bihon.ro Web analytics

În așteptarea unor vremuri mai bune la Consiliul Județean

De Călin Corpaș
Reactualizat la:

În așteptarea unor vremuri mai bune la Consiliul Județean

Pasztor, Mang, Bolojan și Gal
Reactualizat la:
În condițiile în care a mai rămas puțin timp până la expirarea mandatelor din Consiliul Județean, liberalii se asigură că actuala conducere nu mai bifează proiecte importante. Se așteaptă noul șef al Județului.
Scris de Călin Corpaș - În condițiile în care a mai rămas puțin timp până la expirarea mandatelor din Consiliul Județean, liberalii se asigură că actuala conducere nu mai bifează proiecte importante. Se așteaptă noul șef al Județului.

Președintele în exercițiu al Consiliului Județean nu a reușit, ieri (luni, 14 septembrie), să impună câteva proiecte de hotărâri suplimentare, pe ordinea de zi. Având azi majoritate la limită în plen, prin vocea consilierului județean Ionel Avrigeanu, grupul PNL anunță, practic, că actuala conducere județeană a ajuns la capăt de linie. Prin urmare, având în vedere timpul scurt rămas până la alegerile locale din 27 septembrie, este oportun ca viitoarea conducere a CJ să fie lăsată să își facă singură strategia, este mesajul liberalilor. Inclusiv în ceea ce privește proiectele prioritare pentru 2020-2024.

În așteptarea noului șef

Liberalii contează pe faptul că Ilie Bolojan își va confirma statutul de mare favorit în cursa electorală și va deveni președintele noului Consiliu Județean. „Noul Consiliu trebuie să fie abilitat pentru a-și dezvolta viitoarea strategie. Noua conducere va trebui să găsească soluțiile la problemele pe care dvs. doriți să le rezolvați astăzi”, i-a transmis Avrigeanu lui Pásztor Sándor, care nu candidează pentru un nou mandat.
Astfel, n-au fost votate proiecte precum intrarea comunei Drăgănești (cu primar PSD) în SC Parcuri Industriale Bihor SA sau actualizarea indicatorilor aferenți proiectului pentru campusul școlar dedicat învățământului special din Oradea. La fel, hotărârile privind finanțarea prin ADR Nord-Vest a unui drum județean și pentru înființarea unui Muzeu al Satului în Băile 1 Mai.
Pásztor a încercat să treacă aceste hotărâri prin convocarea unei noi ședințe, de îndată, în aceeași zi. Fără succes.

Prin cooptarea consilierului Julien Mateaș (ex-ALDE), liberalii au acum majoritatea la limită în Consiliul Județean. Motiv pentru care se asigură ca actuala conducere executivă UDMR – PSD să nu mai reușească să își treacă la vot proiecte privind noi organigrame ale unor instituții subordonate, dar nici proiecte cu bătaie lungă, pentru următorul mandat. Luni, a avut loc ultima ședință ordinară de plen a CJ Bihor.
Grupul PNL subliniază că, având în vedere timpul scurt rămas până la alegerile locale, este apanajul viitoarei conduceri să propună proiecte pe care va trebui să le ducă până la capăt.
Astfel, nu a putut fi aprobată cooptarea comunei Drăgănești în SC Parcuri Industriale Bihor SA, Ioan Mang (PSD) dorind aici un parc industrial. În schimb, într-un final a fost demarată licitația pentru atribuirea a șase parcele din Parcul Industrial Tileagd, cu suprafețe între 4.370 și 12.140 mp, la prețul de pornire de 4,2 euro/mp/23 de ani – pentru zona prelucrătoare și 4,6 euro/mp/23 de ani – pentru zona de servicii + 0,4 euro/mp/an, taxă de administrare, anunță directorul de la Parcuri, Adrian Simon.
Ieri, în plenul CJ nu s-au putut vota nici indicatorii tehnico-economici pentru proiectul campusului dedicat învățământului special, dorit de Pásztor Sándor pe strada Ceyrat. Nu au putut fi adoptate nici hotărâri privind finanțarea DJ 709A Belfir (DJ 792A) – Șoimi – Pocola (DN76), lung de 33 km, respectiv proiectul Muzeului Satului din Băile 1 Mai. Chit că Pásztor afirmă că ministrul Boloș asigură susținere, iar pentru drumul județean ce trece prin sudul județului există o finanțare disponibilă, prin POR.
Invocând perioada electorală și așteptând ca după alegerile din 27 septembrie să preia conducerea Consiliului Județean, liberalii lui Ilie Bolojan preferă ca aceste proiecte să fie manageriate de viitorul Executiv.

