bihon.ro Web analytics

În finala celui mai mare concurs de robotică din România

Peste 1.200 de elevi din 90 de licee din ţară şi roboţii lor au participat în weekend-ul trecut (24-25 martie) la cea de-a doua ediţie a evenimentului BRD First Tech Challenge, luptându-se pentru a ocupa unul din cele patru locuri câştigătoare care îi pot propulsa în finala mondială din America a celui mai mare concurs de robotică din lume.
Scris de demeter1 - Peste 1.200 de elevi din 90 de licee din ţară şi roboţii lor au participat în weekend-ul trecut (24-25 martie) la cea de-a doua ediţie a evenimentului BRD First Tech Challenge, luptându-se pentru a ocupa unul din cele patru locuri câştigătoare care îi pot propulsa în finala mondială din America a celui mai mare concurs de robotică din lume.

Marea Finală s-a desfășurat la Sala Polivalentă din București – un loc, în general, al concertelor ori al meciurilor de handbal sau de tenis, dar care a fost de această dată gazda unei competiţii… de roboţi. Trei terenuri de pregătire şi patru ringuri „de luptă” au ocupat uriașa sală din Parcul Tineretului din Capitală, iar ecranele uriaşe suspendate în mijlocul acesteia, precum şi ovaţiile publicului, au completat tabloul ediţiei a doua a competiţiei organizate de fundaţia Naţie prin Educaţie şi de compania Momentum.

Au fost două divizii în care s-au desfășurat meciurile – prin tragerea la sorți a echipelor. Diviziile s-au numit Coandă și Vlaicu, iar fiecare dintre ele a avut la dispoziție două arene de joc, în care s-au confruntat 4 echipe, organizate în două alianțe. Duminică s-au jucat semifinalele și finalele, iar la ora 18:00 a început festivitatea de acordare a premiilor.

Cele 90 de echipe provin din 49 de oraşe din România, plus 6 echipe internaţionale. Câştigătorii competiţiei de robotică au fost Xeo – de la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia, QuantumRobotics de la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, Qube – de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Bucureşti, respectiv Technogods – de la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu.

După luni de muncă, timp în care şi-au proiectat roboţii, cele patru echipe câştigătoare s-au calificat pentru finala Campionatului Mondial de Robotică din Statele Unite ale Americii, de la Detroit, unde vor avea şansa de a se face remarcaţi de companii-gigant din domeniul tehnologiei – precum Boeing, SpaceX sau NASA.

Trei echipe din Bihor

Bihorul a fost reprezentat de trei echipe: Modus Vivendi – de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Oradea (echipă coordonată de profesorii de informatică Amelia Stoian și Nagy Istvan și care a primit Premiul organizatorilor – Nație prin Educație și BRD FIRST Tech Challenge – pentru munca depusă în construcția robotului, precum și pentru evoluția pe parcursul întregului proiect), GoRobo – echipa de robotică a Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea (coordonată de profesorii Adrian Niță și Maria Niță, echipă ce a obţinut locul 3 la categoria Think Award – adică pentru modul în care şi-au construit robotul), respectiv echipa Fast Forward Future Team: SAM de la Colegiul Național „Avram Iancu” din Ștei (echipă coordonată de profesorii Simona Crișan, Florin Tuculia și Emanuela Coroiu).

Echipa de la „Eminescu” (Modus Vivendi), spre exemplu, a jucat șase meciuri, din care a câștigat trei și a pierdut trei, la final clasându-se pe locul 27 în divizia Coandă; membrii acesteia au realizat numeroase prietenii cu celelalte echipe, aceștia fiind apreciați și pentru spiritul de echipă pe care l-au dovedit atât în teren, cât și în afara lui. Iniţiatoarea și „inima” acestei echipe, doamna Amelia Stoian (profesoară de informatică în cadrul renumitei unităţi de învăţământ orădene), a declarat imediat după întoarcerea acasă că acest proiect va continua și anul următor, „când sperăm să ne perfecționăm, să atragem noi membri și voluntari care să ne ajute să ne atingem obiectivele, reușind să promovăm astfel Bihorul la acest nivel de elită al tehnologiei mondiale.

Nu trebuie uitat faptul că mare parte din studenţii de la facultăţile de robotică de renume din lume – precum şi cei de la vestitul Massachusetts Institute of Technology, cea mai prestigioasă instituţie de învăţământ universitar din domeniul tehnologiei – au trecut și ei prin competiţia First Tech Challenge, competiție care a luat naştere în America”.

Daniel Topală

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ce trebuie să știți despre beneficiile juicingului pentru sănătate
  Toată lumea știe că fructele și legumele sunt bune pentru sănătate.

  Mapamond

  Certificate false COVID, atribuite lui Adolf Hitler şi Mickey Mouse, valabile în Elveţia
  Certificatele Covid false au circulat în Europa miercuri, timp de câteva ore. Două dintre ele sunt atribuite lui Adolf Hitler, iar un al treilea lui Mickey Mouse. Problema a fost semnalată şi de experţi pe Twitter.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  O nouă licitație pentru reabilitarea Policlinicii Mari, viitorul sediu al CJ Bihor
  Contractul semnat în 2020, pentru reabilitarea imobilului, a fost reziliat de actualul președinte al CJ Bihor, Ilie Bolojan.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Cum se face accesul la Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  S-a lansat turul virtual al Cetății Oradea
  Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest a organizat în perioada 20-21 octombrie o vizită tematică pentru promovarea patrimoniului istoric din Regiunea de dezvoltare Nord-Vest.  1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A găsit un proiectil din al Doilea Război Mondial în timp ce lucra la rețeaua de canalizare
  Un muncitor a găsit un proiectil provenit din timpul celui de-al Doilea Război Mondial în timp ce lucra la rețeaua de canalizare din localitatea bihoreană Sâniob.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Parte din povestea lumii, Emil Rengle mărturisește: „Sunt Dumnezeu, sunt pasiune, libertate, mișcare...”
  „Când îl văd pe Rengle, văd dans”, mărturisește celebru artist Damian Drăghici. 3

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.