“Ni se spune că nu suntem bugetari când cerem bani de aparatură sau măriri salariale, dar suntem bugetari când a venit vorba să ne taie din salarii!”, a declarat liderul judeţean Ioan Giurgiu, de la Sanitas Bihor.
El a anunţat că Federaţia Sanitas a intentat proces Guvernului României întrucât sistemul sanitar nu ar fi trebuit să cadă sub incidenţa ordonanţei de guvern privind reducerea salariilor bugetare cu 25%. Liderul a amintit că în Sănătate, salariile sunt plătite din bani de la casele de asigurări de sănătate, din contribuţiile oamenilor şi nu direct de la bugetul de stat, ca alte instituţii. Prin urmare, Federaţia Sanitas, care însumează 115.000 de asistenţi plus alte zeci de mii de cadre medicale şi nemedicale, a dat Guvernul în judecată. La întâlnirea membrilor Consiliului Naţional al Federaţiei Sanitas se va stabili dacă Guvernul va fi dat în judecată şi separat, de sindicaliştii din fiecare unitate medicală, a relatat Giurgiu.
Şi Ambulanţa
Şi Federaţia Ambulanţa se pregăteşte să dea în judecată Guvernul condus de Emil Boc. Liderul naţional al acestei federaţii, orădeanul Gheorghe Chiş, a motivat, la fel ca şi colegul lui Giurgiu, că şi Ambulanţa este prestator de servicii, casa de asigurări de sănătate din fiecare judeţ decontând serviciile medicale prestate lunar, sumă care cuprinde şi salariile cadrelor medicale şi nemedicale de la toate filialele din ţară.
În plus, Chiş informează că de când cu ordonanţa Guvernului, Ambulanţa nu mai are control total asupra contului cu bani provenit din serviciile prestate. Astfel, dacă celelalte instituţii primesc în cont direct sume cu procentul tăiat din salarii, Ambulanţa trebuie lunar ca din contul cu banii de la CAS primiţi pe munca prestată, procentul în cauză trebuie păstrat şi direcţionat spre Finanţe, pentru a fi preluat de Guvern, fapt anormal.
În medie, reducerea cu 25% a salariilor în Sănătate face ca fiecare angajat din sistemul sanitar să ducă acasă lunar câte 500 – 600 lei, funcţie de salar.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!