bihon.ro Web analytics

BIHON

BIHON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Bihor
    • Comentariul zilei
    • Stiri inter(naţionale)
    • Celebritati/Lifestyle
  • Video
  • Meteo
  • Sport
    • FC Bihor
    • CSM Oradea
    • Sport Local
    • Stiri Sportive
  • Angajări
  • Compania de Apă
  • Întreruperi energie
  • Aplicații
Select Page
APLICAȚII
MOBILE
AndroidDescarcă aplicația BIHON iOSDescarcă aplicația BIHON
BIHON
BIHON Ştirile judeţului Bihor
Încă două avioane SMURD și două puncte noi de intervenție medicală aeriană în România. Ce a mai declarat Raed Arafat la Oradea

Încă două avioane SMURD și două puncte noi de intervenție medicală aeriană în România. Ce a mai declarat Raed Arafat la Oradea

De Crina Dobocan
la 9 September 2022 09:39 Reactualizat la: 9 September 2022 11:37
4 Comentarii
9 September 2022 09:39 Reactualizat la: 9 September 2022 11:37
Două avioane pentru transportul pacienților și două puncte de coordonare a elicopterelor în zona montală, sunt doar două dintre proiectele anunțate de dr. Raed Arafat redactorului nostru.
Scris de Crina Dobocan - Două avioane pentru transportul pacienților și două puncte de coordonare a elicopterelor în zona montală, sunt doar două dintre proiectele anunțate de dr. Raed Arafat redactorului nostru.

Trimite articolul

X

 

Cele două aeronave pentru transportul pacienților critici sunt construite în SUA și vor ajunge în țară în primele patru luni ale anului 2023, a declarat dr. Raed Arafat, șeful Departamentului Național pentru Situații de Urgență.

Prezent, joi, 8 septembrie 2022, la Conferinţa Internaţională de Tehnologie Medicală SSIMA de la Oradea, dr. Arafat a răspuns întrebărilor referitoare la proiectele DSU privind medicina de urgenţă şi a prezentat câteva dintre preocupările actuale pentru îmbunătăţirea sistemului medical de urgenţă.

„Sunt câteva proiecte pe medicină de urgenţă, nu numai ale SMURD-ului. Lăsând la o parte achiziţia de echipamente, noi acum întărim câteva segmente pe partea urgențelor prespitaliceşti şi pe partea unităţilor de primiri urgenţă”, a spus dr. Raed Arafat.

Potrivit acestuia, cele mai importante sunt legate de formarea personalului, împreună cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, destinate inclusiv asistenților medicali de la serviciile de Ambulanță și de la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU).

„O să le facem în parteneriat cu alte instituții. Dar, acolo vom implementa de fapt atestatul asistenților medicali pe domeniul urgenței. Există fonduri europene pentru aceasta, care sunt alocate și pe care sper să le începem cât mai repede, căci deja o spunem de ceva timp”, a mai precizat medicul.

Un alt aspect este întărirea capacității de a transporta pacienți critici, respectiv două avioane medicale și înființarea a două centre de coordonare a elicopterelor SMURD.

 

Capacitate de reacție crescută

Cele două avioane medicale sunt realizate în Statele Unite ale Americii și urmează să fie livrate în ianuarie – februarie 2023, primul, aprilie – mai, al doilea.

„Aceasta ne va crește capacitatea de reacție. Pe lângă aceste două avioane vom avea încă două puncte de elicoptere, care urmează să se dechisă la Brașov și Suceava și care ne vor duce la 11 puncte de intervenție aeriană”, a vorbit dr. Arafat despre planurile pe termen scurt.

Referitor la partea de identificare a unor soluţii legate de problemele din sistem, șeful DSU a spus că se caută soluţii fiabile pentru bunul mers al unităţilor de primiri urgenţe din ţară.

Nefiind doar o problemă românească, unităţile de primiri urgenţe sunt cel mai adesea aglomerate, cu timpi de aşteptare mari, a mai precizat şeful DSU.

 

Soluții în favoarea pacientului

„Noi încercăm să vedem ce soluţii găsim totuşi care să fie în favoarea pacientului şi să corecteze lucrurile unde pot fi corectate fără să atingă siguranţa pacientului şi desigur, accesul lui la îngrijire în aceste unităţi. Sunt soluţii pe care le avem în vedere pentru fiecare dintre aceste aspecte. Niciuna nu e magică, uneori trebuie să implementezi mai multe proceduri să ajungi la dezideratul final.

 

De exemplu, pe UPU, analiza noastră arată așa: 15% sunt cazuri de cod roșu și galben – aici este risc vital, sunt oameni în pericol care trebuie văzuți cel mai repede. Ce-i roșu, imediat, ce-i galben, în primele 10 – 15 minute. După care avem pe partea cealaltă cei care într-adevăr nu reprezintă urgențe majore, și mulți dintre ei, ar fi putut fi rezolvați în altă parte. Sunt tot 15%. Nu sunt mai mulți. Acestea sunt codurile alb și albastru. Alb fiind cei care, într-adevăr, nu ar fi avut nevoie de UPU, dar aici vorbim de 15%. După care, în mijloc, avem 70% de cazuri care sunt coduri verde, ceea ce înseamnă, în triajul de la UPU, că nu are risc vital, dar totuși râmâne urgență care are nevoie de resurse. Această urgență poate să fie o fractură, o plagă de cusut, pot să fie «n» situații care necesită, totuși, îngrijire într-o unitate de primiri urgențe sau măcar o evaluare într-o unitate de primiri urgențe”, a explicat medicul.

