bihon.ro Web analytics

Gojdu - 217 ani de la naştere, 4 ani de exil

Asociaţia „Cultura în Mişcare” speră ca următoarea aniversare a cărturarului să poată fi sărbătorită acolo unde îi este locul statuii: în centrul oraşului.
Scris de farcas - Asociaţia „Cultura în Mişcare” speră ca următoarea aniversare a cărturarului să poată fi sărbătorită acolo unde îi este locul statuii: în centrul oraşului.

30 de orădeni au răspuns invitaţiei asociaţiei „Cultura în Mişcare” de a participa la aniversarea lui Emanuil Gojdu, în Cetatea Oradea, acolo unde statuia restaurată aşteaptă să fie dusă pe noul amplasament şi redată astfel orădenilor.

Demersul are loc după ce organizatorii spun că toate liniile de dialog cu autorităţile locale, pe acest subiect, sunt închise. Universitarul Mihai Drecin, europarlamentarul Emilian Pavel, Nicolae Sălăjan, vicepreşedintele Vetrei Româneşti, consilierul local Liviu Sabău Popa s-au aflat printre cei care au marcat ziua lui Gojdu.

„Cultura în Mişcare”, prin liderul ei, Flavius Bunoiu, nu se află la primul eveniment de acest fel. Flavius Bunoiu a mai lansat o astfel de invitaţie pe vremea când statuia lui Gojdu era abandonată în ştrand. Atunci, peste noapte, statuia a dispărut şi a fost mutată în Cetate.

„S-au împlinit patru ani de când statuia lui Emanuil Gojdu a fost demontată din zona centrală a oraşului. «Cultura în Mișcare» a urmărit de la bun început acest subiect, şi îl vom urmări în continuare. Nu dorim să ştirbim cu nimic însemnătatea şi importanţa altor personalităţi pe care autorităţile locale le consideră demne de admiraţia comunităţii locale, dar suntem de părere că şi Emanuil Gojdu trebuie să se bucure, în egală măsură, de acelaşi respect acordat acestora. Am încercat, în măsura posibilităţilor, să atragem atenţia asupra acestei situații.

Suntem astfel la a doua iniţiativă de a «serba» ziua lui Emanuil Gojdu după evenimentul de anul trecut, când am fost la Ştrandul Ioşia, locul de depozitare a statuii. Sperăm ca următoarea aniversare să o sărbătorim într-o zonă centrală a oraşului, aşa cum merită un simbol al comunităţii de talia lui Emanuil Gojdu. Ne bucurăm că statuia a fost relocată şi restaurată şi aşteptăm amplasarea ei într-o zonă uşor accesibilă orădenilor şi turiştilor… N-am cerut ca statuia să fie amplasată înapoi în Piața Unirii, deși credem, personal, fiecare dintre noi, că acolo ar fi fost locul potrivit, datorită amplasării casei în care s-a născut Emanuil Gojdu”, explică Flavius Bunoiu demersul Asociaţiei „Cultura în Mişcare”.

Participanţii speră că statuia va fi amplasată în vecinătatea prestigioasei unităţi de învăţământ care îi poartă numele. O rană deschisă va rămâne însă mereu: renunţarea la patrimoniul Fundației Gojdu, considerat drept cea mai mare pierdere patrimonială a României, după tezaurul de la Moscova.

Participanţii la aniversare au putut mânca o bucată de tort şi au depus câte un buchet de flori la bustul avocatului.

„Mulţumim Florăriei Florius pentru buchetele de flori donate cu această ocazie, la împlinirea a 217 ani de la nașterea avocatului Emanuil Gojdu, una dintre cele mai mari personalități ale culturii orădene”, a spus Flavius Bunoiu.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Acuzat că a încercat să-și ucidă fosta soție, fostul șef al Poliției Locale din Oradea a fost condamnat la 5 ani de închisoare
  Acuzat că a încercat să-și ucidă fosta soție, fostul polițist local Paul Kover a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Karpaten Bistro Haus, un restaurant orădean în stil bavarez! Evenimente private, meniul zilei, happy hour 1+1 gratis, muzică live, livrări la domiciliu!
  Orădenii care doresc să servească un meniu deosebit cu specific bavarez o pot face aproape de centrul orașului, la Karpaten Bistro Haus. Localul este situat pe strada Tudor Vladimirescu, nr. 77/A, pe locul fostului restaurant Intim.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Festivalul Baroc în Cetate: Oradea devine capitala muzicii baroce
  A doua ediție a Festivalului Baroc se va derula în perioada 23-31 mai 2022.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  An pregătitor pentru studenții străini din cadrul Universității din Oradea
  Studenții străini au la dispoziție un an pentru a învăța limba română, în cadrul unui program dezvoltat de Facultatea de Litere din Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 1,3 milioane de euro pentru Universitate din Oradea în cadrul Erasmus+
  Universitatea din Oradea se află în topul alocărilor de fonduri pentru proiectele de mobilitate Erasmus+. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Aleșii din Vadu Crișului, la „Trezoreria domnească” din Hajduszoboszló
  În cadrul unui proiect comun finanțat de către BGA (Ungaria), o delegație de 12 persoane din Vadu Crișului a făcut cunoștiintă cu oportunitățile de vizitare oferite de localitatea maghiară Hajduszoboszló.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.