bihon.ro Web analytics

Incursiune în istoria bicicletei

De Camelia Buşu

Incursiune în istoria bicicletei

Expoziţia „Două roţi şi amintiri de la Palat” cupriunde 15 biciclete din lemn şi mai multe panouri explicative.
Scris de Camelia Buşu - Expoziţia „Două roţi şi amintiri de la Palat” cupriunde 15 biciclete din lemn şi mai multe panouri explicative.

La Palatul Episcopal Greco Catolic din Oradea s-a deschis pentru public expoziţia „Două roţi şi amintiri de la Palat”, care îşi propune să atragă atenția asupra importanței patrimoniului cultural și arhitectural, care poate fi pus în valoare și prin acțiuni nonformale.

Expoziţia realizată cu sprijinul Oradea Heritage (Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice) și a lui Antal Ludovic, creatorul machetelor din lemn realizate în mărime naturală, expoziţia prezintă o incursiune în istoria bicicletei. Fiecare machetă este funcţională, iar una dintre ele este interactivă. Copiii se pot bucura de ea şi îşi pot face fotografii cu bicicleta lui Pinocchio.

„Iată cum aşteptarea poate fi transformată în Cultură prin solidaritate. Ceea ce Oradea Heritage face întotdeauna pentru Episcopia Greco-Catolică şi în special pentru PS Virgil Bercea dar şi pentru întregul oraş este să pună în valoare, non-formal, spaţii care merită toată atenţia. Iată că de azi, prin acordul PS Virgil Bercea şi prin mâinile dibace ale acestei familii din Cauaceu – familia Antal Ludovic şi Edith se pot admira aceste obiecte. Iată cum o pasiune de familie transformă lemnul în adevărate comori”, a spus la deschiderea expoziţiei Angela Lupşea, director executiv Oradea Heritage.

„Pasiunea mea pentru machete a pornit de la Leonardo DaVinci şi am zis că ar fi frumos să facem o incursiune în istorie, de la prima bicicletă până la epoca celor cu metal”, a spus Antal Ludovic, care a lucarat timp de trei ani la aceste machete.

Spațiile din interior, chiar dacă sunt prezentate în stadiul de conservare, pot găzdui ocazional astfel de evenimente ce nu presupun un efort în organizare. O astfel de expoziţie îşi propune şi să sensibilizeze vizitatorii asupra importanței restaurării în interior a Palatului.

La vernisajul expoziţiei a fost prezent şi episcopul greco-catolic de Oradea, PS Virgil Bercea. „Felicitări înainte de toate. Sunt minunate aceste obiecte pe care le-aţi adus aici. Este fantastic să ne întâlnim într-un loc care la ora actuală este o plagă care sângerează, dar sperăm, cu ajutorul Domnului şi cu ajutorul multor persoane cu bunăvoinţă – se pare că suntem pe un drum bun cu Ministerul Dezvoltării, să devină un loc frumos şi atunci inclusiv bicicletele domnului Antal să se reîntoarcă atunci când va fi gata Palatul. Să ne aducem aminte de cum a fost acum şi să vedem cum va fi atunci. Sperăm să trăim cu toţii, să ne regăsim aici. Este foarte important să ştim să punem în valoare valorile, este foarte important să ştim să construim, să zidim în viaţă” a spus PS Virgil Bercea.

Povestea biciletei începe cu primul vis. În jurul anului 1490, a fost găsită o schiță a lui Leonardo da Vinci în care a desenat o structură care seamănă ciudat de mult cu o bicicletă, bicicleta cu aripi. Cu toate acestea, prima bicicletă din imaginația lui Leonardo a rămas pentru mult timp doar un vis de geniu.

La deschiderea expoziţiei din Palatul Episcopal Greco Catolic din Oradea, primii care au admirat machetele din lemn au fost elevi ai Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu. Una dintre machete este Celerife, prima construcție care semăna cu o bicicletă realistă, construită în jurul anului 1790 de către contele francez Mede de Sivrac. Elevii au mai putut vedea primul „cal care merge pe jos” sau „cal pe roți”, realizat de contele Mede de Sivrac (1789-1791). Apoi, Draisina -1817, Hobby horse – 1820-1850, Macmillan`s Bicycle – 1839, de care se spune că a fost finalizată ca bicicletă cu pedale din lemn. Era formată din roți de lemn cu flanșă de fier, o roată directoare în față și o roată mai mare în spate, conectată la pedale prin tije de legătură.

Se poate admira şi celebrul Velociped 1860. Pierre Michaux a realizat primul prototip al velocipedului la începutul anilor 1860, în Franța. Construcția din lemn conținea deja toate elementele velocipedelor ulterioare. Numele său englezesc (penny-farthing) simbolizează forma sa, cu o roată mare în față și una mică în spate.

Expoziția „Două roţi şi amintiri de la Palat” se poate vizita în intervalul orar 14-18 de marți până duminică, prețul biletului este de 10 lei. Copiii până la 7 ani au intrarea gratuită. Expoziţia poate fi admirată până la sfârşitul lunii iulie.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Bihon CSM Oradea

  CSM a pierdut finala la polo. Orădenii rămân vicecampioni
  CSM Oradea nu a putut repeta evoluția remarcabilă din meciul 3 al finalei cu CSA Steaua, fiind învinsă categoric în partida a 4-a, scor 4-12 (1-3, 1-3, 1-4, 1-2). Desfășurat la Bazinul acoperit Crișul, meciul a fost dominat cu autoritate de echipa bucureșteană, care nu le-a lăsat prea multe speranțe gazdelor.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cum să îți faci cafeaua perfectă: boabe de cafea sau capsule de cafea?
  Din ce în ce mai mulți oameni aleg să se ferească de cafenelele locale, ci doresc să-și cumpere propriul aparat de cafea pentru acasă. Și de ce nu? Acest lucru are sens din punct de vedere economic pentru oricine bea o ceașcă de cafea pe zi.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cum să alegi cele mai bune servicii beauty. Aspecte esențiale de care să ții cont când alegi să apelezi la un centru de înfrumusețare
  Domeniul beauty este în continuă expansiune și numărul locațiilor care oferă astfel de servicii a crescut considerabil în ultimii ani.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  „Capriciile începutului de secol”, tema noului număr al revistei Familia
  Revista „Familia” o puteţi găsi şi la toate obiectivele turistice gestionate de Oradea Heritage.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Sesiunea Națională de Rapoarte Arheologice 2022, la Oradea
  Evenimentul va avea loc în cadrul Zilelor Muzeului Țării Crișurilor, ediția a XXIV-a.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  3 bărbați și o femeie condamnați la închisoare cu executare depistați și arestați de polițiștii bihoreni
  Cei patru bărbați au fost depistați în trafic de către polițiștii bihoreni și arestați.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.