BIHON

BIHON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Bihor
    • Comentariul zilei
    • Stiri inter(naţionale)
    • Celebritati/Lifestyle
  • Video
  • Meteo
  • Sport
    • FC Bihor
    • CSM Oradea
    • Sport Local
    • Stiri Sportive
  • Mica publicitate
    • Imobiliare
    • Angajari
    • Prestări servicii
    • Auto-Moto
    • Pierderi, Citaţii
    • Diverse – Vânzări/Cumpărări
  • Angajări
  • Compania de Apă
  • Întreruperi energie
  • Anunturi de interes public
    • Anunțuri Mediu, Ape
    • Licitatii
    • Convocator
Select Page
APLICAȚII
MOBILE
AndroidDescarcă aplicația BIHON iOSDescarcă aplicația BIHON
BIHON
BIHON Ştirile judeţului Bihor
Furtuna de la Oradea, „fenomen meteorologic normal pentru clima orașului”

Furtuna de la Oradea, „fenomen meteorologic normal pentru clima orașului”

De Anghel Georgiana
la 26 July 2023 19:04
5 Comentarii
26 July 2023 19:04
Jurnal bihorean a discutat cu mai mulți specialiști, pentru a afla dacă vijelia de marți este sau nu o consecință a schimbărilor climatice.
Scris de Anghel Georgiana - Jurnal bihorean a discutat cu mai mulți specialiști, pentru a afla dacă vijelia de marți este sau nu o consecință a schimbărilor climatice.

Trimite articolul

X

 

[eadvert]

Viteza vântului, în timpul furtunii de marți de la Oradea, a atins aproximativ 140 de kilometri la oră, potrivit măsurătorilor făcute de stația meteorologică a Universității din Oradea.

„Ceea ce a fost la Oradea a fost o vijelie. Viteza vântului a atins 40 de metri pe secundă, ceea ce înseamnă 140 de kilometri pe oră. Viteza vântului a fost foarte mare. În schimb nu a plouat mult, în jur 17 litri pe metru pătrat, iar ca durată a fost de cel mult 10 minute”, ne-a spus Ovidiu Gaceu, profesor universitar la facultatea de Geografie, Turism și Sport din cadrul Universității Oradea.

El a precizat că cea mai mare viteză a vântului, înregistrată la noi în țară, a fost însă de 66 de metri pe secundă.

Gaceu a subliniat că furtuna de marți „este un fenomen meteorologic normal pentru clima României, a Câmpiei de Vest, pentru clima Oradei”.

„Furtuna nu este o consecință a schimbărilor climatice, decât a vremii capricioase care este peste tot în lume. Este, a fost și va fi. Și vremea, și clima, sunt capricioase”, a mai explicat profesorul universitar, care a adăugat că „în momentul de față nu avem o schimbare de climă, avem o variabilitate a climei”. „Schimbarea climatică ar determina schimbarea celorlalte geosisteme, a vegetației, solurilor, apelor. Dacă s-ar fi schimbat clima noi, nu mai aveam vegetație pe care o avem, iar noi avem aceleași plante care vegetează pe teritoriul țării noastre și peste tot în lume de acum sute, de acum mii de ani”, subliniază sursa citată.

Fenomene meteo extreme, mai dese și la Oradea

Bogdan Antonescu, fizician specializat în fizica atmosferei, interesat de istoria, climatologia, procesele fizice și impactul fenomenelor meteorologice extreme, ne-a explicat că furtunile, de genul celei de la Oradea, nu pot fi atribuite schimbărilor climatice.

