bihon.ro Web analytics

În instanţă pentru postările de pe Facebook

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Un orădean a fost amendat cu 1.000 de lei pentru lezarea demnităţii şi onoarei unui poliţist local, prin intermediul Facebook.
Scris de Demian - Un orădean a fost amendat cu 1.000 de lei pentru lezarea demnităţii şi onoarei unui poliţist local, prin intermediul Facebook.

Cei care postează injurii pe Facebook riscă să fie arşi la buzunare. Un poliţist local a câştigat, definitiv, în instanţă procesul împotriva unui localnic care i-a lezat demnitatea şi onoarea prin intermediul unei postări pe reţeaua de socializare. Bărbatul responsabil de aceste fapte a fost obligat de judecătorii Tribunalului Bihor la plata unor daune morale în valoare de 1.000 de lei. Mai important este însă faptul că Cristian Rusu, avocatul poliţistului local Cosmin Lasca, a reuşit să demonstreze în instanţă caracterul public al postărilor de pe Facebook.

,,Chiar dacă un astfel de cont poate fi setat astfel încât doar <<prietenii>> să poată vizualiza postările personale, esenţial este că toţi aceşti <<prieteni>> pot, la rândul lor, să distribuie aceste postări către <<prietenii>> lor şi astfel se crează un fenomen de <<reacţie în lanţ>>. Din acest motiv, înregistrarea postată de apelant pe pagina sa de Facebook a ajuns la peste 5.600 de distribuiri!!! Dacă un utilizator are în medie 200 de <<prieteni>>, putem afirma că cel puţin 100.000 de persoane au vizionat înregistrarea în care apelantul urmăreşte să creeze o impresie de abuz din partea clientului meu, dar şi din partea autorităţilor’’, a arătat în întâmpinare avocatul Cristian Rusu.

Cristian Rusu

Cristian Rusu @ Foto: Sebastian Tonț

Un orădean, obligat să plătească daune morale după ce a denigrat un poliţist local pe o reţea de socializare.

În vara anului 2014, orădeanul Beniamin Popa posta pe facebook un filmuleţ în care-l acuza de abuz pe poliţistul local Petrică Cosmin Lasca. În materialul postat se vede cum orădeanul este amendat de doi poliţişti – unul de la Poliţia Locală, altul de la Poliţia Municipiului. Amenda i-a fost aplicată pentru că-şi lăsase câinele într-un spaţiu verde de pe strada Aluminei, fără ca animalul să fie ţinut în lesă ori să poarte botniţă. De asemenea, în momentul în care poliţistul local îi solicită lui Popa să semneze procesul verbal de contravenţie acesta refuză, solicitând un martor care să adeverească că în clipa aceea nu era cu vreun câine.

În realitate însă, bărbatul şi-a dus patrupedul în locuinţă, profitând de momentul în care omul legii întocmea procesul verbal de contravenţie. La scurt timp, apare – fără câine, şi începe să filmeze cu telefonul mobil. În înregistrare se mai poate auzi cum poliţiştii îl informează pe acuzat că a fost deja fotografiat cu câinele şi că, în situaţia respectivă, nu mai este nevoie de martori, iar dacă este nemulţumit se poate adresa instanţei.

Filmuleţul cu mesajul: ,,Uitaţi ce abuzuri face Poliţia Locală, adică domnul Lasca Cosmin Petrică. Distribuiţi la cât mai mulţi să vadă o ţară întreagă’’ a fost distribuit de câteva mii de ori, alături de comentarii defăimătoare.

Poliţistul local l-a acţionat în judecată pe Beniamin Popa şi a câştigat atât în primă instanţă, cât şi la Tribunalul Bihor. Astfel, orădeanul a fost obligat să-i plătească poliţistului local despăgubiri morale în valoare de 1.000 de lei, dar şi cheltuielile de judecată.

Premieră

Mai important este însă faptul că avocatul Cristian Rusu, apărătorul lui Cosmin Lasca, a reuşit să demonstreze în instanţă caracterul public al postărilor de pe Facebook. Aceasta după ce deja Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a decis că pagina de Facebook a fiecărui utilizator reprezintă un spaţiu public şi nu unul privat. Decizia instanţei supreme a fost dată în cazul unui director din Prefectura Mureş care a postat pe propriul cont un mesaj umilitor la adresa unor protestatari (Arbeit macht frei – asta să înţeleagă protestatarii fiind mesajul ofensator – n.r.) , în speţă dând câştig de cauză Consiliului pentru Combaterea Discriminării.

