bihon.ro Web analytics

IMM-urile acuză posibile fraude la noua Măsură 3

De Dan Birta

IMM-urile acuză posibile fraude la noua Măsură 3

CNIPMMR propune eliminarea criteriului „primul venit – primul servit” și diminuarea ajutorului de stat nerambursabil de la 1.000.000 euro la 200.000 euro.
Scris de Dan Birta - CNIPMMR propune eliminarea criteriului „primul venit – primul servit” și diminuarea ajutorului de stat nerambursabil de la 1.000.000 euro la 200.000 euro.

Consiliul Național al IMM-urilor din România trage un semnal de alarmă cu privire la implementarea noii Măsuri 3 – Acțiunea 4.1.1 – „Investiții în activități productive”, publicată în Monitorul Oficial nr. 1111 din 22 noiembrie 2021. Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) consideră că măsura are un potențial ridicat de fraudare din mai multe considerente.

În primul rând, criteriul „primul venit – primul servit” nu va asigura calitatea proiectelor, competiția de fapt fiind dată de viteza de înscriere în platformă, consideră reprezentanții CNIPMMR. De asemenea, această abordare poate conduce la blocarea platformei, încărcarea a zeci și sute de proiecte în câteva minute de la lansare, lucru care nu este corect față de toți cei care doresc să se înscrie în acest apel de proiecte.

CNIPMMR acuză Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene că nu a ținut cont de prelungirea cadrului temporar european. Comisia Europeană a adoptat o prelungire a cadrului temporar, cu încă șase luni, de la 31 decembrie 2021 la 30 iunie 2022.
IMM-urile sunt nemulțumite și de valoarea maxima a ajutorului de stat de 1.000.000 euro, care reduce în mod considerabil numărul potențialilor beneficiari. Având în vedere efectele pandemiei COVID-19 asupra unui număr extrem de mare de IMM-uri, CNIPMMR consideră oportună diminuarea valorii maxime a ajutorului financiar nerambursabil la 200.000 euro pentru a avea posibilitatea sprijinirii unui număr mai mare de IMM-uri. Astfel, vor putea fi sprijinite minimum 1.792 de IMM-uri comparativ cu 358 de IMM-uri conform propunerii din GS.

Pe de altă parte, reprezentanții micilor întreprinzători spun că nu există corelare între cifra de afaceri și valoarea grantului solicitat, considerând că nu este corect ca beneficiarii care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, dar au o cifră de afaceri în 2019 de 100 de lei și în 2020 de 50 de lei, să poată aplica pentru un grant de 1 milion de euro, aceștia neavând nici experiența, nici capacitatea tehnică și nici capacitate financiară.

„Se pregătește o fraudă de proporții în implementarea măsurii 3! Nu e posibil ca în lipsa unui Guvern instaurat, să fie lansată o măsură vitală pentru mediul de afaceri în regim de «primul venit, primul servit»! Istoria ne arată că acest sistem a contribuit la fraude în ceea ce privește blocajul platformelor, aplicarea cu ajutorul «roboților» de proiecte, frustrare în rândul celor corecți și care își doresc competiție corectă! 358 de milioane de euro care riscă să ajungă nu la cei care au nevoie, nu la cei performanți, ci la cei care «se descurcă»! Fac un apel la noul prim-ministru, la ministrul Fondurilor Europene, la ministrul Economiei să oprească imediat acest potențial jaf!!!”, solicită Florin Jianu, președintele CNIPMMR.
Și Melinda Morariu, managing partner la Infocredit, firmă de consultanță în afaceri, a observat multe lucruri ciudate în această schemă. „Nu s-a ținut cont deloc de observațiile făcute de diversele organizații în perioada de consultări. Acestea au fost formale, doar să se bifeze că au fost consultări”, a precizat Melinda Morariu.

