bihon.ro Web analytics

„Gojdu protestează. Uniți pentru directorul Nicoară”

De Crina Dobocan
Reactualizat la:

„Gojdu protestează. Uniți pentru directorul Nicoară”

Reactualizat la:
Mai mulți profesori, elevi și părinți ai elevilor Colegiului Național „Emanuil Godju” din Oradea protestează față de măsura demiterii directorului instituției, prof. Florin Nicoară. Profesorii Colegiului anunță că luni, 24 mai 2021, intră în grevă japoneză și că, la final de cursuri, vor protesta în curtea instituției.
Scris de Crina Dobocan - Mai mulți profesori, elevi și părinți ai elevilor Colegiului Național „Emanuil Godju” din Oradea protestează față de măsura demiterii directorului instituției, prof. Florin Nicoară. Profesorii Colegiului anunță că luni, 24 mai 2021, intră în grevă japoneză și că, la final de cursuri, vor protesta în curtea instituției.

Ca o primă reacție, imediat după anunțul de demitere a directorului, unii dintre elevii, profesorii sau părinții Colegiului și-au actualizat fotografia de profil de pe pagina de facebook cu o ramă pe care apare mesajul: „Gojdu protestează. Uniți pentru directorul Nicoară”. În plus, dascălii anunță că luni intră în grevă japoneză și că la ora 12.30 vor organiza protest în curtea instituției de învățământ.

„Noi vom protesta prin toate mijloacele democratice, inclusiv prin sloganuri în platformele de socializare. Luni vom intra în grevă japoneză. Vom purta banderole portocalii și vom organiza un miting de susținere . Dorim să ne exprimăm dezacordul față de ceea ce noi considerăm a fi un abuz grosolan”, a spus un profesor din școală.

De asemenea, mulți dintre ei s-au arătat jigniți de afirmațiile apărute în presă conform cărora „elevii sunt ținuți ca în pușcărie” sau că „elevii de la Gojdu sunt la ora 12 pe terase”.

Astfel, unii dintre elevii cu rezultate remarcabile la învățătură au postat pe conturile de pe rețelele de socializare mesaje ironice, precum: „Elev la terasă”, „Pușcăriaș de la terasă” ori „La terasă sau la pușcărie, hotărâți-vă?!”.

Referitor la afirmațiile potrivit cărora elevii „ar fi ținuți ca în închisoare” elevii colegiului au declarat: „este drept că se schimbă profesorii ca și gardienii. Dar acest fapt are legătură doar cu purtarea măștii de protecție. Pentru noi, elevii, este mai convenabil că aveam ore până la 12.30-13.00, de câte 40 de minute, decât să stăm la școală până la ora 14.00 cu măștile pe nas și pe gură. În plus, orarul pe care îl avem acum este foarte eficient, pentru că materiile care nu au nicio legătură cu profilul, respectiv, umpluturi, sunt puse online, iar restul sunt fizice. Programul pe care îl avem acum este cât se poate de bun. Ne deranjează însă că trebuie să stăm cu măștile pe față și că nu avem voie să ieșim în curte neînsoțiți de profesori”.

Afirmațiile elevilor vin în contextul în care, potrivit informațiilor deținute de redactorul Jurnal bihorean &bihon.ro, în toate școlile din Oradea cursurile sunt de 40 de minute. În plus, decizia privind renunţarea la purtarea măştii de protecţie sanitară în curtea şcolilor a rămas la latitudinea fiecărei unităţi de învăţământ, condiţia fiind asigurarea unui program decalat pentru evitarea aglomerărilor.

„În curte oricum nu ne mai țin cu măștile pe față, doar că ne scot profesorii câte 10 minute în curte. Asta dacă nu plouă. Când îi cald afară, ne scot foarte des. Când plouă, se complica treaba”, a spus un liceean.

Protest cu cafele

Elevii și dascălii sunt deciși să protesteze împotriva acestei măsuri, considerată de majoritatea abuzivă. Mai mult, elevii au propus să protesteze în fața Inspectoratului Școlar Județean Bihor cu cafele în mână, pentru a-și arăta disprețul făță de afirmația conform cărora „ar sta pe terase și nu la cursuri”.

