bihon.ro Web analytics

Gojdistul Vlad Iova, în lotul lărgit al României la Chimie. Va reprezenta țara la a 55-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Chimie Mendeleev

De Crina Dobocan
Reactualizat la:

Gojdistul Vlad Iova, în lotul lărgit al României la Chimie. Va reprezenta țara la a 55-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Chimie Mendeleev

Reactualizat la:
Elevul Vlad Iova s-a calificat în lotul lărgit al României pentru Olimpiada Internațională de Chimie Mendeleev. El a concurat cu peste 900 de elevi la etapa națională a Olimpiadei de Chimie, unde a cucerit medalia de aur și locul II.
Scris de Crina Dobocan - Elevul Vlad Iova s-a calificat în lotul lărgit al României pentru Olimpiada Internațională de Chimie Mendeleev. El a concurat cu peste 900 de elevi la etapa națională a Olimpiadei de Chimie, unde a cucerit medalia de aur și locul II.

Pe 17 aprilie 2021, el a trecut de proba de baraj, în baza căreia a avut loc selecția lotului lărgit al României, unde s-a clasat pe poziția a V-a și ne va reprezenta țara la a 55-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Chimie.

„Deși Pandemia ne împiedică să sărbătorim ca pe vremuri la o «națională» tradițională, munca titanică pe care ai depus-o în ultimul an este cu atât mai remarcabilă în condițiile date. Ești, fără îndoială, unul dintre cei mai valoroși oameni ai Colegiului Gojdu, alături de profesoara Anița Luncan, care ne-a îndrumat neîncetat cu o dedicare supraumană. Mult succes la internațională și sperăm să îți urmezi cariera de chimist cu rezultate la fel de excepționale”, au fost cuvintele de încurajare venite din partea colegilor săi.

Elev în clasa a XI-a F la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea, Vlad Iova nu este la prima reușită de acest fel. În 2019, a fost medaliat cu argint la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori de la Doha, în Qatar (din 3-12 decembrie 2019), iar în luna martie 2021, a fost premiat și la un concurs de știință, tot la Chimie.

Rezultatul pe care Vlad l-a obținut înseamnă pasiune dezvoltată pentru una dintre cele mai frumoase științe, ani de muncă în plus pentru a aprofunda și extinde cunoștințele din manuale, ore petrecute în laborator, ajutat de profesoara Anița Luncan, alături de care a realizat experimente interesante pentru a înțelege fenomenele descrise în cărți și tratate.

Pregătire constantă

Pentru elevul care se pregătește pentru Facultatea de Medicină și Farmacie din București, participarea și premiul la Olimpiada de Chimie rămâne unul din cele mai frumoase evenimente ale vieții de elev.

„Eu din clasa a VII-a am început să mă pregătesc și să particip la Olimpiadele de Chimie. Nivelul concursurilor a crescut, iar eu a trebuit să mă pregătesc mai mult. Subiectele de la ediția aceasta a olimpiadei au fost foarte grele, dar atractive. Au fost multe subiecte cu capcane, dar foarte interesante, provocatoare aș putea spune. La proba de baraj au fost subiecte din toată chimia, nu doar din cea organică din care mă pregătisem eu.

În plus, a fost o probă de cinci ore. Am lucrat acasă, ajutat de doamna profesoara Anița Luncan, căreia doresc să-i mulțumesc pe această cale, pentru că m-a ajutat foarte mult. La fel de mult îi mulțumesc și domnului director Florin Nicoară care m-a susținut și m-a încurajat permanent”, a declarat Vlad Iova.

Ajuns în acest punct, Vlad se bucură că munca sa a dat rezultate. Este însă și un imbold pentru a se pregăti mai mult pentru ceea ce urmează. Pentru că, odată calificat în lotul lărgit al României, orădeanul va parcurge alte probe. Prima va fi în această săptămână – Olimpiada Internațională de Chimie Mendeleev, unde va concura cu olimpici din peste 30 de țări. Pe urmă, din cei 13 elevi care alcătuiesc lotul lărgit al României, vor fi selectați patru cei mai buni care vor compune lotul restrâns al țării.Primii patru calificați vor reprezenta România la Olimpiada Mondială de Chimie din Japonia, din vara acestui an.

