bihon.ro Web analytics

„Imperialul”, interpretat de Székely Attila

De Camelia Bușu

„Imperialul”, interpretat de Székely Attila

Kurucz Tibor şi Shinya Ozaki
Reactualizat la:
Pianistul Székely Attila îl înlocuieşte în ultimul moment pe Răzvan Dragnea în concertul Filarmonicii.
Scris de Camelia Bușu - Pianistul Székely Attila îl înlocuieşte în ultimul moment pe Răzvan Dragnea în concertul Filarmonicii.

Trei capodopere se vor putea audia joi seara, la Filarmonică. Programul va începe cu uvertura „Cenuşăreasa” de Gioachino Rossini. Libretul operei „Cenușăreasa” a fost scris de Jacopo Ferretti, având ca sursă celebra scriere a lui Charles Perrault. Premiera operei lui Rossini a avut loc la Roma, în 25 ianuarie 1817.

Va urma Concertul nr. 5 „Imperialul” pentru pian şi orchestră în Mi bemol major, op. 73 de Ludwig van Beethoven. „Lucrarea este ultima din seria celor cinci lucrări beethoveniene scrise în acest gen. Atmosfera lucrării se apropie mult de Simfonia a III-a, nu numai prin tonalitatea Mi bemol major, dar şi prin caracterul său eroic, motiv pentru care a primit denumirea Imperial”, explică directorul artistic al Filarmonicii, Kurucz Tibor.

Concertul a fost compus la Viena între 1809 și 1811 şi a fost dedicat Arhiducelui Rudolf von Habsburg-Lothringen, patronul și elevul lui Beethoven. Premiera concertului a avut loc pe 28 noiembrie 1811 la Gewendhaus în Leipzig sub bagheta lui Johann Philipp Christian Schulz, solist fiind Friedrich Schneider. Premiera vieneză a concertului a avut loc pe 12 februarie 1812 în interpretarea lui Carl Czerny, un alt elev al lui Beethoven.

Alt pianist invitat

Cu două zile înainte de concert, pianistul Răzvan Dragnea a anunţat că nu mai poate onora invitaţia de a cânta joi seara la Oradea, fiind foarte bolnav. Cu mare greutate s-a reuşit înlocuirea sa. Cel ce va interpreta „Imperialul” va fi pianistul Székely Attila. Născut în 1974 la Târgu Mureș, acesta a absolvit Academia de Muzică din Budapesta, urmând să absolve în 2000 Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

A terminat cursurile de masterat la Academia de Muzică din Trossingen din Germania. În 2002 a obținut premiul și bursa DAAD în Germania. În prezent este stabilit în Berlin, pianistul desfăşurând și o intensă activitate pedagogică la „Akademie für Künste Berlin”.

În cea de a doua parte a concertului se va putea asculta Simfonia a IV-a în re minor, op. 120 de Robert Schumann. Schumann a compus patru simfonii, aceasta fiind practic a doua sa simfonie, deoarece prima ei variantă datează încă din 1841. După eşecul premierei acesteia, care a avut loc în Leipzig, compozitorul a decis să revizuiască orchestraţia, precum şi anumite aspecte formale-structurale ale simfoniei. Aşadar cu zece ani mai târziu lucrarea a fost editată deja ca Simfonia a IV-a, premiera având loc la Düsseldorf.

„Yes, we can!”

Dirijorul invitat este Shinya Ozaki. Acesta a studiat la Toho Gakuen School of Music din Tokyo. În decursul anilor sub bagheta lui au evoluat orchestre din întreaga lume. În cariera sa artistică s-a implicat frecvent în activităţi educative, conducând MBC Youth Orchestra din Japonia în fiecare an în august. Este unul din membri fondatori ai Asociaţiei „Kumamoto-Romania” şi iniţiatorul bursei de studiu oferită de Asociaţia elevilor talentaţi din România. În martie 2016 a primit titlul de „Satsuma Ambassador” din partea guvernatorului prefecturii Kagoshima. Tot în 2016 a debutat ca dirijor invitat în fruntea ansamblului Orquesta Sinfónica Nacional del Ecuador. Este dirijor permanent al Orchestrei Filarmonicii de Stat din Târgu-Mureş.

Shinya Ozaki spune că este foarte fericit să dirijeze mai ales „Imperialul”, cu atât mai mult cu cât în acest an se împlinesc 250 de ani de la naşterea lui Beethoven. Cât despre simfonia lui Schumann mărturiseşte că este preferata lui, datorită structurii, a cheii Re minor. Se bucură, de asemenea, că Filarmonica de Stat din Oradea îl invită în fiecare an să dirijeze aici, pe directorul artistic Kurucz Tibor cunoscându-l de peste 23 de ani. Referitor la înlocuirea de ultim moment a pianistului, Shinya Ozaki spune „E foarte dificil, dar o putem face!”.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  Ordonanța militară nr. 4! Prețurile la utilități: energie electrică și termică, gaze naturale, apă, carburanți nu mai pot fi majorate
  Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat, au susținut o declarație de presă duminică.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Se dezinfectează scările de bloc și aleile pe Cazaban
  Liniștea mai multor blocuri de pe strada Alexandru Cazaban a fost spartă în jurul amiezii de dumincă, 29 martie, de un bâzâit puternic. 6

  România

  Alexandru Rafila: „Sunt vreo 650 de persoane care mor zilnic în România în mod curent"
  Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, spune că sunt 650 de persoane care mor zilnic în România în mod curent. „Rămâne să vedem câte sunt cazurile de Covid-19”, a afirmat Rafila. 4

  România

  Povești din carantină: „Se apelează la conștiința civică a fiecăruia”
  Cum trăiesc oamenii din lumea largă trista experienţă a pandemiei de coronavirus, care sunt reacţiile locuitorilor din alte ţări, cum merge viaţa mai departe acolo sau cum stă pe loc. 3

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Guvernul ajută artiştii independenţi!
  Guvernul a dat curs solicitării senatorului USR Vlad Alexandrescu privind protecția artiștilor independenți. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Corespondență din Roma: Al șaselea simț, simțul civic
  Alina-Maria Balaj este asociat în Biroul de Comunicarea al Universității Pontificale Santa Croce și al Centrului de Cercetare Markets Culture and Ethics, Roma. Tânăra din Ştei este absolvent de Jurnalism și Relații Internaționale, Universitatea Oradea.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.