„Știți ce e ipocrizia? Să spui că elevii sunt terorizați de un director, după care să te plângi că același director a simplificat orarul și elevii merg la cafea prea mult. Păi cum e până la urmă cu elevii? Sunt terorizați sau sunt la cafea? Vă zic eu, ambele variante sunt minciuni. Ar trebui ca domnul inspector școlar Virgil Blage să își măsoare afirmațiile de mai sus. Nu este în măsură să critice acțiunile unuia dintre cei mai eficienți și mai dedicați directori școlari dintre cei pe care i-am cunoscut.

Am fost gojdist patru ani, trei ani avându-l ca director pe domnul Florin Nicoară. Am cunoscut un om deschis la schimbări cu care am colaborat extrem de bine, dar totodată un om drept și principial care nu face compromisuri. Și vă pot spune cu mâna pe inimă că este unul din puținii care chiar ține cont de opinia elevilor. Opinii constructive, nu orice populisme.

În loc să critice atât de ieftin ultimele măsuri ale colegiului, de redeschidere fizică a școlii într-o formulă cât mai avantajoasa pentru elevi, ar fi trebuit să analizeze dacă nu cumva este o măsură eficientă și bună de aplicat și la alte școli. Sau domnul inspector preferă ca elevii să meargă la școală după-masă cum se întâmplă în alte locuri?

Din păcate vedem din nou scenariul omului care lucrează la ceva bun și eficient, dar este sabotat de orgoliile politice ale unor personaje cel mult mediocre.

Când ați ajuns în inspectorat ați spus că faceți reforme, domnule Blage, din câte îmi amintesc. Unde sunt? Că vă ocupați cu aceleași mizerii cu care se ocupau și unii din predecesorii dumneavoastră”, a scris Alex Trandafir, absolvent al Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea.

„Elevă la terasă”

„Către domnul inspector Virgil Blage,

Vă invit să faceți o evaluare a elevilor școlii ca să vedem dacă într-adevăr se face sau nu școală la Gojdu.

Spre exemplu, veniti la o clasă de 12-a să vedeți cum se desfășoară pregătirea pentru BAC. Doar săptămâna aceasta, clasa mea a dat două simulări de examen: una la matematică și una la biologie. Surprinzător (sau poate că nu), ne-au fost suficiente două ore de curs pentru rezolvarea subiectelor. Vă dați seama? Elevii de la Gojdu rezolvă în 80 de minute, cât alții nu rezolvă în 180 (cât durează o probă de BAC).

Vă invit să testați orice clasă doriți din materiile de profil și să comparați rezultatele cu oricare altă școală. Haideți să vorbim pe surse, pe cifre, nu pe impresii. Pe mine așa m-au pregătit profesorii de la Gojdu.

Sunt gojdistă de opt ani și pot spune cu mâna pe inimă că domnul Nicoară a fost un director cum puțini se văd prin școlile din România. Când eram în clasa a 8-a, domnul Nicoară, proaspăt ajuns în funcție, a decis să se facă publice listele cu profesorii de la fiecare viitoare clasă de a 5-a și a 9-a pentru ca părinții și elevii să aleagă în cunoștință de cauză profilul dorit. Aceasta a fost probabil prima decizie din sutele pe care Nicoară le-a luat în beneficiul elevilor săi, chiar dacă deranja anumite persoane. Tot domnul Nicoară e cel care a reușit să ne modernizeze curtea și să o transforme în ceea ce e azi. Tot domnul Nicoară, alături de întreaga conducere a școlii, a fost responsabil pentru cea mai rapidă organizare din județ la începutul pandemiei în 2020, când școala noastră a trecut complet în online la doar trei zile după suspendarea cursurilor față în față.

Declarați că la Gojdu nu se face școală și totuși rezultatele de la examene și olimpiade (naționale și bineînțeles, internaționale) țin să vă contrazică. Elevii «de la terase» au promovabilitate 100% la examene și cele mai bune rezultate din județ și cu toate astea tot noi suntem cei care «nu fac școală». Într-adevăr, e păcat că la Gojdu în 40 de minute se face mai multă școală decât fac alte instituții într-o zi întreagă, dar în acest caz nu problema, ci soluția se află între pereții colegiului nostru.

În final, înțeleg că domnul director probabil că a călcat pe coadă balaurul greșit, dar de aici până la a denigra cea mai bună școală din județ, e cale lungă. Cifrele nu mint”, a semnat Ioana Farcaș, „o gojdistă în clasa a XII-a, olimpică națională premiată cu mențiune, după 12, elevă la terasă”.

