HoReCa, fără impozit specific până la 31 martie

De Dan Birta

HoReCa, fără impozit specific până la 31 martie

FOTO: PYMNTS
Reactualizat la:
Angajații aflați în telemuncă pot primi de la angajator până la 400 de lei/lună. Pentru această sumă nu se datorează impozit pe venit și contribuții sociale.
Scris de Dan Birta - Angajații aflați în telemuncă pot primi de la angajator până la 400 de lei/lună. Pentru această sumă nu se datorează impozit pe venit și contribuții sociale.

Anul 2021 aduce o serie de modificări ale Codului Fiscal prin Legea nr. 296/2020 și prin O.U.G. nr. 226/2020. Prezentăm în continuare câteva dintre acestea.

Pentru PFA

Una dintre principalele modificări care se referă la persoanele fizice autorizate (PFA) este stabilirea datei de 25 mai 2021 ca termen pentru depunerea – Declarației Unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, precum și a Declarația 230, pentru redirecționarea a cotei de 3,5% din impozitul pe venit către ONG.

PFA în sistem real vor considera cheltuieli nedeductibile cheltuielile cu amortizarea bunurilor din patrimoniul personal afectate exercitării activităţii, potrivit legii.

Se vor considera cheltuieli nedeductibile de către PFA-uri şi cheltuielile cu costul de achiziţie al aparatelor demarcat electronice fiscale, puse în funcţiune în anul respectiv.

Pentru angajatori

Sunt venituri neimpozabile sumele acordate de angajator angajaților care desfășoară activitatea în regim de telemuncă pentru acoperirea cheltuielilor cu utilitățile casnice (electricitate, încălzire, apă şi abonamentul de date) şi achiziţia mobilierului şi a echipamentelor de birou, în limitele stabilite de angajator prin contractul de muncă sau regulamentul intern, în limita unui plafon de 400 lei pe lună. Pentru această sumă nu se datorează impozit pe venit și contribuții sociale. Nu este nevoie de documente justificative de la angajat pentru a dovedi efectuarea acestor cheltuieli.

Sumele care depășesc acest plafon sunt considerate asimilate salariilor. Cheltuielile suportate de angajator aferente activității în regim de telemuncă pentru salariați sunt deductibile la calculul rezultatului fiscal.

Pentru angajații societăților plătitoare de impozit pe venitul microîntreprinderilor și impozit specific sunt venituri neimpozabile avantajele sub forma utilizării în scop personal a vehiculelor.

Acoperirea costurilor cu testarea epidemiologică şi vaccinarea angajaţilor pentru împiedicarea răspândirii bolilor care pun în pericol sănătatea angajaţilor şi cea publică, nu este considerată venit impozabil şi nu se supune nici contribuţiilor sociale. La platitorii de impozit pe profit, aceasta reprezintă o cheltuială deductibilă.

Se introduc în categoria veniturilor neimpozabile din salarii şi ajutoarele pentru adopţie. Acestea nu vor fi supuse nici contribuţiilor sociale obligatorii (CAS si CASS).

Se consideră venituri neimpozabile avantajele în natură acordate persoanelor fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor ca urmare a ocupării unor funcţii considerate de către angajator esenţiale pentru desfăşurarea activităţii şi care se află în izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior, pentru o perioadă stabilită de angajator si în cazul instituirii stării de alertă.

Nu sunt venituri impozabile și nu se cuprind în baza lunară de calcul a contribuţiilor de asigurări sociale sumele plătite de angajator pentru educaţia timpurie a copiilor angajaţilor.

În baza impozabilă a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor nu se vor cuprinde dividendele primite de la o persoană juridică română.

Operatorii economici plătitori de impozit specific (restaurantele, pensiunile, hotelurile) beneficiază de scutire de la acesta pe o perioadă de 90 de zile începând cu data de 1 ianuarie 2021. Pentru aplicarea acestei prevederi, contribuabilii calculează în mod corespunzător impozitul specific stabilit potrivit Legii nr. 170/2016 aferent anului 2021, prin împărțirea impozitului specific anual la 365 de zile calendaristice și înmulțirea valorii rezultate cu diferența dintre numărul de 365 de zile calendaristice și numărul de 90 de zile calendaristice.

Se suspendă până pe 31 martie 2021 sancționarea firmelor care nu-și conectează casele de marcat la serverele ANAF

Se prelugește până la data de 31 decembrie 2021 termenul până la care trebuie să se doteze cu aparate de marcat electronice firmele ce livrează bunuri sau servicii prin intermediul automatelor comerciale ce funcționează pe bază de plăți cu cardul, precum și de acceptatoare de bancnote sau monede.

Cererile de anulare a obligațiilor de plată accesorii, în baza OUG 69/2020 și cererile pentru eșalonarea simplificată pe OUG 181/2020, se pot depune și în perioada 1 ianuarie 2021 – 31 martie 2021.

Restructurarea obligaţiilor fiscale reglementată de OG nr.6/2019 va include şi obligațiile bugetare restante din perioada 1 august 2020 – 31 decembrie 2020. Termenul pentru depunererea cererilor este 30.06.2021.

Sunt impozitate doar cu impozitul pe venit de 10% (fără contribuții sociale) biletele de valoare sub forma tichetelor cadou acordate de firme unor terți, pentru campaniile de marketing, studiul pieței, promovarea pe piețe existente sau noi, pentru protocol, pentru reclamă și publicitate. Acordarea tichetelor se face pe bază de evidență nominală, care trebuie să cuprindă, cel puțin, informații referitoare la numele, prenumele, codul numeric personal/numărul de identificare fiscală a beneficiarului și valoarea tichetelor acordate fiecărui beneficiar, lunar.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  OFICIAL! Persoanele vaccinate cu a doua doză pot intra în România fără a mai intra în carantină. Lista statelor din zona galbenă a fost actualizată
  Măsura este valabilă dacă de la a doua doză de vaccin au trecut peste 10 zile. 1

  BIHON Sport local

  Reunire cu mulți juniori la Luceafărul Oradea
  Pauza s-a încheiat și pentru cea mai tânără echipă din Seria 10 a Ligii a III-a.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  CSC Sânmartin vrea să urce în clasament
  Echipa bihoreană se întărește cu doi jucători experimentați și vizează o clasare superioară.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Vaccinul anti-Covid-19 nu i-a convins pe profesori
  Ministerul Educației a făcut publice rezultatele primei etape de consultare cu privire la disponibilitatea de vaccinare a personalului din învăţământ. Mai mult de jumătate dintre dascălii bihoreni nu vor să se vaccineze împotriva virusului Covid-19. 15

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Accident pe Tudor Vladimirescu, provocat de „țeparul de le Electrica". Orădeancă anchetată pentru fals în declarații
  Se pare că bihoreanul care a înșelat mai mulți oameni, dându-se a fi reprezentat al Electrica a fost implicat într-un accident rutier, după care a „fugit" de la locul faptei. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Steluța Cătăniciu se dezlipește de PSD. Reacția lui Mang: "E strategia PSD"
  Nici măcar un trimestru nu a durat aventura în PSD Bihor pentru deputata clujenacă de Bihor, Steluța Gustica Cătăniciu. Aceasta se vrea social-liberală, în Parlament. 3

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.