bihon.ro Web analytics

Gravitează la Graz între muzică şi cercetare în matematică

Reactualizat la:

Gravitează la Graz între muzică şi cercetare în matematică

Reactualizat la:
Albumul de debut „Learning to Fly" este format din 13 dintre piesele pe care artista cu doctorat în matematică le-a scris în ultimii 14 ani.
Scris de farcas - Albumul de debut „Learning to Fly" este format din 13 dintre piesele pe care artista cu doctorat în matematică le-a scris în ultimii 14 ani.

 Banatu-i fruncea, dar atunci când în ecuaţia genetică intră şi zona Beiuşului, rezultatul nu poate fi decât la superlativ. Loretta Ligia Cristea s-a născut în Timişoara, dar o parte dintre rădăcinile ei sunt în Bihor, la Sudrigiu, acolo unde s-a născut mama ei, universitarul Minerva Cristea (Micle).

Conexiunile Lorettei cu Bihorul sunt puternice- revine aici cu mult drag, în familia ei, cea a reputaţilor medici şi universitari formată din: Ioan Micle – interne, Ioan Micle – ortoped, din medicii Otilia şi Liana Micle.

În copilărie, Loretta îşi petrecea vacanţele la Sudrigiu, la bunica ei-„la mama Lina”, alături de verişoarelei ei Iancinta şi Cecilia şi de mătuşa ei, Leonora. Atunci am cunoscut-o pe Loretta şi pot să spun, că deşi eram un pic mai mare decât ea, m-a uimit inteligenţa, spontaneitatea ei, dar şi un fel de seriozitate, o anume alură academică, aristocratică în tot ceea ce făcea. Ştiam încă de atunci că Loretta e un fel de doctor în matematică şi îmi doream să vorbesc fluent, ca ea, germana.

Pe scara lui Pitagora

Azi am certitudinea că Loretta ştia dintotdeauna că modelul matematic care poate reprezenta sunetele unui instrument e dat de un spaţiu vectorial, că între două note de frecvenţe diferite există o relaţie de antisimetrie, ori de tranzitivitate, cum şi faptul că notele se pot împărţi în clase de echivalenţă, ori că logartmii pot fi folosiţi spre a preciza intervalele muzicale.

Aşa că surpriza nu a fost foarte mare, dar extrem de plăcută, să descoper că la începutul anilor 2000 a plecat în Austria să susţină doctoratul în matematică. Şi-a susţinut teza în  2002 la Technische Universität Graz. Loretta a impresionat şi acolo, din moment ce i s-a posibilitatea să continue un postdoctorat la acelaşi institut. În 2007, la Linz, Lorettei Cristea i-a fost aprobat un proiect individual de cercetare finanţat de FWF (Fondul Austriac pentru Ştiinţă şi Cercetare), iar în toamna lui 2014 i s-a aprobat al doilea proiect individual de cercetare finanţat de FWF, care a început pe 25 mai 2015 şi care va dura între 3 şi 5 ani.

„Matematica este, mai ales în ultimii ani, doar o parte din viaţa mea, cealaltă parte fiind dedicată muzicii. Pot să spun că viaţa şi activitatea mea gravitează în jurul celor doi poli: ştiinţa (matematica) şi muzica. Am început să mă ocup intens de muzică, visul meu încă din fragedă copilărie, de la începutul şederii mele în Austria, în toamna lui 2001, când din primele economii mi-am cumpărat un keyboard (înlocuitor al pianului visat de copil) şi am început să compun, în paralel cu scrierea celei de-a doua jumătăţi a tezei de doctorat pe teme de geometrie fractală şi cu pregătirea susţinerii. Un coleg şi amic, care m-a auzit cântând compoziţii proprii, m-a sfătuit insistent să studiez canto, ceea ce am şi făcut, în particular, în paralel alături de matematică şi de activitatea de compozitor. Am luat, mai mulţi ani la rând, ore particulare de canto, de jazz cu două cântăreţe consacrate”, povesteşte Loretta Cristea.

Eliade, Tănase

Din toamna lui 2010,  Loretta a început să aibă apariţii publice concertante, întâi în calitate de solistă vocală a Ansamblului “Lola Sheep”, iniţial alături de muzicieni amatori, dar cu experienţă. În 2011 a fondat şi un proiect de tango “Lola Sheep: Tango” în cadrul căruia am început să colaboreze şi cu muzicieni profesionişti, deja consacraţi în Austria.

