bihon.ro Web analytics

Gazul vine la pret dublu

Reactualizat la:
Reactualizat la:
CET s-ar retehnologiza, lăsând cărbunele pentru gaz. Azi, gazul e deja dublu la preţ dublu faţă de cărbune.
Scris de IM:JURNAL_BIHOREAN - CET s-ar retehnologiza, lăsând cărbunele pentru gaz. Azi, gazul e deja dublu la preţ dublu faţă de cărbune.

La solicitarea Jurnal bihorean si Bihor Online, Electrocentrale SA Oradea a comunicat preţurile pe care le plăteşte acum propriilor furnizori. CET Oradea îşi procură materia primă pentru producerea energiei termice din trei surse. Resursa primară este azi cărbunele. Acesta e cumpărat de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), precum şi de la firma Maestro Trading, cea care exploatează mina de la Voivozi. În mod excepţional, Electrocentrale SA foloseşte însă şi gaze naturale, pentru producerea în cogenerare a energiei electrice şi termice.

Iată şi preţul pe care CET îl plăteşte pentru fiecare gigacalorie provenită din cele trei surse: cărbunele SNLO costă Oradea 62,1 lei/Gcal, cel de la Voivozi e achiziţionat cu 49,8 lei/Gcal, în timp ce gazele naturale sunt cumpărate la preţ dublu: 111,4 lei/Gcal pentru utilizatorii casnici, respectiv 132,2 lei/Gcal pentru utilizatorii non-casnici!

Aceste cifre sunt relevante în condiţiile în care municipalitatea e hotărâtă să modernizeze CET-ul, trecând de la cărbune la gaz. Primarul Ilie Bolojan spune că iarna 2013-2014 ar trebui să fie prima în care orădenii ar trebui să se încălzească pe gaz.

Gazul cumpărat azi de Electrocentrale SA Oradea este la un preţ dublu faţă de cel a cărbunelui, chiar şi pentru utilizatorii casnici: 111,4 lei este gigacaloria pentru utilizatorii casnici, 132,2 lei/Gcal pentru cei non-casnici. Cărbunele de la Voivozi e mai ieftin decât cel de la SNLO, cu 12 lei: 49,8 lei/Gcal faţă de 62,1 lei/Gcal. Explicaţia: se produce în Bihor şi, deci, transportul costă mai puţin. În ceea ce priveşte gazul, aceasta este o resursă care nu se găseşte în Bihor.

„Acestea sunt preţurile reglementate de ANRE (Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei – n.r.). Însă folosirea gazelor au constituit o excepţie, dată fiind o situaţie care a necesitat oprirea folosirii cărbunelui. A fost vorba despre reparaţia coşului mare de fum, ce a durat şapte-opt zile, în această toamnă. Atunci s-a mers pe coşul mic, însă în rest noi folosim doar cărbunele pentru producerea energiei termice”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt, Eustafie Ilisei. CET îşi ia cărbunele în mod egal din cele două surse: Voivozi şi Oltenia.

Tot mai scump

În ciuda faptului că gazul e mult mai scump ca şi cărbunele, municipalitatea orădeană merge înainte cu proiectul de retehnologizare a CET , ce presupunere trecerea de la cărbune la gaz. Invocând unele studii realizate de municipalitate, primarul Ilie Bolojan susţine că facturile orădenilor nu vor exploda după ce Oradea va spune adio cărbunelui. Însă tot primarul spune că nu poate garanta ce se va întâmpla peste douăzeci de ani.

Este cunoscut faptul că România importă azi circa 30% din necesarul consumului său de gaze naturale şi că pe termen mediu și lung, România va fi dependentă de gaze din import. În acest an, preţul gazelor naturale extrase din subsolul ţării este de 165 de dolari la mia de metri cubi, în timp ce gazul de import a ajuns să coste 500 de dolari la mia de metri cubi. Un preţ-record.

Rezervele de gaze naturale ale României sunt estimate să acopere consumul pentru următorii aproximativ 15 ani. Potrivit lui Alexandru Pătruţi, preşedintele Agenţiei Naţionale pntru Resurse Minerale (ANRM), aceste rezerve ar putea creşte abia după ce companiile care deţin concesiuni de explorare vor începe lucrările în Marea Neagră.

Avem cărbune mult

În schimb, Pătruţi spune că rezervele româneşti de cărbune ne ajung pentru câteva sute de ani de acum înainte. Rezervele geologice de huilă sunt de 1,4 miliarde tone, la o producţie anuală de 2,3 milioane tone, iar rezervele geologice de lignit se ridică la 9,6 miliarde tone, la o producţie anuală de 30 milioane tone. Azi, CET Oradea arde lignit.

Calin Corpas

 

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Bihon CSM Oradea

  Încă o victorie pentru „leii roșii”
  CSM CSU Oradea a dispus de SCM Timișoara cu scorul de 77-67.

  România

  Vaccinare fără programare: De vineri, oricine dorește se poate vaccina cu serul AstraZeneca
  Oricine persoană care vrea să se vaccineze cu AstraZeneca împotriva COVID-19 o poate face începând de vineri, fără programare. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Victor Micula, trimis în judecată într-un nou dosar. Este acuzat de aproximativ 30 de infracțiuni
  Omul de afaceri este acuzat de aproximativ 30 de infracțiuni referitoare la nerespectarea regimului armelor și munițiilor, și de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. 12

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Întreruperi de apă în Sânmartin și în cartierele Grigorescu și Tineretului din Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Prințul Philip va fi înmormântat într-un sicriu din lână
  Înmormântarea prințului Philip va avea loc sâmbătă, 17 aprilie, la Castelul Windsor. 2

  BIHON Sport local

  Liga 4 Bihor nu se reia! „Protocolul medical nu este ceea ce sportul de masă românesc și-a dorit”
  2

  România

  PSD îi cere președintelui Iohannis să intervină în criza politică: „Să iasă din letargie și să intervină public"
  Președintele României, Klaus Iohannis, trebuie să iasă din letargie și să rezolve criza politică majoră din ”Guvernul Său”, transmit, joi, social-democrații. 3

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.