Nervi și contre, în plen

Vicepreședintele Ioan Mang a reacționat, el însuși fiind contracandidatul lui Bolojan la șefia Județului. „Unii nu se dezmint, blochează din prima până în ultima zi. Un drum ni s-a cerut, iar drumul Belfir – Pocola este în strategia regiunii de Nord-Vest, etapa a doua, ca și Salonta – Tinca. Dacă nu îl depunem mâine (azi, marți – n.red.), vor fi alte județe acolo și vor lua banii ăștia. Același lucru și la Muzeu (cel al Satului din Băile 1 Mai – n.red.). Dar doriți să le arătați că voi le veți face pe toate”, a luat cuvântul Mang.

I-a răspuns consilierul PNL Călin Gal: „Dezinformați din nou. V-ați legat din nou de niște gogorițe care nici nu există, pentru că nu ați făcut nimic și nu ați dezvoltat absolut niciun proiect în patru ani, dle Mang. Nu ați făcut nimic în toată perioada aceasta”, a spus Gal, reproșând și că primarii liberali au fost mult subfinanțați de actuala conducere a CJ.

În replică, Mang i-a spus lui Gal că, în situația în care Bolojan & PNL ar câștiga șefia CJ, s-ar bucura ca primarii PSD să primească procentul alocărilor pe care l-au primit primarii PNL în ultimii ani, adică 20%. De asemenea, Mang le-a aruncat liberalilor că a asfaltat mult mai mulți kilometri de drumuri județene decât conducerile precedente. „Am atras peste 150 de milioane fonduri europene”, s-a apărat Mang, care nu s-a abținut să-l critice, de la distanță, pe primarul Ilie Bolojan, spunând că în Oradea sunt „peste 150 de străzi neasfaltate, fără apă și canal”.
Pásztor Sándor a încercat să îi convingă pe consilierii județeni PNL să voteze proiectele pomenite într-o a doua ședință de plen, convocată de îndată. Însă aceștia nu au marșat la propunerea UDMR-istului, ședința următoare neavând cvorum.
În ședința ordinară a Consiliului Județean, a picat la vot Strategia de dezvoltare a Aeroportului Oradea, aprobată de Consiliul de Administrație al aerogării. Și în cazul acesta, liberalii îl așteaptă pe Bolojan să aplice la Aeroport măsurile promise pentru readucerea zborurilor externe în Oradea.

8 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Scortosul says:

  Nu conteaza ce strategie are PNL local. Are o strategie de provinciali prosti, dar aroganti, dupa chipul si asemanarea dl.-lor lideri de grup, Ionel Avrigeanu & Calin Gal. Prioritatea prima a consilierilor locali in timpul mandatului trebuie sa fie interesul judetului si nu partidul, asta daca sunt capabili, daca nu sunt, atunci sa nu-si fi asumat mandatul. Iar capatul de linie e in 27 septembrie, nu in 15 septembrie. Care sunt realizarile filialei Pnl pe cociocul bihorean intr-un mandat ? Sicane de speta de neam prost si sabotarea intereselor comunitatii din prima pana in ultima zi.

  • Adeline says:

   A avut timp sa arate ce pot. Nu se poate ingrasa porcul in ajun.

   • Citizen says:

    Adisor, draga, probezi faptul ca esti un bou veritabil, un lingator inept si tot n-ai inteles absolut nimic. Alianta Udmr- psd nu trebuie sa arate ce poate, trebuie doar sa faca treaba institutiei si o face mai bine sau mai rau, in masura in care depinde de ei, spre deosebire de grupul PNL, care refuza flagrant sa isi indeplineasca atributiile de serviciu cu care sunt insarcinati. Mai sunt inca 12 zile in care prerogativele institutiei trebuie sa functioneze pentru a sluji judetul, in eventualitatea in care au ramas unele treburi importante, la fel cum matale trebuie sa-ti functioneze in mod continuu respiratia inca 12 zile pentru a-ti prii sa prinzi urmatorul mandat. Daca nu ma crezi, ia fa un experiment mataluta si tine-ti respiratia timp de 12 zile, dar eu zic ca la final nu te vei simti prea bine. In mod analog, suspendarea activitatii unui Organ public sau institutii timp de 12 zile poate avea consecinte nefaste grave si ireversibile pentru viitor.

