă şi, în acest context, s-ar fi „lăcomit” pe neverificate la partida decimată.

Şi paguba?

Celui desemnat de Jandarmerie ca vinovat i se poate imputa, cu siguranţă, imprudenţa de a fi semnat aiurea. Prin semnătura sa, îşi asumă paguba deşi, complici la furt ar putea fi şi cei care au permis ca situaţia să degenereze.

„Tăierile au început, probabil, din toamnă. Paguba nu e cuantificată. Fiecare cioată face cel puţin 200 de lei. Dacă e şi grupa a I-a funcţională, şi cred că este, valoarea se dublează”, spune Florescu.

În opinia sa, „parte din pagubă trebuie imputată agentului economic şi parte pădurarului”.

„Pe 27 mai am dispus un control al Direcţiei Silvice pe temele verificare gestiune din canton, partizi în lucru, acte de punere în valoare şi ce mai e. Administrativ, vor răspunde toţi cei implicaţi pe cale ierarhică: pădurarul, şeful de district, responsabilul de pază”, mai spune directorul. Controlul, însă, merge destul de încet din cauza ploii, spune Florescu. Dacă acest fenomen natural, altfel normal la munte, îi ţine pe inspectori în birouri, pentru hoţii de lemn nu e un impediment prea serios…

Despre punerea a hoţilor la muncă, la replantat arbori, nu poate fi vorba, dă de înţeles directorul Florescu: „pe Aleu nu s-a tăiat la ras şi pădurea se regenerează singură”.

Colaborare

Florescu mai declară şi că silvicii au o colaborare excelentă cu poliţia locală în acţiunile de control. Interesant, atunci, cum camioane pline cu buşteni s-au putut scurge de pe Valea Aleului fără să le ia nimeni la verificat şi, dacă sunt fără acte, să fie confiscată marfa. Asta cu atât mai mult cu cât singurul drum pe care lemnul părăseşte zona trece fix prin faţa sediului Poliţiei din Pietroasa! Dacă pădurarii au fost orbi la tăierile ilegale, se pare că hoţii de lemn se pot baza şi pe auzul selectiv al poliţiştilor, nederanjaţi de huruitul camioanelor pe drum.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Construcțiile și serviciile, în scădere în perioada următoare
  Managerii estimează o scădere a activității în construcții și servicii pentru perioada noiembrie – ianuarie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Atenție la afumători! Incendiu la o gospodărie din Oradea
  Incendiul s-a produs miercuri, în jurul prânzului, la o locuință de pe strada Bihorului din Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Încep lucrările la parcarea subterană din Centrul Civic
  Miercuri au început lucrările la parcare subterană care se va amenaja în jurul catedralei ortodoxe din Centrul Civic, în prezența primarului Florin Birta și a reprezentanților constructorilor, Construcții Erbașu și Simbac. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Medic de la Oradea, decorat: „S-a adus practic mulțumire și recunoștință întregului corp medical din țară, nu doar nouă, celor prezenți”
  Patru medici și o asistentă, care lucrează la Spitalul Județean Oradea au fost premiați de președintele țării. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Aproape 30 de kg de tutun pentru fumat confiscate de polițiștii bihoreni
  Trei bărbați au fost prinși în timp ce transportau într-un autoturism aproape 30 de kilograme de tutun de contrabandă. 2

  România

  Iohannis a anunțat redeschiderea piețelor din spații închise
  Președintele Klaus Iohannis a anunțat că la sfârșitul acestei săptămâni vor fi redeschise piețele din spații închise. 2

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.