Primarii din Vadu Crișului și Aușeu au semnat contractele pentru înființarea de rețele inteligente de distribuție a gazelor naturale în cele două comune. În comuna Vadu Crișului, lungimea totală a rețelei de distribuție este de 38 km, iar în comuna Aușeu de 12 km. Prețul pentru realizarea primei etape a investiției din Vadu Crișului este de 10.533.352,60 lei, la care se adaugă TVA în valoare de 2.001.336,99 lei. Valoarea pentru investiția de la Aușeu, conform alocării stabilite prin programul guvernamental, este de 16 milioane de lei. Investiția va duce la creșterea gradului de confort a locuitorilor și la dezvoltarea economică a zonei. Alimentarea cu gaze naturale a celor două comune creează posibilitatea atragerii de investitori și nu în ultimul rând, ridicarea nivelului de trai al locuitorilor.
Înființarea rețelelor se va realiza în două etape. În acest moment, UAT-rile se află în prima etapă a lucrărilor, potrivit informațiilor primite de la viceprimarul comunei Vadu Crișului, Ioan Hașaș. Durata contractului este de 4 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor. Cele două primării au semnat anul trecut, cu Distrigaz Vest, acordul privind concesionarea serviciului de utilitate publică de distribuție a gazelor naturale în localitățile Aușeu și Vadu Crișului pentru exploatarea, dezvoltarea și reabilitarea sistemului de distribuție.
„Introducerea rețelelor de gaz este foarte importantă pentru locuitorii comunei noastre. Dacă se va realiza, se va îndeplini un vis al cetățenilor din Vadu Crișului, care până la finalizarea investiției, au posibilitatea de a se încălzi doar cu lemne sau curent electric. Din păcate, prețul lemnelor a tot crescut în ultima vreme. Să nu mai vorbim de confortul pe care îl aduce o centrală pe gaz. De asemenea, firmele din comună și potențialii investitori vor avea de acum o sursă de energie sigură și la îndemână”, ne-a declarat viceprimarul Ioan Hașaș.
La rândul său, primarul din Aușeu, Mitică Lazăr, susține că în prima etapă se va introduce gazul pe străzile din centrul de comună. Ambele localități speră să obțină sprijin și de la Consiliul Județean Bihor, care alocă în fiecare an 5 milioane de lei pentru introducerea sau extinderea rețelelor de gaze naturale. Această sumă permite susținerea a cinci-șase unități administrativ-teritoriale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!