bihon.ro Web analytics

Incidente în Bihor la sesiunea iunie - iulie a BAC-ului

De Crina Dobocan

Incidente în Bihor la sesiunea iunie - iulie a BAC-ului

Reactualizat la:
Șapte elevi care au intrat la examen cu telefoanele mobile sau fițuici au fost eliminați. La Ștei a fost pană de curent.
Scris de Crina Dobocan - Șapte elevi care au intrat la examen cu telefoanele mobile sau fițuici au fost eliminați. La Ștei a fost pană de curent.

Prima sesiune de bacalaureat din acest an s-a încheiat joi, 25 iunie 2020, cu proba la alegere a profilului și a specializării. Absolvenții de liceu au susținut examenul la Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică – din aceste materii au putut alege elevii de la profilurile real, tehnic, resurse naturale și protecția mediului, precum și de la militar – sau la Geografie, Filosofie, Logică și argumentare, Economie, Psihologie și, după caz, Sociologie – discipline dintre care au avut de ales una absolvenții de la profilurile umanist, servicii și de la vocațional.

La această probă, rata de participare în județul Bihor a fost de 95,95 %.172 dintre candidații înscriși la ultima probă a examenului maturității au lipsit.

,,În județul Bihor dintre cei 4247 de candidaţi înscrişi pentru susţinerea testului scris la una dintre cele 10 discipline (Biologie 1605 , Chimie 63 , Fizică 111, Economie 9 , Filosofie 35 , Geografie 1597 , Informatică 277, Logică şi argumentare 442 , Sociologie 28 şi Psihologie 80), s-au prezentat 4.075 de candidaţi. 172 de candidaţi au absentat. Niciun candidat nu a fost înregistrat cu temperatura peste 37.3 ̊ C. Niciun candidat nu a susținut examenul cu subiectele de rezervă”, a informat inspectorul școlar Florin Negruțiu, responsabilul cu comunicarea în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor.

Șapte eliminați

În Bihor, sesiunea iunie – iulie 2020 a examenului s-a desfășurat în condiții bune, însă nu au lipsit micile incidente. În total, șapte elevi de liceu au fost eliminați de la cele patru probe scrise ale Bacalaureatului, după ce supraveghetorii au descoperit că au intrat cu telefoanele mobile sau cu fițuici în examen.

Încă de la prima probă, doi elevi au fost eliminați pentru tentativă de fraudă. Aceștia au susţinut Bacalaureatul în centrul de examinare Colegiul Tehnic Horea Marghita şi la Colegiul Tehnic Unirea Ştei.

Pentru elevul eliminat de la Colegiul Tehnic ,,Unirea” Ștei a fost chemată inclusiv poliția de proximitate. Însă nu a fost necesară intervenția omului legii, fiindcă elevul s-a supus solicitărilor asistenților supraveghetori.

,,A ieșit șchiopătând din sală. Imediat asistenții de pe hol l-au întrebat dacă totul este în regulă și dacă are nevoie de ajutor. Acesta a spus că nu are nicio problemă de sănătate. Astfel, colegii mei i-au cerut să se descalțe. Nu aveau voie să-l atingă și astfel i-au chemat pe polițiști. Ca o chestiune amuzantă, și polițiștii au spus că nici ei nu au voie să îl percheziționeze, ci doar să asigure ordinea în cazul în care elevul ar fi devenit agresiv. Dar nu a fost cazul. Elevul s-a descălțat și astfel am descoperit că avea iphone-ul ascuns în adidas. În plus, am mai descoperit asupra sa și o enciclopedie de buzunar – literatura română pentru clasele V-VIII. Ar fi putut să scrie ceva din ea despre comedie, dacă ar fi putut-o folosi. Lucrarea i-a fost anulată. De altfel, nu era la prima sesiune a Bacalaureatului”, a declarat unul dintre profesorii supraveghetori.

Pană de curent

Un incident neplăcut s-a petrecut la Colegiul Tehnic Unirea din Ștei, la prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat – Limba și literatura română. La Ștei, luni, 22 iunie, a fost pană de curent.

Curentul electric s-a oprit în unitatea Unirea Ștei, exact când absolvenții de liceu susțineau proba scrisă la limba română. Inspectorul școlar general, dar și profesorii supraveghetori susțin că pana de curent a fost remediată în maximum cinci minute.

,,A fost o pană de curent de maximum cinci minute. Chiar am fost eu prezent la centrul respectiv. Situația a fost la Colegiul Tehnologic Unirea Ștei. Cei de la Avram Iancu au avut generator, nu a fost o problemă să fie pusă în pericol desfășurarea examenului, cel puțin din perspectiva comisiei. În schimb la Unirea nu a fost generator. Dar am sunat imediat la Primărie și la furnizorul de energie electrică și am primit de îndată. Am avut două generatoare până la urmă. Noi am cerut ca peste tot, în fiecare centru de examen, să fie asigurată alternative pentru situația în care, datorită condițiilor meteo vitrege pe care le-ați văzut, poate cădea curentul. Le-am cerut tuturor directorilor să pregătească centrul în așa fel încât să existe această soluție alternativă, adică generatorul”, a explicat inspectorul general Virgil Blage.