 2. Dorel. says:

  Actuala conducere a Consiliului Judetean a avut mai bine de 4 ani la dispozitie ca sa faca ceva pentru judet dar mai mult au facut pentru ei si anume si-a dat salarii de peste 6000 de Euro net si ma refer aici la cei 3 capi din partea PSD, UDMR si ALDE , Mang, Pasztor și Traian Bodea asa ca acum e cazul sa plece si sa lase pe altii sa faca mai mult si mai bine si peste 4 ani o sa vedem inainte de vot daca au facut. Cel mai corect ar fi fost daca actuala conducere ar fi prezentat un raport de activitate a ceea ce au realizat in acesti peste 4 ani in care au condus judetul dar presedintele Consiliului Judetean, Pasztor care este inginer hidro nu a fost in stare sa se ocupe de demararea reparatiei capitale a barajului de la Lesu dar in schimb a alergat antilopele prin savana africana.

  • cetateanu x says:

   Bine argumentat d-le Dorel. Imi doresc ca de acum inainte toti acesti politicieni care si au incasat banii( salarii/ mita) fara sa faca nimic pentru cetateni in mandatele lor sa ii foloseasca pe medicamente pana la ultimul.
   Macar daca construia/moderniza in mediul rural cate o gradinita, scoala si aeroportul daca il dezvolta in asa fel in cat sa avem curse regulate in toata Europa.
   Dar mai importanti sun salariile si parcul auto.

 3. cunoscator says:

  Puteti sa o pupati in c.. pe Dancila, ca ea a schimbat regulile ca sa se poata alege presedintele prin vot direct. Pana acum se faceau trocuri politice.

 4. justitiabilu spart in fund says:

  bai, pe onoarea mea ca nu dau doua cepe pe nici unii, dar calin gal, cu studii de economie agrara terminate cu chiu cu vai, absolvent de liceu agricol se ia de mang, care a fost sef de promotie la calculatoare la Timisoara…mai , nu zic, sa se ia alde burta , ca-i medic, sau naiba stie, da nu gal, ma mir ca nu i crapa obrazul de rusine, la garda l a pus tarau cu pesedeu si acum e urmasul bratienilor, sa va ia saracia pe toti de nenorociti cu tupeu…

 5. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Alianța USR-PLUS Bihor: Capitala e a noastră!
  Liderii Alianței USR-PLUS Bihor s-au reunit la sediul USR din strada Vasile Alecsandri nr. 2 în așteptarea primelor rezultate, imediat după închiderea urnelor de vot.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Reacții la cald la închiderea urnelor: aplauze la PNL și alianța USR - PLUS, atmosferă de înmormântare la PSD
  Liderii partidelor PNL, PSD și USR-PLUS au așteptat cu sufletul la gură închiderea urnelor și afișarea primelor rezultate exit-poll.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ioan Mang acuză nereguli în județ. Liderul PSD a ajuns cu întârziere din cauza semafoarelor de pe DN76
  Președintele PSD Bihor, Ioan Mang a ajuns la sediul PSD Bihor în jurul orei 22:00, după un periplu prin sudul județului, fiind prins printre semafoarele de pe DN 76.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Florin Birta este noul primar! Bolojan: „Îl felicit pe Florin Birta pentru câștigarea mandatului”
  Deși încă nu sunt disponibile rezultatele finale, conform primelor informații din secțiile de votare, Florin Birta a câștigat detașat alegerile în Oradea. 4

  România

  Rezultate EXIT-POLL alegeri locale 2020: Nicușor Dan - 47,2%, Gabriela Firea - 39%, Traian Băsescu - 8,6%
  Candidatul independent susținut de PNL - USR PLUS la Primăria Capitalei, Nicușor Dan, a câștigat alegerile locale, potrivit unui EXIT-POLL realizat de CURS Avangarde și prezentat de Mediafax.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Comunele cu inflație de flotanți, campioanele prezenței la urne, în Bihor
  "Coincidență": Comunele unde numărul flotanților a atins cote alarmante, în ajung de alegeri, sunt și comunele cu cea mai mare prezență la urne. Vezi prezența în orașele Bihorului și în Zona Metropolitană Oradea. 4

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.