Alte voci, însă, consideră că măsura luată de inspectorul Blage împotriva conducerii Colegiului Gojdu se impunea, „date fiind răzvrătirile din spațiul public ale directorului Nicoară”. Ba mai mult, această măsură este apreciată de unii drept o dovadă de verticalitate și imparțialitate din partea șefului IȘJ față de un coleg de partid.

„Domnul Nicoară trebuie să înțeleagă că nu poate face descentralizare cu forța, ignorând legislația actuală și instituțiile superioare. Probabil inspectoratele se vor desființa, însă trebuie să aștepte toți până atunci. Dacă nu s-ar fi luat această măsură radicală, atunci fiecare ar face ce consideră că e bine. Ar fi ok ca majoritatea să dispună, după bunul plac, măsuri în vreme de pandemie. Felicitări d-lui Blage pentru că a acționat trăgând acest semnal de alarmă: dacă nu te conformezi atunci când ești atenționat, în repetate rânduri, atunci, nimeni nu e mai presus lege! Majoritatea știm că rezultatele elevilor din Gojdu se datorează orelor în particular date de profesorii care nu își fac treaba la clasă. La fel și notele. De aceea s-au scurtat orele, ca să le ofere profesorilor mai mult timp pentru orele în particular”, este părerea unui cititor.

În opinia inspectorului școlar general Virgil Blage, aceste acțiuni sunt acte de manipulare și au grave consecințe.

„Toate școlile au fost atenționate să adopte măsuri care să reflecte trendul existent spre normalitate. Nimeni nu este demis dacă înțelege să respecte legea. Manipularea unor grupuri sociale, indiferent în ce formă, este regretabilă și are consecințe grave. Programul școlilor și al pauzelor se recomandă a fi decalat. Nu am observat acest lucru. Hotărârile Consiliilor de Administrație nu pot contraveni legii, iar președintele Consiliului de Administrație răspunde de legalitatea lor. Membrii, prin vot, devin solidari cu deciziile luate”, a explicat inspectorul șef Virgil Blage.

36 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. florin says:

  O persoana incomoda pt Bolojan.

  • Irina says:

   Pentru Blage.

   • ,, says:

    Blage executa ce vrea Bolobasa.
    Asa cum a zis candva – Ilie Bolojan, primarul Oradiei – un exemplu pentru toti.

    • Anonim says:

     Același Blage care in cadrul unui concurs pentru ocuparea unei funcții intr-o unitate de învățământ anul acesta, și-a pus pila pe funcție deși acesta nu îndeplinea condițiile de participare la respectivul concurs. Probabil are și aici pe altcineva mai “competent” pt acest post !

 2. Sorin Anghel says:

  Acest Blage e un impostor. E copia fidela si sluga birtinezului. Căruia vineri seara artiștii i-au arătat cartonașul galben.

 3. tatamare says:

  ” materiile care nu au nicio legătură cu profilul, respectiv, UMPLUTURI, sunt puse online, iar restul sunt fizice. ” )))
  cam asta o fi nivelul absolventilor coledzului? sa inteleg ca sunt unii profesori de ”umplutura” ? )))
  halal exprimare pt. un gojdist!!!

  • alumnus says:

   Nu te mai juca, cu cuvintele, tataie! Copilul ala s-a exprimat referitor la materie, nu la omul care o preda. Pentru un elev de la matematica-informatica, biologia este materie de umplutura. Pentru un elev de la stiintele naturii, psihologia este umplutura. Unul va urma informatica la UBB, celalalt va urma medicina la Carol Davila si fiecare va performa in domeniul lui tocmai pentru ca a stiut inca din liceu ce vrea sa faca, si-a urmat cu tenacitate drumul si nu s-a impiedicat de toate umpluturile pe care i le-au pus in cale comunistii din sitemul de invatamant. Cum spunea Wiuston Churchill: nu vei ajunge la destinatie, daca te opresti sa dai cupietre dupa fiecare caine care te latra!

   • qwerty says:

    Total gresit ce spui! Nu exista umplutura, legea e lege!