„Am creat un repertoriu în care am început să introduc şi vechi piese româneşti, selectate şi transcrise de mine. Cu acest ansamblu am participat şi la un festival internaţional de muzică, în Passau, Passauer Saien în februarie 2013. Din toamna lui 2012 am început un nou prociect de tango şi world music-Ligia s Here and Far- doar cu muzicieni profesionişti şi cu experienţă în acest domeniu. Am îmbogăţit repertoriul în special cu noi piese româneşti: programul constă în tangouri din diverse ţări, cu accentul pe Argentina şi Europa de Est. În programul cu piese de jazz pe care îl aveam deja am început să introduc, treptat, propriile compoziţii şi am început noi colaborări cu muzicieni profesionişti consacraţi din Graz, provenind atât din Austria, cât şi de peste hotare. În acest fel, din toamna lui 2013 încoace am un proiect bazat pe propriile compoziţii şi câteva vechi piese româneşti pe care publicul le adoră şi le aşteaptă, prezentat în repetate rânduri în Graz”, a adăugat Loretta Cristea.

loreta12

Din vara lui 2014, artista este membru AKM (Uniunea Compozitorilor şi Autorilor din Austria) unde a înregistrat deja o parte dintre piesele scrise de ea în ultimii 14 ani. În vara lui 2013, Loretta a susţinut un concert cu un program românesc: tangouri vechi, dar si câteva piese populare şi cântece ale Mariei Tănase la festivalul de world music “Murszene Graz”.

Apariţia româncei s-a bucurat de succes şi în presă. Cu toţii parcă redescopereau legătura dintre muzică şi matematică, faptul că gama diatonica greacă  ale cărei sunete au fost numite ulterior do, re, mi, fa, sol, la ,si, do fusese descoperită de Pitagora. Concertele artistei, dar şi informaţii despre ea găsiţi pe : www.ligialoretta.at

Preocuparea Lorettei de a face cunoscută cultura română în Austria s-a concretizat în 2011 şi în 2013 în câte două seri consecutive de concert combinat cu lectura bilingvă din  Noaptea de Sânziene a lui Mircea Eliade, organizate la Graz.  Prima dată în cvartet -“Lola Sheep”, a doua oară în duo – “Lola Meets Zet”, cu un program muzical format din tangori româneşti sau din Europa de Est, din alte piese adecvate, inclusiv compoziţii proprii.

„ Sper că în ultimii ani am reuşit să apropii publicul cu interese culturale din Graz, să trezesc, în special prin intermediul muzicii, interesul faţă de cultura şi limba română, în mod special faţă de muzică, chiar şi prin textele cântecelor pe care eu le traduc, parţial, publicului şi care sunt şi ele apreciate”, ne-a spus Loretta.

„Ligia Loretta – Learning to Fly”.

În toamna/iarna lui 2015 Loretta Cristea a înregistrat primul album, cu o parte dintre propriile compoziţii.  „A fost o mare investiţie de energie, timp, idei, dar şi o mare investiţie financiară, menită să produca ceva deosebit: albumul de debut, intitulat «Ligia Loretta – Learning to Fly». Alături de mine se află nouă muzicieni minunaţi de jazz şi/sau world music din Austria, muziceni care aici deja şi-au creat un renume. Sunt piese de cantautoare de factură jazz, compuse de mine şi cu versurile scrise de mine, în diferite limbi: engleză, română, germană, spaniolă şi altele”, spune artista care îşi va lansa albumului şi la Oradea.

Cine studiază istoria matematicii constată că Gheorghe Ţiteica şi Traian Lalescu cântau la vioară, Victor Vâlcovici la flaut, Mihail Ghermănescu la violoncel. Toţi aceştia nu erau simpli diletanţi, ci executanţi foarte buni ai compoziţiilor muzicale clasice. Probabil aceasta va fi şi concluziile celor care vor asculta muzica Lorettei Cristea, sperăm noi şi pe calea undelor radio…

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Flux de vaccinare cu serul Johnson&Johnson la centrul drive-through din Oradea
  DSP Bihor a anunțat că începând de joi, 13 mai, în cadrul centrului de vaccinare drive through din Oradea va funcționa un flux de vaccinare Johnson & Johnson, pe lângă cele 6 fluxuri de imunizare cu serul Pfizer.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A fost aprobat SF al Centurii Ocolitoare Aleșd și culoarul de exproprieri a terenurilor de pe traseu
  Centura Aleșdului prinde contur. În ședința extraordinară de miercuri a CJ Bihor au fost aprobați indicatorii tehnico-economici ai Studiului de Fezabilitate (SF). Totodată a fost aprobat și culoarul de expropriere a terenurilor de pe traseul viitoarei centurii.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  ANPC a luat pulsul sectorului HoReCa în Bihor
  Claudiu Dolot, noul președinte al ANPC, promite hotelierilor că se va merge mai mult pe consiliere și prevenție, iar amenzile vor fi aplicate doar în cazurile grave.

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa în Băile Felix, Băile 1 Mai, Sânmartin, Cordău și Cihei

  BIHON CAO

  Anunț Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! Pe încercate: PMO și CJ Bihor, protocol pentru „înviorarea” vieții culturale a Oradiei
  Valabilitatea protocolului a fost stabilită la un an, cu argumentul că 12 luni ar fi suficiente evaluarea reușitei sau eșecului strategiei. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cauzele accidentului de la Josani, dintre o motoclicletă și un buldoexcavator
  Polițiștii rutieri bihoreni au stabilit circumstanțele în care s-a produs accidentul de pe DJ 108I, în localitatea Josani. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Consultația și ecografia urologică au un preț special în luna mai
  Recapătă-ți bucuria de a trăi fără griji legate de sfera urologică. Începe cu o consultație urologică completă, care până la finalul lunii mai are un preț mai mic, la MedLife Oradea.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.