,,Prin  înregistrarea postată pe Facebook se aduce atingere onoarei atât persoanei vizate, cât şi instituţiei Poliţiei Locale. Omul a făcut o înregistrare a consemnării unui proces verbal de contravenţie, dar modul în care a postat a fost incorect, din el rezultând o mistificare grosolană a adevărului. În filmul înregistrat, bărbatul încearcă, şi chiar reuşeşte, să îi inducă în eroare pe cei care l-au vizionat cu privire la faptul că clientul meu şi-ar fi exercitat funcţia abuziv şi l-a sancţionat fără vreun motiv întemeiat. În plus, la postare a adăugat multe apelative şi comentarii denigratoare la adresa acestuia, iar cititorii domniei sale au contribuit mult la colorarea întregului peisaj. În premieră, după ce în 2014 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că facebook este spaţiu public, o instanţă de judecată a hotărât definitiv şi a condamnat pe plan civil pentru apelative adresate în spaţiul public. Au fost mai multe apelative folosite de cel care a postat, dar a permis şi găzduirea unor injurii ale prietenilor săi – deşi el era singurul care putea să le şteargă. Până la urmă trebuie să existe şi o civilizare, o normalizare a modului în care înţelegem să ne exprimăm în spaţiul public, şi să ne asumăn ceea ce postăm’’, a declarat avocatul Cristian Rusu.

Pentru Cosmin Lasca nu suma câştigată în instanţă e importantă, ci ideea de a lua atitudine.

,,Este cunoscută şi de înţeles atitudinea publică cetăţenească în a sancţiona abuzurile instituţiilor statului, în special ale instituţiilor poliţieneşti. Însă, în această cauză nu este vorba de nici un abuz din partea mea ca angajat al Poliţiei Locale Oradea, ci de o mistificare jenantă a adevărului. Eu mi-am făcut meseria şi nu mi se pare normal ca cineva să îşi bată joc de mine. Ideea nu era de bani, ci să se ia atitudine. Suntem plătiţi să ne facem meseria şi nu e normal să fii bătaia de joc a cuiva’’, a declarat Cosmin Lasca.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Flux de vaccinare cu serul Johnson&Johnson la centrul drive-through din Oradea
  DSP Bihor a anunțat că începând de joi, 13 mai, în cadrul centrului de vaccinare drive through din Oradea va funcționa un flux de vaccinare Johnson & Johnson, pe lângă cele 6 fluxuri de imunizare cu serul Pfizer.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A fost aprobat SF al Centurii Ocolitoare Aleșd și culoarul de exproprieri a terenurilor de pe traseu
  Centura Aleșdului prinde contur. În ședința extraordinară de miercuri a CJ Bihor au fost aprobați indicatorii tehnico-economici ai Studiului de Fezabilitate (SF). Totodată a fost aprobat și culoarul de expropriere a terenurilor de pe traseul viitoarei centurii.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  ANPC a luat pulsul sectorului HoReCa în Bihor
  Claudiu Dolot, noul președinte al ANPC, promite hotelierilor că se va merge mai mult pe consiliere și prevenție, iar amenzile vor fi aplicate doar în cazurile grave.

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa în Băile Felix, Băile 1 Mai, Sânmartin, Cordău și Cihei

  BIHON CAO

  Anunț Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! Pe încercate: PMO și CJ Bihor, protocol pentru „înviorarea” vieții culturale a Oradiei
  Valabilitatea protocolului a fost stabilită la un an, cu argumentul că 12 luni ar fi suficiente evaluarea reușitei sau eșecului strategiei. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cauzele accidentului de la Josani, dintre o motoclicletă și un buldoexcavator
  Polițiștii rutieri bihoreni au stabilit circumstanțele în care s-a produs accidentul de pe DJ 108I, în localitatea Josani. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Consultația și ecografia urologică au un preț special în luna mai
  Recapătă-ți bucuria de a trăi fără griji legate de sfera urologică. Începe cu o consultație urologică completă, care până la finalul lunii mai are un preț mai mic, la MedLife Oradea.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.