Acum 20 de ani, artistul fotograf Ștefan Tóth István, preşedintele Asociaţiei Internaţionale „Euro Foto Art” şi dr. Dorin Popa, preşedintele Asociaţiei pentru Civilizaţia şi Cultura Vinului „Millesime” Oradea au organizat în premieră un concurs la nivel naţional de artă fotografică având ca temă viţa de vie şi vinul. Atunci partiiparea nu a fost numeroasă, se lucra cu aparate cu film iar posibilităţile financiare erau reduse.
Acum, cei doi şi-au unit din nou eforturile organizând, tot în premieră, concursul internaţional de artă fotografică „Via, vinul şi bucuria de a trăi”. De această dată, Asociaţia „Euro foto Art” şi Asociaţia pentru Civilizaţia şi Cultura Vinului „Millesime” Oradea au făcut parteneriat cu Summit Agro România, beneficiind acum şi de premii în bani şi medalii dar şi de un frumos cataog cu fotografiile selectate şi premiate.
Peste 300 de lucrări înscrise
La concursul internaţional au fost înscrise peste 300 de lucrări care au fpst jurizate luni, 18 septembrie, în Galeria „Matei Segerean” din Centrul Expoziţional EFA Oradea din Cetatea Oradea. Din juriu au făcut parte dr. Patricia Ştirbu, preşedinte Summit Agro România, Bulgaria, Adria şi Republica Moldova, artistul fotograf Ștefan Tóth István AFIAP, ESFIAP, preşedintele juriului, şi dr. Dorin Popa, preşedintele Asociaţiei pentru Civilizaţia şi Cultura Vinului „Millesime” Oradea.
Juriul a acceptat pentru expoziţia internaţională 14 de imagini alb-negru şi color realizate de artişti fotografi din Egipt, California, Japonia, Serbia, Republica Moldova, Ungaria, Ucraina şi România.
Imaginile selectate pentru expunere au fost din nou jurizate pentriu stabilirea premiilor. Juriul a acordat Locul I în valoare de 300 de euro artistului fotograf Otos Andras din Serbia, care a prezentat o colecţie de fotografii inedite de iarnă reprezentând ritualulul de dinaintea tăierii viţei de vie. Imaginile ilustrează binecuvântarea preotului, cu prescură şi vin reprezentând trupul şi sângele lui Hristos.
Locul 2 în valoare de 200 de euro a fost acordat artistului fotograf Hos Norbert din Serbia, fotografiile sale surprinzând imaginea secţionată a bobului de strugure. Locul 3 a revenit artistei fotograf Mariana Scubli din România cu o imagine ilustrând ritualuls ervirii vinului. Premiul de excelenţă „Millesime” a revenit artistului fotograf Yarema Protsiv EFIAP ED.ISF din Ucraina, iar premiul de excelenţă EFA a revenit artistului fotograf Volodimir Norba din Ucraina.
Au fost acordate şi trei medalii „Carol Pop de Szatmári – Szatmár Pap Károly”. Cea de aur a fost câştigată de artistul fotograf Atsushige Kawano din Japonia, cea de argint de către Paul Bock din Statele Unite, artisti fotograf originar din Oradea, şi cea de bronz de către Cătălin Vezetiu din România.
Au mai fost acordate opt plachete „Carol Pop de Szatmári – Szatmár Pap Károly” artiştilor fotografi: Călin Rucsandra EFIAPg, Radu Gabor, Szabo Geza, toţi trei din România, Ahmed Mohamed Hassan EFIAP7sm EPSA din Egipt, Iuire Foca din Republica Moldova, Nora Maher din Egipt, Doban Dorina din Ucraina şi Veaceslav Bruma din Republica Moldova.
Fotografiile acceptate şi premaite vor fi expuse în Centrul Expoziţional EFA din Cetatea Oradea, vernisajul şi înmânarea premiilor urmând să aibă loc duminică, 8 octombrie, la ora 18:00, de Ziua Naţională a Gastronomiei şi a Vinului Românesc, în Centrul pentru Cultura şi Civilizaţia Gustului din Cetatea Oradea, corpul I. Cu această ocazie va fi lansat şi albumul color apărut în îngrijirea editurii „Euro Foto Art”.
În 19 octombrie, expoziţia va fi vernisată şi în Centrul Expoziţional FIAP Ujhorod din Ucraian, situat în cetatea medievală. Lucrările expuse vor fi proiectate şi pe ecranele mijloacelor de transport din Oradea, datorită protocolului încheiat între AIEFA şi OTL.SA.
Enoturism şi consum civilizat
Organizatorii au făcut o prezentare a lucrărilor premiate în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc DOP Wine Shop. Locaţia, care va fi deschisă în curând, va găzdui şi cursurile unei şcoli internaţionale de vinuri, Toth Tamas anunţând că pe viitor se vor axa, în urma acestor cursuri pe care le va susţine Darabont Erzsebet, şi pe orientarea unor tineri în funcţie de potenţial şi interes spre meserii în domeniu.
Prezentă la conferinţa de presă, dr. Patricia Ştirbu, preşedinte Summit Agro România, a precizat că în continuare compania pe care o reprezintă îşi propune să susţină producătorii de viţă de vie, şi nu doar cu tehnologie şi inovaţie adusă din Japonia, dar şi cu susţinerea unor proiecte în cultivarea gustului şi pentru educarea tinerei generaţii, care să aprecieze vinul românesc, dar şi proiecte precum cel al reconstrucţiei vechii metropole de vin a Transilvaniei.
Ștefan Tóth István a precizat că la acest concurs internaţional cu tema „Via, vinul şi bucuria de a trăi” artiştilor fotografi le-a fost provocată creativitatea, aceştia neavând limită la numărul de imagini înscrise. La început au avut emoţii, pentru că imaginile pentru concurs au sosit destul de greu, dar pe ultimele zile au fost surprinşi de furmuseţea imaginilor şi mai ales a colecţiilor de fotografii trimise din toate colţurile lumii.
Dorin Popa a amintit că este important orice eveniment care duce vinul în zona de civilizaţie, de cultură, iar fotografia este o formă artistică de a trasmite imaginea începând de la viţa de vie la vin prin tematica „Via, vinul şi bucuria de a trăi”. Este de fapt bucuria generată de tot ce ţine de enoturism şi de consumul civilizat. Iar consumul civilizat presupune de fapt educaţie şi informaţie. „Acest eveniment are şi partea artistică, dar este şi în zona de promovare a vinului în relaţia cu consumatorul”, a încheiat Dorin Popa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!