bihon.ro Web analytics

Hristos s-a înălțat! Înălțarea Domnului semnificație, tradiții și obiceiuri

De Crina Dobocan
Reactualizat la:

Hristos s-a înălțat! Înălțarea Domnului semnificație, tradiții și obiceiuri

Reactualizat la:
Creștinii ortodocși și greco-catolici sărbătoresc astăzi, la 40 de zile de la Sfintele Paști, Înălțarea Domnului.
Scris de Crina Dobocan - Creștinii ortodocși și greco-catolici sărbătoresc astăzi, la 40 de zile de la Sfintele Paști, Înălțarea Domnului.

Sărbătoarea mai este cunoscută și cu denumierea de Ispas, după numele personajului mitic care a asistat la Înălțarea Domnului și la ridicarea sufletelor morților la Cer.

Înălțarea Domnului, după cum îi spune numele, semnifică ridicarea la cer a Mântuitorului Isus Cristos de pe Muntele Măslinilor, la 40 de zile după Înviere. Din acest loc, aflat în mijlocul Apostolilor săi, le-a vorbit acestora despre cea de-a doua pogorâre a Sa pe pământ. Salutul credincioșilor în această zi este „Cristos s-a înălțat! – Adevărat s-a înălțat!”.

Sărbătoarea Înălţării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească! Astăzi, în biserici şi la monumentele eroilor au loc slujbe de pomenire, iar la ora 12:00, clopotele bisericilor vor fi trase, în semn de recunoștință față de cei care s-au jertfit pentru neam, credință și țară!

De altfel, la slujbele din biserici sunt pomeniți eroii, ostașii și luptătorii români din toate timpurile și locurile, care s-au jertfit pe câmpul de luptă, în lagăre și închisori pentru apărarea patriei și a credinței creștine, pentru întregirea nemului, libertatea și demnitatea poporului român.

Tradiții și obiceiuri

Se spune că cei care mor în ziua de Ispas ajung direct în ceruri. Mai mult, cerurile sunt deschise între sărbătoarea Paștelui și cea a Înălțării. În această zi, femeile nu împrumută sare și nu aprind foc în casă, fiindcă există credința că astfel toată casa va vui, iar vacile nu vor mai da lapte.

În unele zone, oamenii își leagă frunze de nuc peste brâu, pentru că se spune că Mântuitorul le-ar fi purtat în momentul înălțării la Cer, iar în altele se fac pomeni și se impart pentru morți brânză, ceapă verde, pâine caldă și rachiu și este ultima zi în care se mai pot mânca ouă roșii.

Bătrânii spun că, pentru a avea recoltă bogată, semănătorile se fac până în ziua de Înălțare. Tot în această zi se sfinţesc plantele de leac – leuşteanul, paltinul, alunul. În unele zone oamenii se bat cu leuştean ca să fie feriţi de boli şi de rele.

Există o credinţă populară potrivit căreia cel care moare de Ispas ajunge direct În Rai. Sărbătoarea populară ar proveni din zona Transilvaniei, din Evul Mediu, când avea loc la date diferite. Când maghiarii îşi serbau Paştele, românii cereau de la ei caii, ca să-şi lucreze pământul şi invers.

Potrivit calculelor calendarului, o dată la 4 sau 7 ani, sărbătoarea Paştilor cădea în aceeaşi zi. De aici a venit şi vorba “la Paștele Cailor”, adică momentul în care caii se odihneau.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Bihon CSM Oradea

  UPDATE! Victorie: CSM Oradea câștigă cel de-al treilea meci din finala LNBM, în fața U BT Cluj-Napoca
  CSM CSU Oradea a dispus cu 75-71 de U BT Cluj-Napoca, în prima partidă de la Oradea. 

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Două caramboluri într-o zi, în aceeași zonă: Un alt accident cu trei autoturisme, pe DN79. Două persoane, la spital
  Unul dimineață, altul seara. Două accidente în care au fost implicate câte 3 autovehicule s-au produs marți, pe DN79, la intrarea în localitatea bihoreană Leș. 1

  România

  Orban, despre alocații: De la 1 ianuarie vor crește cu 20% plus indexarea cu rata inflației
  De la 1 ianuarie 2022 alocațiile vor crește cu 20% plus indexarea cu rata inflației conform legii, dă asigurări președintele PNL, Ludovic Orban. 1

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Compania de Apă anunță întreruperi în furnizarea apei

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Protest pentru dreptul la muncă: Directorul general al SC Băița Bihor s-a blocat în carieră
  Maria Trip, directorul general al SC Băița Bihor protestează împreună cu angajații pentru dreptul la muncă. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cauzele accidentului în urma căruia un camion a luat foc lângă Leș
  Trei autovehicule au fost implicate marți dimineața într-un accident pe DN 79, la intrarea în Leș dinspre Oradea.

  România

  Valeriu Gheorghiţă, mesaj pentru primari: „Să nu se uite la toamnă cum le sunt carantinate localităţile”
  Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), susţine că la toamnă pot să apară noi cazuri de localităţi în carantină din cauza pandemiei dacă populaţia nu se vaccinează în număr mare. 8

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.