   • tatamare says:

    Mai, copilul prostiei, nu ma mira ca tie nu iti place teatrul , nu iti place cultura, in general. Meri cu gagica prin oras, de ce sa mai dai banii pe cultura!? ))) Nu uita sa-ti dai un system restore, macar de prin anii 1400-1500! Cu astia ca tine, e suficient sa vorbesc prin emoticoane! )))

 4. Anonimul says:

  In principal pentru o asemenea chestiune trebuie intrebati elevii liceului, mai ales cei din anii terminali pentru a ne forma o imagine, o perere despre problema. Cred totusi ca pe undeva este un substrat politic ca peste tot si dadeam vina pe “ciuma rosie”, acum e la putere “ciuma galben-portocalie” care se pare dupa tot ceea ce se intampla, mult mai perfida ca cealalta.

 5. Caragialescu says:

  Astia fac peneleu de rusine! De rasucesc brătenii ))) in morminte. Inșpectoru tine da arate cine e bossul, directorul , cam arogantel pt. ceea ce de numeste cadru didactic. Sufera copiii din cauza orgoliilor de partid. Psdistii au fost parfum in comparatie cu neobolsevicii astia.

 6. Eliza says:

  toti politrucii parveniti care ajung la putere isi pun prietenii,rudele, grupurile de interese si slugile directori la institutiile statului aceast obicei netrebnic ar trebui inlaturat prin lege ca nici un politruc sau partid sa nu poata schimba directorii dupa bunul lor plac, toate concursurile ar trebui scoase de sub influenta politrucilor care sunt marea majoritate dintre ei niste parveniti ordinari care mentin romania in randul tarilor slab dezvoltate, impart banii pe influenta politica, sifoneaza banii publici si nu fac nimic pentru comunitatile care i-au ales, dar in schimb au salarii si pensii sspeciale exorbitante pentru Romania fara sa faca mai nimic.

 7. unu says:

  Cam arogante comentariile unor gojdisti fata de celelalte scoli. Vedeti va ma de mizeria de la voi!

 8. drop says:

  Oricine se opune lui Bolojan, sau doar se contrazice cu el va fi strivit ca un gandac. Nu uitati Bolojan e un zeu, sa va inchinati zeului

 9. adi says:

  Sa comaseze toate scolile intr-una Bolovanul, apoi sa le dea foc. Ce se mai aude de comasarea caselor de copii, de la 5 copii pe casa i-a bagat 50 intr-o casa, doar sa mai dea drumul la gaz mai lipsea, sa scape de niste cheltuieli. Apropo cand mai reface piata incendiata? Dar proiectul din centru cu tepuse, oamenii au votat ceva apoi a venit sluga Birta si a spus ca nu conteaza parerea locuitorilor ca primaria si Bolo stiu ce e mai bine pt oras, si nu se mai face nimic din proiectele votate de oradeni, inainte de alegeri.

 10. Egri Diana Roxana says:

  Am fost si eu eleva la Colegiul National E. Gojdu, iar in prezent sunt avocata. Sunt mandra ca am fost eleva a acestui colegiu. Toti profesorii erau cu un inalt grad de profesionalism, iar exigentele au fost pe masura. Sustin protestul Colegiului.

 11. Imoral says:

  Inspectorul Blage ar trebui sa demonstreze denigrarile aduse copiilor sau daca nu poate sa-si prezinte DEMISIA. Asemenea individ nu are ce cauta in invatamantul bihorean !!! Cred ca si daca si-ar cere scuze in mod public ar fi insuficient, cum poti sa ocupi o functie importanta si sa nu stii ce vorbesti 🙁

 12. Boc says:

  Și profesorii “a votat” schimbarea, pentru progres și corectidune. Acuma s-o accepte și să o îmbrățișeze….

 13. misugermanul says:

  Gojdu își face program special, 4 zile pe săptămână și ore de 40 de minute că doar ei sunt ceva deosebit atât elevii cât și profesorii. E bine sa primești același salar pt. ore lucrate mai puține, era bine online, era perfect, acum sa facem ore cat mai scurte, le convine tuturor, atât profesorilor și viitoarelor vedete care oricum au profesori privați aproape toți. Așa că hai la greva!

  • misuhorvatski says:

   Crezi tu ca educatia e o fabrica. Performanta conteaza nimic altceva. Cand mizeria “covid” a fost introdusa cu vacante si cu online atunci a fost ok?
   Sustin Liceul Gojdu si Blage trebe dat afara cat mai repede.

