bihon.ro Web analytics

IMM-urile, nemulțumite de alocările prin PNRR

De Dan Birta
Reactualizat la:

IMM-urile, nemulțumite de alocările prin PNRR

Reactualizat la:
Mediul de afaceri este nemulțumit de sumele alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Acestea sunt de circa patru ori mai mici decât ar fi necesarul estimat în urma studiului de fezabilitate realizat de PWc în anul 2019, adică 1,3 mld. euro în loc de 5,1 mld. euro.
Scris de Dan Birta - Mediul de afaceri este nemulțumit de sumele alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Acestea sunt de circa patru ori mai mici decât ar fi necesarul estimat în urma studiului de fezabilitate realizat de PWc în anul 2019, adică 1,3 mld. euro în loc de 5,1 mld. euro.

În urma analizării în detaliu a PNRR, Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) a identificat opt măsuri de finanţare și susţinerea directă a activităţii IMM-urilor, măsuri prin care se implementează reformele mai sus menţionate. Pentru aceste măsuri se alocă prin PNRR o finanţare în valoare de aproximativ 1.335 mil. euro. Numărul de beneficiari direcţi este de aproximativ 3.246 de întreprinderi, existând totodată şi măsuri pentru care numărul IMM-urilor beneficiare nu a fost determinat.

„Valoarea totală a măsurilor de dezvoltare/susţinere a sectorului IMM-urilor se situează sub nevoia reală de finanţare a acestora”, susțin reprezentanții CNIPMMR.

Mai mult, din analiza cheltuielilor finanţate prin PNRR rezultă că 22% din valoarea totală prevăzută pentru mediul de afaceri (1,3 mld. euro), respectiv aproximativ 286 mil. euro vor reprezenta costuri cu comisioanele şi cheltuielile de administrare ale unor entităţi terţe.

CNIPMMR a constatat că proiectele de investiţii în mediul de afaceri nu sunt construite pe baza unor indicatori cuantificabili. „Multe dintre măsurile care au ca scop finanţarea IMM-urilor nu prevăd clar câte dintre acestea vor beneficia de sprijin. Totodată nu se prezintă procentual câte IMM-uri vor fi susţinute la nivel naţional”, precizează reprezentanții CNIPMMR. Din analiza realizată rezultă că doar 0,04% din totalul IMM-urilor din Romania, vor putea beneficia de o formă de finanţare prevăzută în PNRR.

„Absolut toate reformele au o componentă de asistență tehnică, lucru care nu se justifică în condiţiile în care avem personal specializat angajat în aparatul de stat, care totodată beneficiază de sporuri pentru atragerea de fonduri şi implementarea proiectelor cu finanţare europeană”, susține CNIPMMR.

Propuneri

CNIPMMR vine cu o serie de propuneri. În cadrul Schemei de minimis și schemei de ajutor de stat pentru digitalizarea IMM-urilor se recomandă acordarea unor vouchere în valoare unitară de 5.000 euro, cu ajutorul cărora 100.000 de IMM-uri să poată să-şi digitalizeze activitatea: să-si creeze un site de prezentare, să-şi achiziţioneze o semnătură electronică, să-şi achiziţioneze o aplicaţie utilă pentru implementarea telemuncii, să achiziţioneze echipamente hardware. Reprezentanții mediului de afaceri mai propun inițierea unor programe cu scop de susţinere a IMM-urilor. Primul este „Romania Tech Nation”, care avea ca şi scop sustinerea a cel putin 20.000 de start-up-uri cu componentă digitală în fiecare judet, plus București, cu câte 40.000 euro/start-up. Prin cel de-al doilea program, EQUITY, se propune crearea unui fond de investiții de tip capital de risc prin care să se asigure accesul la lichidități a IMM-urilor, respectiv a 10.000 IMM-uri inovative, start-up-uri și scale-up-uri cu o sumă investită de maxim 200.000 euro. Alt program, „IMM Restart România”, vizează susţinerea IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID 19, urmând să fie acoperite costurile de finanțare și garantare, precum și costurile cu asistența tehnică acordată aplicanților. Prin acest program se dorea susţinerea a 50.000 de IMM-uri, cu o valoare medie de 30.000 euro/finanțare.

Atenție partenerilor sociali

Totodată, CNIPMMR mai solicită să se acorde locul cuvenit partenerilor sociali. „Aceștia și-ar aduce contribuția la definirea unui mecanism bi-partit eficient care să fundamenteze stabilirea nivelului salariului minim pe economie. Partenerii sociali ar contribui la redefinirea sectoarelor de activitate astfel încât acestea sa corespundă realităților economice și industriale ale României, la actualizarea standardelor ocupaționale, la actualizarea legislației incidente relațiilor de muncă cu scopul de răspunde noilor schimbări din piața muncii și la evaluarea și monitorizarea funcționării dialogului social”, subliniază reprezentanții CNIPMMR.

2 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Oradean says:

  Niste dobitoci. In loc sa finantezi afacerile productive si mai ales pe cele INOVATIVE ingropi bani in rahaturi care nu produc nimic. Lipsa totala de viziune, intr-o lume tot mai competitiva. Nu avem nicio sansa sa iesim din inapoierea asta, fara inovatii.

 2. Oradean says:

  Niste dobitoci. In loc sa finantezi afacerile productive si mai ales pe cele INOVATIVE ingropi bani in rahaturi care nu produc nimic. Lipsa totala de viziune, intr-o lume tot mai competitiva. Nu avem nicio sansa sa iesim din inapoierea asta, fara inovatii si cu astfel de dobitoci la butoane.

 3. Bihon CSM Oradea

  UPDATE! Victorie: CSM Oradea câștigă cel de-al treilea meci din finala LNBM, în fața U BT Cluj-Napoca
  CSM CSU Oradea a dispus cu 75-71 de U BT Cluj-Napoca, în prima partidă de la Oradea. 

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Două caramboluri într-o zi, în aceeași zonă: Un alt accident cu trei autoturisme, pe DN79. Două persoane, la spital
  Unul dimineață, altul seara. Două accidente în care au fost implicate câte 3 autovehicule s-au produs marți, pe DN79, la intrarea în localitatea bihoreană Leș. 1

  România

  Orban, despre alocații: De la 1 ianuarie vor crește cu 20% plus indexarea cu rata inflației
  De la 1 ianuarie 2022 alocațiile vor crește cu 20% plus indexarea cu rata inflației conform legii, dă asigurări președintele PNL, Ludovic Orban. 1

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Compania de Apă anunță întreruperi în furnizarea apei

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Protest pentru dreptul la muncă: Directorul general al SC Băița Bihor s-a blocat în carieră
  Maria Trip, directorul general al SC Băița Bihor protestează împreună cu angajații pentru dreptul la muncă. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cauzele accidentului în urma căruia un camion a luat foc lângă Leș
  Trei autovehicule au fost implicate marți dimineața într-un accident pe DN 79, la intrarea în Leș dinspre Oradea.

  România

  Valeriu Gheorghiţă, mesaj pentru primari: „Să nu se uite la toamnă cum le sunt carantinate localităţile”
  Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), susţine că la toamnă pot să apară noi cazuri de localităţi în carantină din cauza pandemiei dacă populaţia nu se vaccinează în număr mare. 8

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.