Rezultatele lui Vlad sunt și ale profesoarei Anița Luncan care l-a descoperit, stimulat și îndrumat.

„Dacă aluatul e bun și rezultatele vin de la sine. Vlad este un elev pasionat, inteligent și perseverent. În perioada celor aproape doi ani în care nu se întrevedea niciu concurs, nicio înfruntare științifică, el a muncit constant ca și cum a doua zi s-ar duce la olimpiadă. Și cred că pe lângă calitățile sale intelectuale, această muncă pe care a gestionat-o constant l-a făcut să aibă rezultatele pe care le are. Am fost vitregiți de lucrul în laborator, pentru că în timpul Pandemiei nu ne-am dus la pregătire, dar faptul că olimpiada nu a avut și probă practică a fost bine. Altfel, am fi fost dezavantajați. Chimia este prin excelență experimentală. A primit rezultatele pe măsura muncii. Sunt foarte bucuroasă pentru rezultatele sale, iar a doua participare la internațională spune foarte multe. Îi doresc succes pentru etapa următoare”, a declarat prof. Anița Luncan.

4 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. vasile says:

  Felicitari indrumatorilor si parintilor care l-au sustinut permanent, din toate punctele de vedere.
  Ne mandrim, toti oradenii, cu asemenea reprezentanti de elita.
  La mai mare!

 2. Razvi says:

  Felicitari dnei Luncan! Un adevarat exemplu care inspira! – ma bucur ca v-am fost elev, chiar daca eram || cu chimia.

 3. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Se pot face înscrieri pentru programul Rabla. Condiții, etape și sume alocate
  De azi, 14 mai 2021, persoanele fizice își pot crea conturile de utilizator în aplicația informatică în vederea înscrierii în Programul Rabla pentru Electrocasnice.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Statui Vivante prezente la Oradea, la Enchante Rooftop & Social Lounge, o locaţie care îţi oferă privelişti asupra oraşului ce îţi taie respiraţia!
  Enchante ! Mă bucur să te cunosc! Încântat de cunostinţă! Nice to meet you! 1

  România

  Nunți și botezuri de la 1 iunie: Se renunță la restricționarea numărului de persoane, dacă toți participanții sunt vaccinați
  Liber la nunți și botezuri. Președintele Klaus Iohannis a anunțat în cadrul conferinței de joi că din date de 1 iunie se pot organiza evenimente private. 1

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa în Băile Felix, Băile 1 Mai, Sânmartin, Cordău și Cihei

  BIHON CAO

  Anunț Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  România

  K.Iohannis: Din 15 mai se elimină portul măștii în exterior și restricțiile pe timp de noapte. Spectatorii revin pe stadioane
  Președintele Klaus Iohannis a anunțat în cadrul unei conferințe de presă, susținută la Palatul Controceni, că din data de 15 mai se va elimina portul măștii în exterior și restricțiile de noapte. 20

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Prețuri mai mici pentru investigațiile dedicate femeii, la Transilvania Imagistică
  Cancerul de sân e cea mai frecventă formă de cancer cu care se confruntă femeile, de aceea prevenția, controlul anual sau la 2 ani, sunt vitale pentru depistarea precoce a acestei maladii. Surprins în stadiu incipient, cancerul de sân este tratabil.

  România

  Premierul Cîţu o încurajează pe Ioana Mihăilă să prezinte public raportul privind diferenţele de raportare a deceselor generate de COVID-19
  Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat joi că o încurajează pe Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii, să prezinte public raportul Comisiei privind diferenţele de raportare a deceselor la persoane cu COVID-19.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.