„Există tehnici dezvoltate în cercetare, care pot să ia furtuna asta și să o atribuie schimbărilor climatice. Care este un proces extrem de complicat și nu este atât de precis pentru o furtună. Este mult mai precis dacă vrem să atribuim un val de căldură schimbărilor climatice, iar lucrul acesta s-a făcut. Valul de căldură din iulie, probabilitatea lui de apariție a crescut datorită schimbărilor climatice. Pentru furtuni, știm că există un semnal. Câteva articole publicate recent spun că în viitor, odată ce emitem mai multe gaze cu efect de seră în atmosferă, crește temperatura globală, crește și probabilitatea să avem furtuni din acestea violente, în special în Europa Centrală și de Est”, ne-a declarat fizicianul. „Jumătatea de Nord a țării o să fie mai expusă la astfel de furtuni, decât jumătatea de Sud. În viitor, astfel de furtuni, cum e cea de la Oradea, sau cele cu grindină de mari dimensiuni, cum am avut în ultima perioadă în România, o să aibă o probabilitate mai mare de apariție decât în prezent”, subliniază sursa citată. „Furtuna e greu de studiat în contextul schimbărilor climatice. Știm sigur că valurile de căldură au crescut în intensitate și o să crească în continure, frecvența lor este mai mare și durata este mai mare. Dacă ne gândim numai la anul acesta și la anul trecut, lucrurile acestea deja le observăm. Schimbările climatice nu sunt o chestie care se va întâmpla peste 20-50-100 de ani, este o chestie care se întâmplă acum”, spune Bogdan Antonescu.

Se schimbă

Andrei Acs, specialist în conservare și arii protejate la Centrul pentru Arii Protejate Bihor, subliniază totuși necesitatea ca autoritățile să adopte politici de mediu care să contribuie la încetinirea încălzirii globale.

„Măsurătorile realizate de specialiști anul acesta arată că temperatura medie globală a crescut cu aproximativ 1,2 grade C. Pragul de care nu ar trebui să trecem este de 1,5 grade dar, cu politicile actuale de mediu, e puțin probabil să se întâmple asta. Efectele acestei încălziri duc la schimbări climatice care se resimt tot mai tare și în Oradea. Avem zile toride cu temperaturi extreme dar și fenomene meteo extreme, cum a fost furtuna violentă din 25 iulie. Din păcate, politicile de mediu din România sunt pe nicăieri, statul emițând doar rapoarte despre cum ar trebui să fie, dar neinvestind nimic în asta”, subliniază Acs.

„Trebuie să conștientizăm că evoluția climatică a orașului în care trăim este una pe care nu am întânit-o în trecut. Astfel, autoritățile ar trebui să fie mai pregătite și să aibă sisteme performante de anticipare a extremelor, să ne gândim de 2 ori când construim ceva, cât de solidă trebuie să fie structura și să fim atenți la cum ne desfășurăm fiecare zi din viață. Va fi necesar să schimbăm unele obiceiuri dacă vrem ca peste câteva zeci de ani să nu trăim cu frica zilei de mâine”, a conchis sursa citată.

 

 

 

Trimite articolul

X
Taguri:
acs ,
antonescu ,
furtuna ,
incalzire globala ,
meteo ,
Ovidiu Gaceu ,
vijelie
5 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. Aventuri in satul cu aere de metropola (aka metrop*la) says:
    July 27, 2023 at 7:20 am

    Poate daca imbecilii din primaria galactica nu ar fi sapat si distrus radacina copacilor acestia nu ar fi cazut. In parc majoritatea copacilor cazuti nu mai aveau radacini pentru ca au fost distruse de sapaturile cu refacerea termoficarii. Dar explica-le asta imbecililor care prabusesc un deal de doua ori …(vezi dezastrul de pe strada Olteniei…)

    “vezi cand incep lucrarile” “sa nu pierdem fondurile” etc.

    Reply
  2. Eu says:
    July 27, 2023 at 7:38 am

    Adevărat.au mai fost furtuni, dar cum a fost ultima dată eu nu am mai văzut în viața mea.cum să fie normal?