Contestație

Un alt elev care a susţinut examenul de limbă maternă în centrul de la Liceul ,,Ady Endre” a fost eliminat pentru tentativă de fraudă. La final de examen, elevul a fost descoperit cu telefonul asupra sa și a fost eliminat. Elevul a contestat la Inspectoratul Școlar Județean Bihor măsura eliminării și a anulării lucrării.

,,A scris 11 pagini. Era pregătit, se vede și pe camera că nu a copiat. De altfel, a fost așezat în prima bancă. Dar, de emoții, a uitat telefonul la el. Am contestat măsura la Inspectoratul Școlar Județean Bihor”, a precizat unchiul absolventului eliminat de la Liceul Ady Endre.

Deși a încercat să le explice examinatorilor că nu a copiat, iar camerele de supraveghere confirmau acest lucru, dascălii supraveghetori au respectat prevederile legale în vigoare potrivit cărora elevii nu au voie să intre în examen cu telefoane mobile sau alte dispozitive de informare și comunicare, iar la intrarea în sală li se atrage încă o dată atenția.

,,Cei care dețin astfel de dispozitive trebuie să le lase în spațiile special amenajate în școli. Absolvenților li s-a explicat și în clase aceste lucruri, iar afișe cu atenționări au fost lipite în școli. Li s-au explicat aceste reguli și înaintea începerii examenului, iar ei au semnat că au luat la cunoștință”, a amintit inspectorul școlar general Virgil Blage, șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor.

Alți trei elevi au fost eliminați de la proba obligatorie a profilului din cadrul examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie – iulie 2020, susținută miercuri. Aceștia au fost prinși având asupra lor fițuici sau telefoane mobile, fiind eliminați tot pentru tentativă de fraudă. Elevii eliminați au susținut examenul în centrele de la Colegiul Național „Octavian Goga” Marghita, Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” Tinca, respectiv Colegiul Național „Onisifor Ghibu” Oradea.

Tentativele de fraudă nu au lipsit nici în ultima zi a examenului de Bacalaureat, motiv pentru care un candidat care a susținut examenul în centrul de examinare de la Bratca a fost eliminat din examen. Aceștia nu vor mai avea dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat.

Rezultate

Primele rezultate ale Bacalaureatului vor fi afișate marți, 30 iunie, până la ora 12:00. În conformitate cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679, privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD), precum și cu solicitarea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Ministerul Educației și Cercetării va publica rezultatele elevilor, obținute în urma susținerii examenelor naționale, cu anonimizarea numelui și a prenumelui.

Contestațiile pot fi depuse atât în format fizic, cât și electronic, în zilele de 30 iunie, în intervalul orar 16:00-19:00, precum și în data de 1 iulie, în intervalul orar 08:00-12:00.

În acest caz, candidații completează, semnează și depun, ori transmit electronic și o declarație-tip, în care se menționează faptul că au luat la cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip trebuie semnată și de către părinții ori reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi anunțate duminică, 5 iulie.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Stație de monitorizare a aerului la Sânmartin
  Sânmartinul este una dintre localitățile în care va fi amplasată una dintre cele 60 de noi stații de monitorizare a aerului.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Florica Cherecheș afirmă că poate dezamorsa „bomba ecologică” de la Derna
  Deputatul promite ecologizarea siturilor contaminate cu reziduuri petroliere de la Balc, Derna și Suplac.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  USR reclamă lacune majore în achiziția de materiale din China. Li se cere demisia lui Mihai Jurca și dr. Gheorghe Carp
  Într-un document consistent pus la dispoziția publicului larg, USR Bihor acuză municipalitatea orădeană de manipulare și fals, în ceea ce privește modul în care a fost prezentată achiziția de materiale de protecție, din luna aprilie. Aceasta a costat circa 4 milioane USD, incluzând transportul, taxele și inspecția. 9

  Mapamond

  MAE: 99 de români, infectați cu COVID-19 în Austria
  Un număr de 99 de români au fost diagnosticați cu COVID-19, în Linz, Austria, anunță, marți, Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Niciuna dintre persoanele infectate nu a fost spitalizată, precizează sursa citată. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bilanț la șase luni – minus 8,7 milioane lei
  La prima scadență fiscală din 2020 Direcția Economică anunță o scădere cu 9% a încasărilor din impozite și taxe locale, față de aceeași perioadă a anului trecut. 4

  BIHON Sport local

  Barajul pentru Liga 3 se joacă în 1, 5 și 9 august
  Comitetul de Urgență FRF a aprobat ieri, calendarul și regulamentul de organizare și desfășurare pentru partidele din mini-turneele de promovare în Liga 3.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.