 

Creșterea resursei umane, intervenții mai rapide

Soluţiile presupun , în primul rând, creşterea resursei umane în unităţile de primiri urgenţe şi rezolvarea proceselor din acestea, pentru a deveni oarecum autonome faţă de spitale, adică investigaţii mai rapide, UPU să aibă radiologia proprie, computer tomograf propriu, oamenii proprii ai unităţii, să nu fie în competiţie cu restul cazurilor din spital.

„Soluţia este să ai resursele tale ca unitate de urgenţă”, a subliniat Raed Arafat.

 

De asemenea, se caută soluţii şi pentru problema preluării mai rapide a bolnavilor din UPU care nu pot fi trimişi acasă şi internarea lor, „pentru că medicul de la UPU trebuie să-l ţină acolo o vreme, câteodată mai multe ore, un loc ocupat care putea fi eliberat pentru a consulta alţi pacienţi”.

„Unele soluţii s-ar putea să nu fie valabile pentru toate spitalele, dar unele pot fi implementate”, a mai adăugat fondatorul SMURD în România.

Întrebat despre stadiul procesului de digitalizare şi modernizare cu tehnologii IT, şeful DSU a adus în discuție un proiect naţional pe urgenţă, pe UPU-ri şi pe serviciile de ambulanţă care ar fi trebuit să fie interconectate.

 

„Proiectul a fost finalizat, tabletele au fost luate, dar din păcate nu a putut să fie implementat integral şi încercăm să-l finalizăm integral pentru că necesită în spitale o interoperabilitate între sistemul naţional şi sistemele digitale ale spitalelor care sunt făcute de cel puţin 11 – 12 firme. Dar o să ajungem să o rezolvăm şi asta”, a încheiat Raed Arafat.

FOTO: Raed Arafat la Oradea 09.09.2022

 

Trimite articolul

X
Taguri:
arafat ,
avioane ,
declaratii ,
elicoptere ,
medicina de urgenta ,
oradea ,
smurd
4 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. lili says:
    September 9, 2022 at 10:48 pm

    Nu te-a omorat covidul cretinule?

    Reply
    • Ionică says:
      September 10, 2022 at 7:00 pm

      Da ce crezi ca Arafat crede în covid?
      Covidu e pentru pulime.

      Reply
      • eunoivoi says:
        September 12, 2022 at 7:20 am

        Oare cei ce fac parte din categoria amintita de tine ca “p…me” care din motive independente de ei, si-au vazut moartea cu ochii, dar au fost tinuti in viata, salvati de SMURD, ce parere au despre cele scrise de tine? “Unde esti tu Tepes Doamne, sa-i imparti in doua cete?”

        Reply
  2. Bihirean says:
    September 12, 2022 at 1:49 pm

    Am scris un comentariu. Art. 30, aliniatul 1 si 2 din Constitutie mai este valabil?

    Reply
  3. BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului - Colecţia originală adusă de la Baia Mare prezintă pictură, grafică dar şi fotografii. La Sinagoga Aachvas Rein s-a deschis o expoziţie cu lucrări ale unor pictori evrei
    Colecţia originală adusă de la Baia Mare prezintă pictură, grafică dar şi fotografii.

    Mapamond

    FOTO-VIDEO
    Opt persoane au fost ucise și alte 10 au fost rănite într-un atac terorist din Ierusalim. Teroristul a fost ucis
    Cel puțin opt persoane au fost ucise, iar alte 10 persoane au fost rănite într-un atac terorist armat comis vineri seara, 27 ianuarie, în cartierul Neve Yaakov din Ierusalim, anunță Jerusalem Post, citat de G4media.ro.

    România

    Făina de greiere a apărut în România. Cât costă o sută de grame
    Alimentul, recomandat de Comisia Europeană ca fiind 100% natural, a apărut în România, la un preț exclusivist.

    BIHON CAO

    Compania de Apă anunță citirea contoarelor de apă rece în perioada 30 ianuarie - 3 februarie 2023

    BIHON CAO

    Compania de apă anunță citirea contoarelor de apă rece în perioada 25-27 ianuarie

    BIHON CAO

    Compania de apă anunță programarea citirii contoarelor în perioada 16-20 ianuarie

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    FOTO-VIDEO
    Doi tineri, traficanți internaționali de droguri, prinși de polițiștii bihoreni cu un kilogram de canabis importat din Spania
    În noaptea de joi spre vineri, 26/27 ianuarie, procurorii DIICOT au dispus reținerea a doi tineri care sunt bănuiți de trafic intern și internațional de canabis.

    Bihon CSM Oradea

    Încă o victorie categorică a „leilor roșii”, de data asta împotriva Laguna Sharks București
    CSM CSU Oradea a câștigat cu scorul de 90-49 meciul cu Laguna Sharks București.

    România

    Iarnă în România: trafic restricționat pe mai multe drumuri, din cauza zăpezii și a accidentelor
    Traficul este restricționat pe mai multe drumuri din județele Buzău și Brăila. O restricție pentru mașinile grele a fost impusă vineri pe DN22 între Valea Râmnicului și Brăila. În munți, la altitudini mari, se circulă greu, în condiții de iarnă.
    • Bihon.ro
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Politica de confidentialitate
      • Redactia
      • Vremea
      • Regulament postare și moderare comentarii

    Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.