  • fiudeprof says:

   tu esti si imbecil, mah! pe langa faptul ca esti agramat!
   in primul rand, sa le ceri parintilor care au copii care trebuie sa stea cu masca 50 de minute sau sa stea 50 de minute in fata ecranului/lectie, si inmulteste cu 5,6, 7 ore /zi, boule care esti bou. si adauga nenumaratele ore de cursuri pt. invatarea predarii online si alte si altele. dar esti prea bou. du-te la saiba!

  • Andrei says:

   mai cretinule, tu esti prea cretin sa intelegi ca 40 de minute online sunt mai grele decat 50 de minute la scoala, fizic. sau crezi ca profesorii au vrut asta, sau crezi ca doar la Gojdu s-au micsorat nr. de minute?

 14. Bbgun says:

  Cand vrei sa circuli 4 zile normal si una pe contrasens…faci ceva gresit

 15. Gojdu4ever says:

  DOAR CAND IL VETI ATACA OE BOLOJAN ITI VETI RRADUCE PE NICOARA INAPOI DIRECTOR! Nu e prima data cand Bolojan cedeaza presiunii. Si o presiune sociala cum e comunitatea din Gojdu, liceul geniilor din Oradea, il va face sa revina asupra deciziei. Atacati-l pe Bolojan in ziarele si televiziunile nationale pentru acest abuz! Elevii informaticieni din Gojdu, apreciati in toata România, sa scrie pe toate Blogurile ce abuzuri face Bolojan! Politicianului va renunța la batalie la fel ca in trecut! Si Nicoara va fi din nou la locul bine meritat.

 16. gojdist says:

  Domnul inspector la ordinele SEFULUI CJ probail este incomodat de performanta, pe principiul daca ceva merge bine hai sa il AJUTAM sa nu mai meaga…stiti pilda cu capra vecinului….Intre toate scolile din judet acesti ilustri conducatori s-au gasit sa taie clase la cele mai reprezentative 3 licee oradene Gojdu, Eminescu si Ghibu, iar cand cadre didactice, elevi si parinti au protestat, firesc de altfel replica SEFULUI ISJ este aceeasi…oamenii sunt manipulati. Dar oare chiar nimeni nu mai are dreptul la opinie, nimeni nu mai are discernamant, directorii sunt zeii si ii pot manipula pe oameni cum vor ei? Parca traim un cosmar si ne-am reintors in comunism unde daca nu aplaudai si nu preamareai conducerea erai aspru sanctionat. Rusine domnule Blage si intregii clase politice…oare cand vor fi depolitizate institutiile statului si in invatamant va prima calitatea.

  • burebista says:

   E comunism clar. Trebe forta de munca ieftin pentru parcul industrial, nu trebe oameni educati.
   8 clase ca chelu birtinez sau ochi de peste.

 17. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  S-a stins din viaţă un mare dascăl: Dorel Tifor
  S-a stins un dascăl cum puţini mai sunt în ziua de astăzi.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Muzică populară, teatru-dans şi muzică clasică în Piaţa Unirii
  Evenimentul a fost organizat pe baza protocolului dintre Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Multipla campioană Elena Pagu, la 96 de ani, la startul Beiuș Runnnig Day
  Evenimentul care a avut loc pe 12 iunie 2021 se află la cea de-a doua ediție și a reunit la start sute de participanți printre care și mari campioni.

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Compania de Apă anunță întreruperi în furnizarea apei

  BIHON CAO

  Întrerupere în furnizare apei în Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 400 de teste efectuate, un singur caz nou de coronavirus
  Numărul de cazuri noi continuă să fie redus în județul Bihor. 1

  Ştiri sportive

  Prima declaraţie a medicului care l-a salvat pe Christian Eriksen
  Medicul care l-a ajutat pe Erksen pe teren, medicul echipei naţionale a Danemarcei, Morten Boesen, a povestit despre momentele în care fotbalistul a fost la un pas să-şi piardă viaţa pe teren. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Vaccinarea anti-coronavirus, restrânsă în Bihor
  Din pricina numărului tot mai mic de doze de ser anti-Covid administrate zilnic în Bihor, s-a decis reorganizarea procesului de vaccinare.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.