Dan Octavian, președintele Asociației Firmelor Bihorene (AFB) crede că această măsură este una cu rezultat cunoscut. „Se vor depune proiecte pentru 3 – 5 miliarde de lei și vor fi finanțate mai puțin de 10%. Înseamnă că cine are capacitatea de a manipula softurile, are șansa să intre. Se vor înregistra 5.000 – 8.000 de click-uri într-o secundă. Cum se va face departajarea? 358 de proiecte finanțate nu înseamnă nimic pentru sprijinirea antreprenorilor din România. Este ca și cum ai arunca 358 de colaci de salvare la câteva sute de mii de firme. Ca în Titanic”, este de părere Dan Octavian.

Propuneri

CNIPMMR face o serie de propuneri în scopul clarificării anumitor aspecte ce țin de scrierea, depunerea, evaluarea și implementarea proiectelor de investiții în cadrul Acțiunii 4.1.1. De asemenea, au fost transmise și câteva observații și propuneri de îmbunătățire a Ghidului Solicitantului.

Astfel, CNIPMMR propune existența unei perioade de minimum 30 de zile între data publicării ghidului solicitantului final și lansarea apelului de proiecte. Altă propunere este diminuarea ajutorului de stat maxim nerambursabil de la 1.000.000 euro la 200.000 euro pentru a avea posibilitatea sprijinirii unui numar mai mare de IMM-uri. Astfel, vor putea fi sprijinite minim 1.792 de IMM-uri comparativ cu 358 de IMM-uri conform propunerii din GS. CNIPMMR mai propune ca valoarea minima a AFN să fie de 50.000 euro. Reprezentanții IMM-urilor mai vor clarificarea aspectului dacă proiectul se poate implementa într-un singur punct de lucru, o singură regiune sau acesta poate fi implementat în mai multe puncte de lucru și mai multe regiuni. CNIPMMR recomandă realizarea unui tutorial video cu etapele completării cererii de finanțare pentru o corectă informare a antreprenorului.
CNIPMMR mai propune ca finanțarea să fie acordată în ordinea descrescătoare a punctajului, astfel încât să fie finanțate proiectele cu cele mai mari punctaje, acestea având o valoare adăugată mai mare și sunt mai bune din punct de vedere calitativ și al eficienței.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Un transport agabaritic va tranzita județul Bihor. Traseul vehiculului
  CNAIR a anunțat, miercuri, că în următoarea perioadă se va efectua un transport agabaritic cu depășiri pe ruta Sibiu-Borș II.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Încă o contestație a fraților Costa și a pompierului Butuc, respinsă de Curtea de Apel Oradea
  Frații Florin și Andrada Costa și fostul pompier Cătălin Butuc rămân în continuare după gratii. Curtea de Apel Oradea a respins miercuri, contestația celor trei tineri care au terorizat o femeie, de prelungire a arestului preventiv.

  BIHON Sport local

  Turneu caritabil la Avram Iancu. „Maracanito 2021, ediție specială Ionuț Mânz”

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Orădenii de pe malul stâng al Crișului Repede rămân două nopți fără apă

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în Oradea: 7 străzi afectate, inclusiv Spitalul Județean

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  VIDEO | Dacă o persoană are anumite boli, trebuie să evite vaccinul? Răspunde dr. Ramona German, medic specialist în medicina de familie
  Întrebarea și răspunsul au fost formulate în cadrul dezbaterii „În dialog cu medicii”, moderată de către jurnalistul Octavian Haragoș. Dezbaterea s-a desfășurat în cadrul campaniei de informare desfășurată sub genericul „COVID-19 și vaccinarea: Realitatea dozată fără prejudecăți”, inițiată de către Primăria Municipiului Oradea.

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ - C. 10 si 15.12.2021 - PL Salonta + Rural + Oradea - anuntate cu 2 zile

  Mapamond

  Pfizer: Doza 3 a vaccinului este eficientă împotriva Omicron. Un nou vaccin va fi gata în martie
  Reprezentanții companiei Pfizer anunță că doza 3 a vaccinului anti-COVID este eficientă împotriva variantei Omicron. Un nou vaccin, adaptat noii variante a virusului, ar putea fi lansat în luna martie. 8

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.