    Reply
    • Me Teo says:
      July 27, 2023 at 12:12 pm

      A mai fost si in 97 o vijelie asemanatoare, cand a fost ras parcul don centru. Omul a vrut sa iti spuna ca e normal ca, din cand in cand, sa apara si fenomene extreme. Vijelia asta a fost un fenomen extrem. Din pacate, aceste fenomene vor fi tot mai numeroase din cauza schimbarilor climatice la nivel global, de fapt, a incalzirii globale.

      Reply
    • Ady says:
      July 28, 2023 at 8:54 am

      Depinde de cat de lunga e viata ta…

      Reply
  3. zsizsi says:
    July 27, 2023 at 2:47 pm

    Copacii care au peste 50 de ani (când am fost copil erau deja maturi) deci foarte probabil și peste o sută și au rezistat la atâtea furtuni, acum au cedat și nu numai acestea ci mulți alți copaci mai tineri. Dacă era un fenomen normal pentru zona noastră, credeți că acești copaci supraviețuiau? Sigur nu. În 2016 a fost în septembrie acea furtună care a traversat întreaga zonă de Vest și a provocat tragedii și la Timișoara, în Bihor a doborât copacii pe o fâșie de 250m începând de la Padiș prin Stâna de Vale până la Bulz pe zeci de kilometrii și a mai făcut ravagii și prin Maramureș. Atunci au fost și victime omenești. Doar în 1992 am mai văzut în județul Harghita o asemenea devastare prin pădure. Vijelie cu așa putere nu se poate numi un fenomen normal, mai degrabă unul extrem, dar se produce tot mai des și deci va intra în normalitate.

    Reply
  4. powered by Surfing Waves

    România

    Creștere alarmantă a concentrațiilor de cloruri după dezastrul de la Praid
    Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a declarat, sâmbătă, la Târnăveni, că pe râul Târnava Mică și pe pârâul Corund se înregistrează mortalitate piscicolă însemnată din cauza concentrațiilor mari de sare, fapt ce pune o presiune majoră pe habitat și că speră ca autoritățile să nu fie nevoite să discute și despre un dezastru ecologic.

    România

    VIDEO
    Rabla Auto 2025 pornește motoarele: încep înscrierile pentru persoane fizice
    Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat oficial startul sesiunii de înscriere pentru persoanele fizice în programul Rabla Auto 2025, care va începe pe 19 iunie.

    Stiri Inter(Nationale)

    Bulgaria trece la euro din 2026. Jumătate din populație e împotrivă
    Bulgaria face pași concreți către adoptarea monedei euro, însă o bună parte dintre cetățenii săi rămân reticenți față de această schimbare majoră. 1

    BIHON CAO

    Anunţ public privind decizia etapei de încadrare

    BIHON CAO

    Anunț Compania de Apă Oradea

    BIHON CAO

    Anunț Compania de Apă

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Restanță-record la întreținere în Oradea: peste 55.000 de lei. Proprietarul nu a plătit cheltuielile timp de 5 ani
    De la câteva sute de lei – strânse de-a lungul câtorva luni, la zeci de mii de lei, adunate în decursul mai multor ani. Sunt datoriile pe care asociațiile de proprietari le contabilizează în dreptul mai multor locatari care nu-și plătesc o perioadă mai lungă cheltuielile de întreținere. 2

    România

    Fără limbi străine, fără job: peste jumătate dintre angajatori cer cunoștințe lingvistice
    Cererea pentru cunoașterea limbilor străine a crescut semnificativ pe piața muncii din România: aproape 60% dintre joburile publicate în acest an pe platformele de recrutare solicită această competență.

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Reabilitare energetică pentru trei clădiri publice din Tășad
    Primăria din Drăgești face pași concreți spre tranziția energetică, printr-un proiect ambițios de modernizare moderată a unor clădiri educaționale și culturale din satul Tășad.
    • Bihon.ro
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Politica de confidentialitate
      • Redactia
      • Regulament postare și moderare comentarii

    Bihor Online

    ISSN 3008-234X

    ISSN-L 3008-234X

    Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.